Amerikai és svéd kutatók egy csoportja vizsgálta, van-e összefüggés a háttérben szóló zene hangereje és az étteremben választott az étel között.
A résztvevők 55 és 70 decibel erősségű zenét hallottak, ezt követően kellett választaniuk az egészséges, semleges és egészségtelen ételek közül. A mintegy 70 fővel lezajlott kísérlet eredménye szerint ott, ahol hangos volt a zene vagy nem szólt a háttérben semmi, az egészségtelen ételekből választottak, ott, ahol alacsonyra tekerték a hangerőt, sokkal inkább az egészségesekből.
A süteményt az 55 decibeles csoportnak mindössze 14%-a kérte, a 70 decibeleseknél ez az eredmény 44%, a csöndes helyszínen viszont 50%-ra ugrott ez az arány.
A kutatók szerint valószínűleg a zaj és a csönd kiváltotta stressz állhat mindezek hátterében. Azt is vizsgálták, hogy a különböző stílusok hatással vannak-e a választásra, de az eredmény ezt a feltételezést nem támasztotta alá.
A díva, akinek a nevét pirítós és desszert is őrzi – Nellie Melbára emlékezünk
(Via Klassik.com)