Papageno Radio
Intermezzo Alkalmi bélyeg jelent meg Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából

Alkalmi bélyeg jelent meg Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János költő, író születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából, a Kertész Imre Intézet centenáriumi programsorozata részeként.

„A negyven éve elhunyt és száz éve született Pilinszky János már életében legendának számított, de a 21. században is az ő szavaival fogalmazzuk meg kétségeinket, vágyainkat, szomorúságunkat” – hangsúlyozta Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója az ünnepélyes kibocsátáson.

„József Attila mellett a fiatalság körében az egyik legnépszerűbb költőnek számít, verseskötetei újra és újra gazdára találnak, sorait házak és kocsmai wc-ék falára írják, egy-egy mondata kávéházakat ékesít” – mondta a főigazgató, hozzátéve: Pilinszkyt olvasva ráébredtünk arra, hogy az embert a sebek teszik értékessé.

Emlékeztett arra, hogy a költő huszonhat évesen egykötetes szerzőként kapott Baumgarten-díjat. „Ha csak az 1946-os Trapéz és korlát című könyve marad meg, akkor is beszélnünk kell róla” – hangsúlyozta Schmidt Mária, kiemelve: Pilinszky önmagához hűen élt, barátai – Nemes-Nagy Ágnestől, Kocsis Zoltánon át Törőcsik Mariig – tisztában voltak Pilinszky spirituális, szikár, megfoghatatlan természetével.

Pilinszky-bélyeg - forrás: Magyar Posta
Pilinszky-bélyeg – forrás: Magyar Posta

A bélyeg 50 ezer példányban jelenik meg, rajta Pilinszky János portréja szerepel, a hozzá tartozó borítékon és a bélyegen a „Minden tetőről látni a napot”-idézet olvasható – mondta Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója. A bélyeg Takács Tamás Péter grafikusművész tervei alapján, Szebeni András fotóművész Pilinszky-portréjának felhasználásával készült.

A Pilinszky-bélyeg szeptember 16-tól megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és online.

Ide kapcsolódik:
Véletlenül került elő egy ismeretlen Pilinszky-kézirat

Az elmúlt években a közös munka eredményeként több bélyeg került forgalomba, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit, külön a cigány hőseit, és az első magyar szabadon választott kormány tagjait örökítették meg bélyegtömbön, de Trianonról is készült közös bélyeg – rmondta el Tallai Gábor, a Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány programigazgatója.

A Kertész Imre Intézet Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából, májusban indított féléves centenáriumi programsorozata november 27-ig egyebek között versmegzenésítési pályázattal, tematikus sétákkal, kiállításokkal, rendhagyó irodalomórákkal és a KultúrArc című beszélgetéssorozattal idézi meg a huszadik század egyik legjelentősebb költőjének életművét.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!