Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A svéd Nemzeti Múzeum visszaad Lengyelországnak egy németalföldi festményt

A svéd Nemzeti Múzeum visszaad Lengyelországnak egy németalföldi festményt

A stockholmi Nemzeti Múzeum visszaadja Lengyelországnak az idősebb Lucas Cranach iskolájának művészei által festett Krisztus siralmai című alkotást, mivel bebizonyosodott, hogy a képet a második világháború idején ellopták.

- hirdetés -

„A Nemzeti Múzeum azt tanácsolta a svéd kormánynak, hogy az 1538 körül készült festményt szolgáltassák vissza a wroclawi Nemzeti Múzeumnak” – közölte az intézmény. A műalkotás 1880 óta volt a lengyel múzeum tulajdonában, és valószínűleg 1942-ben lopták el, amikor az intézmény megkezdte biztonságos helyre áttelepíteni kiállításait a második világháború idején.

- hirdetés -

A svéd múzeum 1970-ben egy mariefredi aukción vásárolta meg a festményt négyezer svéd koronáért, és nem volt tudatában annak, hogy a műkincs lopott. A műalkotás Sigfrid Häggbergnek, az Ericsson távközlési vállalat egyik menedzserének a tulajdonában volt. „A Häggberg család szerint a férfi nem vásárolta a festményt, hanem valaki egykoron átadta neki megőrzésre” – idézte a The Art Newspaper a svéd Nemzeti Múzeum közleményét.

A lengyel kulturális tárca második világháború idején elveszett műalkotások után kutató különleges bizottsága mutatott be dokumentumokat a svéd Nemzeti Múzeumnak, amelyek igazolják a mű eredetét, és minisztérium kérte a festmény visszaszolgáltatását 2019-ben.

Ide kapcsolódik:
A holland múzeumok visszaszolgáltatnák a nácik által ellopott műkincseket

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.