Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Jogszerűnek ítélte a Kúria az SZFE tanárainak sztrájkját

Jogszerűnek ítélte a Kúria az SZFE tanárainak sztrájkját

A Kúria a héten megerősítette, amit az ügyben korábban eljárt Fővárosi Ítélőtábla már kétszer is megállapított: jogszerű volt az SZFE tanárai által tavaly szeptemberben kezdeményezett sztrájk – tájékoztat a tanárokat jogilag képviselő Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) közleménye.

- hirdetés -

„A Kúria elismeri, hogy a dolgozók nem csak az alacsony bér, vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem akkor is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe.” – tér ki az indoklásra is a közlemény. „Így az SZFE-s tanárok 8 pontban megfogalmazott követelésének mindegyike megállja a helyét.” A sztrájkoló tanárokat az ÜDE ügyvédje, dr. Sziklai Tamás képviselte.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Véget ér az SZFE-sztrájk, de az ellenállás folytatódik

Az SZFE-nél tavaly lezajlott „modellváltás” eredményeképpen az egyetem döntéshozó szerve, a szenátus jogköreinek jelentős része az egyetem fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány irányítása alá került. Ez a lépés az egyetemi autonómia évszázados fennállásának megszűntét eredményezte. Ez ellen tiltakozásul a tanárok 2020. szeptember 9-én sztrájkbizottságot hoztak létre és egyeztetést kezdeményeztek a fenntartóval. Tekintettel arra, hogy senki nem ült le velük tárgyalni, a sztrájkbizottság szeptember 24-én néhány órás figyelmeztető sztrájkot tartott, majd október 1-től általános sztrájkba fogtak – foglalta össze az ÜDE az eset előzményeit. Az ügy részletei itt olvashatóak.

Egy korábbi döntés értelmében az SZFE diákjai is bizonyíthatják, hogy oktatás folyt a blokád alatta. A Fővárosi Törvényszék március 10-i ítéletében a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjainak adott igazat, az Oktatási Hivatalt pedig új eljárás lefolytatására utasította.

(via Telex)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.