Papageno Radio
Intermezzo Az afgán női szimfonikus zenekar négy tagja tűnt el Szlovákiában

Az afgán női szimfonikus zenekar négy tagja tűnt el Szlovákiában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Zohra Együttes, a lányokból álló afgán szimfonikus zenekar Szlovákiában lépett fel a trencséni Pohoda Fesztiválon. A koncert másnapján, július 14-én négy tag eltűnését jelentették a rendőrségnek. 

A Zohra Együttes  nevét a zene perzsa istennőjéről kapta, és 2014-ben öt taggal alakult az Afgán Zenei Intézetben. 2017 januárjában, a davosi Világgazdasági Fórumon ismerte meg őket a nagyközönség. Az akkor 18 éves karmester, Zarifa Adiba elmondása szerint a zenekar tagjai egytől egyig félelemben éltek, hazájukban titkolniuk kellett, hogy zenével foglalkoznak, hiszen foglalkozásuk miatt nemcsak őket, de családtagjaikat is sérelem érhette. Bízott abban, hogy Davos csak a kezdet, és lesz még lehetőségük külföldi fellépésekre és koncertjeikkel még inkább fel tudják majd hívni a figyelmet saját és nőtársaik helyzetére.

Ide kapcsolódik:
Mi a közös a Metallicában és egy afgán zeneiskolában?

A kabuli diákok és a tanárok, adtuk hírül tavaly októberben, az öngyilkos merényletek veszélye ellenére rendszeresen összegyűlnek az iskolában és próbálnak, az intézmény népszerűsége pedig egyre növekszik. Akkor mintegy háromszáz, különböző afgán népcsoportból származó fiatal tanult a zenén kívül más tantárgyakat, és tanulmányozta a Koránt. Az életveszély mellett a zenét tanuló lányok más atrocitásnak is ki voltak és vannak téve. Negin Khpolwak, a zenekar első karmesternője akkor elmondta, ha egy lány hangszert visz az utcán, vagy nyilvános koncertet ad, azt dehonesztáló megjegyzések kísérik.

Ide kapcsolódik:
Fischer Iván tovább segítené az Őcsényben nem szívesen látott afgán családot

A helyi lapok szerint az eltűnt lányoknak Németországban vannak rokonaik, így feltételezhető, hogy oda távoztak titokban. A Zohra a hiányzók ellenére folytatja a turnét.

(Via Radio Free Europe / Radio Liberty)

Promóció

X
X