A kihívások leküzdése és a rendelkezésre álló lehetőségek kihasználása

Szabadszínész szakmai nap - forrás: Szabadszínész

A Szabadszínész második szakmai napja a jelenlegi helyzetnek megfelelően az online térbe költözött. Gosztonyi Csaba, a Szabadszínész egyik alapítója és a nap moderátora, valamint vendégei három témakörben, gyakorlati megközelítésben vették sorra, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük ma Magyarországon a színészeknek.

Turós György testépítő, edző a testtudatosságról, a fizikai állapot fontosságáról beszélt, hangsúlyozva a folyamatosság szükségességét. Elmondta, heti hány edzés szükséges a fittséghez, és többek között abban is tanácsot adott, hogyan érdemes edzőt választani.

Ide kapcsolódik:
Szabadúszó művészek éhkoppon - Hol a kiút?

Mattyasovszky-Zsolnay Bálint casting directorként, producerként, forgatókönyvíróként és rendezőként is dolgozik, ezúttal azonban színészügynöki minőségében kapott meghívást. Tisztázta az ügynök és a menedzser közötti különbséget, vázolta, melyik milyen típusú képviseletet jelent. Amellett, hogy megvilágította a színész-ügynök viszony elvárás- és lehetőségrendszerét, betekintést adott a magyarországi helyzetbe általánosságban és konkrétumokban is. Számos információt osztott meg a szakmai nap résztvevőivel: többek között elmondta, hogyan, milyen kritériumok mentén bővül az általa képviseltek köre, a kérdésekre válaszolva tájékoztatott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került színészek támogatási lehetőségeitől a pandemia kitörése előtt elkezdett forgatások és castingok helyzetéig.

Ide kapcsolódik:
Művészeket támogató portál indult p’ARToló néven

A harmadik blokk a tudatos színészkarrierekről szólt, ebben a részben Gera Marina, Lengyel Tamás, Ódor Kristóf és Réti Barnabás osztották meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel. Szó esett az önmenedzsment és az önmarketing fontosságáról és taníthatóságáról, a folyamatos láthatóság, a megtalálhatóság, az elérhetőség és a rendelkezésre állás jelentőségéről, a nemet mondani tudás képességéről, a választás tudatosságáról, a kapcsolatrendszerek kiépítéséről és ápolásáról. Személyes példák kapcsán kiderült, a belső motiváció milyen mértékben határozza meg a sikert, és ehhez a milyen egyéb faktorok, külső tényezők elengedhetetlenek. Elemezték a külföldi és a hazai színházi és filmes lehetőségeket, a siker szempontjából tették mérlegre tették az ún. kelet-európai és amerikai mentalitásbeli különbségeket, az alkalmazkodó betagozódást és az egyéniség felvállalását, valamint kapcsolódtak Mattyasovszky-Zsolnay Bence egyik felvetéséhez is, ami a magyar és az angol vagy tengerentúli szakszervezetek érdekérvényesítő ereje közötti különbséget érintette. Praktikus tanácsok hangzottak el workshopokat, castingokat, hasznos Facebook-csoportokat, elengedhetetlen tájékozódási fórumokat, ingyenes és előfizetéses adatbázisokat, neveket, címeket, eseményeket illetően, kiderült, mit jelent felkészülni és felkészültnek lenni, és az is, hogy a karrier érdekében még a karantén korlátai között is sokat lehet tenni.

Ide kapcsolódik:
Újra próbálhatnak a német és osztrák színházakban, az igazgatók nem örülnek