Papageno Radio
Papagenda Meredeken indul az október

Meredeken indul az október

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Különleges és programokban gazdag hétnek nézünk elébe, hiszen már elindult az Orosz Zenei Fesztivál, és hamarosan startolnak a Bach Bridges és a CAFe Budapest fesztiválok, nem beszélve október 1-jéről, amikor a zene világnapját ünnepeljük.

Tenor a köbön

Évtizedekkel ezelőtt világsikert aratott az ötlet: a világ három leghíresebb, legsikeresebb tenorja rivalizálás helyett egyesíti erőit, hogy minél több embernek szerezzen gyönyörűséget. Stadionok teltek meg sok esztendőn át a három nagy művész közös fellépéseinek hírére. A Müpa a maga keretei között most valami hasonlót kínál a zene világnapján. Az est karmesterével lapunk is beszélgetett:

Andrij Jurkevics: „Az emberi hang a legtökéletesebb hangszer”

Rachmaninov Budapesten

Rachmaninov életművét nem véletlenül tartják nemcsak az orosz, hanem a teljes romantikus zeneirodalom egyik csúcspontjának: virtuóz, érzelemgazdag zenéje első pillanatban magával ragadja az embert. A 145 éve Novgorodban született és 75 éve Los Angelesben elhunyt mester nemcsak kortársaira, de zongoristák generációira és a filmzenére is óriási hatást gyakorolt. A kettős jubileum tiszteletére rendezett október 2-i koncert szólistája Szabó Marcell, a számos versenyen eredményes és Junior Príma-díjjal kitüntetett zongoraművész, akit mi is megkérdeztünk:

Szabó Marcell: „Rachmaninov dúskált az ötletekben”

Bach Finnországtól a Kanári-szigetekig

A BMC-ben másodszorra megrendezett Bach Bridges fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és az Amszterdami Concertgebouw Zenekar művészeinek, valamint hat komolyzenei fesztivál közös munkájának gyümölcse, Finnországtól a Kanári-szigetekig. Már az október 3-i nyitókoncert is különleges élményt kínál: az előadás akrobatikával társítja a régizenét és kortárs zenét. Október 4-én Bach IV. Brandenburgi versenye Astor Piazzolla csábító tangóival lép párbeszédre, míg október 5-én Vivaldi és Bach kettősversenyeinek szépségéből meríthetünk ihletet és vigaszt.

Zene Európa peremén

Ha zenekedvelőként Lettországról kérdeznek, feltehetően Mariss Jansons karmester, vagy Elīna Garanča kiváló mezzoszoprán neve ugrik be először, a Wagner rajongók pedig valószínűleg megemlítik, hogy a mester zeneigazgató volt a fővárosban, Rigában. Ezúttal azonban egy kamarazenekarra hívjuk fel a figyelmet, akik nevét nem csak azért jegyezzük meg, mert október 5-én ők nyitják a CAFe Budapestet.

Európa pereméről észrevétlenül kerültek a kultúra élvonalába

Esélyt az operának

Hábetler András és a FareMido Operatársulat új helyszínen invitálja különleges Opera standUP-ra a közönséget október 6-án. A rendkívüli operakoncerten pátosz és mikrofon nélkül, kivételes hangokkal és sok-sok humorral megfűszerezett zenei élmény vár a nézőkre.

Adjon esélyt az operának – új helyszínen a FareMido társulat

Bach, és ami után van

Rohmann Ditta csellóművészt megihlette a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom altemplomának különleges atmoszférája, és megálmodott egy kamarazenei sorozatot. A tavaszi szezonban hat alkalommal adta elő Bach csellóműveit. Az októberben folytatódó sorozat kiváló vendégművészekkel és egyéb szerzőkkel bővül ki. a következő alkalommal Maia Cabeza argentin hegedűművészt hallhatjuk.

Rohmann Ditta: „Zsonglőrködni kell a korszakok között”

Kiállítás a hétvégére

A Kortárs Galériák Egyesülete szeptember 8–9-én ötödször is megrendezi a Gallery Weekend Budapestet, a hazai kortárs képzőművészet fesztiválját. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X