Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az afgán női szimfonikus zenekar négy tagja tűnt el Szlovákiában

Az afgán női szimfonikus zenekar négy tagja tűnt el Szlovákiában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Zohra Együttes, a lányokból álló afgán szimfonikus zenekar Szlovákiában lépett fel a trencséni Pohoda Fesztiválon. A koncert másnapján, július 14-én négy tag eltűnését jelentették a rendőrségnek. 

- hirdetés -

A Zohra Együttes  nevét a zene perzsa istennőjéről kapta, és 2014-ben öt taggal alakult az Afgán Zenei Intézetben. 2017 januárjában, a davosi Világgazdasági Fórumon ismerte meg őket a nagyközönség. Az akkor 18 éves karmester, Zarifa Adiba elmondása szerint a zenekar tagjai egytől egyig félelemben éltek, hazájukban titkolniuk kellett, hogy zenével foglalkoznak, hiszen foglalkozásuk miatt nemcsak őket, de családtagjaikat is sérelem érhette. Bízott abban, hogy Davos csak a kezdet, és lesz még lehetőségük külföldi fellépésekre és koncertjeikkel még inkább fel tudják majd hívni a figyelmet saját és nőtársaik helyzetére.

Ide kapcsolódik:
Mi a közös a Metallicában és egy afgán zeneiskolában?

A kabuli diákok és a tanárok, adtuk hírül tavaly októberben, az öngyilkos merényletek veszélye ellenére rendszeresen összegyűlnek az iskolában és próbálnak, az intézmény népszerűsége pedig egyre növekszik. Akkor mintegy háromszáz, különböző afgán népcsoportból származó fiatal tanult a zenén kívül más tantárgyakat, és tanulmányozta a Koránt. Az életveszély mellett a zenét tanuló lányok más atrocitásnak is ki voltak és vannak téve. Negin Khpolwak, a zenekar első karmesternője akkor elmondta, ha egy lány hangszert visz az utcán, vagy nyilvános koncertet ad, azt dehonesztáló megjegyzések kísérik.

Ide kapcsolódik:
Fischer Iván tovább segítené az Őcsényben nem szívesen látott afgán családot

A helyi lapok szerint az eltűnt lányoknak Németországban vannak rokonaik, így feltételezhető, hogy oda távoztak titokban. A Zohra a hiányzók ellenére folytatja a turnét.

(Via Radio Free Europe / Radio Liberty)

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X