Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Fiatalkori sikereinek helyszínén állították ki Basquiat műveit

Fiatalkori sikereinek helyszínén állították ki Basquiat műveit

New York East Village nevű kerületében nyílt kiállítás Jean-Michel Basquiat műveiből. A haiti és Puerto Ricó-i felmenőkkel rendelkező, New York-i művész éppen a közeli utcákon kezdett graffitizni, itt vált tehát művésszé, a kontraszt azonban hatalmas, hiszen ezúttal egy multimilliomos gyűjtő hipermodern magánmúzeumában láthatók az alkotásai.

- hirdetés -

A dúsgazdag gyűjtő, Peter Brant magánmúzeuma merőben elüt a környék urbanisztikai képéből. Az ingatlan értékét 25 millió dollárra becsülik, pedig az épületben őrzött műkincseket nem is számolták bele ebbe.

Különös elgondolni, hogy amennyiben életben marad, vajon ilyen környezetben folytatta-e volna a pályáját a műveiben a szegénység, az egyenlőtlenség, a rasszizmus és a szociális igazságtalanság problémáival foglalkozó Basquiat is?

- hirdetés -

Az mindenesetre fontos gesztus a Brant Alapítvány részéről, hogy a május 15-ig látogatható tárlat ingyenesen tekinthető meg. Mindenképpen érdemes regisztrálni, hiszen a múzeum impozáns termeiben látható 70 munka több mint felét korábban sosem állították még ki New Yorkban. (Köztük van a 2017-ben, 110,5 millió dollárért elkelt Cím nélküli festmény is, igaz ezt a Brooklyn Múzeum közönsége számára nem ismeretlen.)

Ide kapcsolódik:
Basquiat UV-fényben: titkos részletek a brooklyni művész festményein

Eddig ötvenezernél is többen jelezték online, hogy szeretnék megtekinteni a március 6. óta látogatható tárlatot, amelyen Basquiat hősei közül mások mellett Charlie Parkerről, Sugar Ray Robinsonról és Muhammad Aliról készült munkákat is lehet majd látni.

Basquiat művei a Brant Alapítvány kiállításán – fotó: Tom Powel Imaging

Peter Brant a saját kollekciója mellé számos múzeumtól és magángyűjtőtől kölcsönzött műveket erre a kiállításra.

Szerinte ugyanis Basquiat a modern képzőművészet legnagyobb újítói közé sorolható.

Nem lennénk meglepve, ha a tárlat hatására még tovább növekednének a műtárgypiacon a Basquiat-művek amúgy is az egekben szárnyaló árai.

(Via artnet.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.