Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Marina Abramović rangos díjat kap

Marina Abramović rangos díjat kap

Marina Abramović performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában – jelentették be a döntést Oviedóban. Az Asztúria hercegnője alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést.

- hirdetés -

A zsűri indoklásában korunk egyik legizgalmasabb alkotójaként méltatta a művészt, akinek több mint ötven éve tartó, új utakat feltáró pályafutását ismerték el a kitüntetéssel. Marina Abramovićot 24 ország 59 jelöltje közül választották a legjobbnak művészet kategóriában. A díjjal a filmiparban, a színházban, a zene- és a táncművészetben, a festészetben, a szobrászatban, az építészetben, a fotográfiában és az egyéb művészeti területeken dolgozók kimagasló munkáját ismerik el.

- hirdetés -

A tavalyi évben két világhírű zeneszerző, Ennio Morricone és John Williams kapta meg az elismerést, a korábbi díjazottak között pedig Peter Brook, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Woody Allen és Pedro Almodóvar is szerepel.

Ide kapcsolódik:
Marina Abramović meditálni tanít a WeTransferen, amíg feltöltesz

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, idén az első kihirdetett győztes Marina Abramović. Az elismerést hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében. A nyolc kategória kitüntetettjei a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (17 millió forintos) pénzjutalmat vehetnek át.

A belgrádi születésű, 74 esztendős alkotó a belgrádi Művészeti Akadémián tanult festészetet, majd elhagyta Jugoszláviát, mert úgy vélte, a kommunista országban nincs jövőjük a művészeteknek. Neve művészi körökben évtizedek óta fogalom, széles körben legismertebb alkotása a 2010-ben, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) rendezett, A művész jelen van című performansz. Abramović két és fél hónapon keresztül vörös, zárt hosszú ruhában, rezzenéstelen arccal ült egy asztalnál a múzeum nyitva tartási idejében, a látogatók pedig leülhettek vele szemben.

(Via Pledge Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.