Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Koncertek mindenkinek Budapesttől Balatonig – #Papagenda

Koncertek mindenkinek Budapesttől Balatonig – #Papagenda

Ezen a héten a fővárosban, a Balaton északi partján és a Balaton-felvidéken koncentrálódik a zenei események legjava: a Fesztivál Akadémián, a Művészetek Völgyében és a Klassz a pARTon koncertjein.

Ingyenes programok július 22. és 28. között

Az egész nyáron zajló Zenélő Budapest programjait ide kattintva lehet végigböngészni.

A júliustól másfél hónapon át tartó, a Balaton északi partján Balatonalmádi, Keszthely, Balatonfüred, Tihany és tömm más települést érintő Klassz a pARTon programjai itt találhatók.

július 22.
18.00 Fűtött utca éjjeli menedékhely és nappali melegedő – Amicantio Trio

július 24.
20.00 Szimpla kert – Babel Sound Est
22.30 BJC – Wednesday Open Jam: Hárs Viktor Trio

július 26.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Balázs József Trio

július 27.
19.00 Visegrád, Rendezvénytér – EtnoGrád Fesztivál
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Rieger Attila Trio

július 28.
18.00 Deák téri evangélikus templom – Virágh András Gábor orgonál

Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

- hirdetés -

A Kossuth-díjas, világhírű zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás és az általa 2006-ban alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar már évek óta visszatérő vendége a Városmajori Szabadtéri Színpadnak. Az idén elhangzó művek: Alekszandr Borogyin: Poloveci táncok (vezényel: Bolyky Zoltán), Bartók Béla: Román népi táncok, Kodály Zoltán: Galántai táncok, Robert Schumann: III. (Rajnai) szimfónia (vezényel: Vásáry Tamás). A július 24-i koncert bevételét a Szabad Tér Színház hagyományosan jótékonysági célokra ajánlja fel.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Vásáry Tamás álma Debrecenben vált valóra

Amore italiano

A július 24-i szombathelyi koncerten az egyetemes zeneirodalom olasz operaremekeiből és a varázslatos délolasz hangulatot idéző autentikus nápolyi dalok világából hallhatunk izgalmas válogatást. A Savaria Szimfonikus Zenekart Lorenzo Tazzieri vezényli, zongorán Denis Biancucci közreműködik, a három tenor, Giorgio Casciarri, Domenico Menini és Alessandro Goldoni jóvoltából Verdi-, Puccini-, Rossini- és Donizetti-áriák, illetve a canzone napoletana dallamok csendülnek fel.

Muzsika a kertben

Július 25-én az Óbudai Társaskörben egy kifejezetten boldog szerelmes dalesten bossa nova és jazz-standardek, -átdolgozások hangzanak el Philip György, Lachegyi Máté és Dénes Ábel előadásában, nyáresti bor és fröccs kíséretében, WILDistheWIND címmel.

Ide kapcsolódik:
Mindent az étlapról – Philipp György operái a Budapesti Nyári Fesztiválon

Váczi Eszter & Quartet

2002-ben alakult a zenekar, első lemezük mégis csak 2009-ben jelent meg. Ennyi kellett ahhoz, hogy az együttjáték során kiderüljön, milyen is a csapat saját hangja. Vissza hozzád című bemutatkozó lemezük 2010-re arany- és platinalemez lett, ami a jazz világában kivételes eredmény. Helik Hadarral közreműködésével azóta három albumot is kiadtak, az Eszter kertje2011-ben, a Belső tenger 2014-ben jelent meg, a legutóbb pedigi, Egy perc címmel, 2017-ben jelent meg, rajta nyolc dallal, nyolc – Váczi Eszter képzeletében megfogant – történettel. A BMC Opus Jazz Clubjában július 26-án lép fel a zenekar.

Joe Fritz Qartet Plays Gershwin

Joe Fritz korábbi koncertjein elsősorban a ’30-as, ’40-es évek örökzöldjei szerepeltek, ám a július 27-i estén a BJC-ben Buddy DeFranco klarinétos és a világhírű zongorista Oscar Peterson emlékének is adózva Gershwin-szerzeményeket szólaltatnak meg.

Ide kapcsolódik:
Jövőre bárki átírhatja Gershwin Kék rapszódiáját!

Művészetek Völgye

A Papageno Klasszik helyszíne: a vigántpetendi katolikus templom

Ismerje meg a fellépőket, a közreműködőket, böngésszen a programok között, nézzen be a kulisszák
és a portaajtók mögé a Művészetek Völgye blogunkban!

Július 19. és 28. között tíz minden igényt, érdeklődést, korosztályt kielégítő nap – ez a Völgy. Koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, kiállításokkal, hangversenyekkel, újcirkusszal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal telnek meg a három település, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend portái, pajtái, kertjei és közterei. A programkínálatában számunkra a legkedvesebb a Papageno Klasszik helyszín, ahol klasszikus zene csendül fel, bár kicsit másképp, mint a nagyvárosban. Leginkább úgy, ahogy azt egy forró nyári napon, az ebéd utáni fröccs mellett érdemes hallgatni. Minden nap egy-egy újabb zeneszerzőt mutatunk be nevetős-tanulságos sztorikkal és sok-sok zenével. Az előadások utáni koncerteken pedig a legjobb hazai és külföldi, fiatal előadók mutatják meg tudásukat – a szólózongorától a kamarazenekarig a vigántpetendi katolikus templomban.

Ide kapcsolódik:
Művészetek Völgye 2019 – különszám

Fesztivál Akadémia

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin – forrás: Festival Academy Budapest

Ajánlók, interjúk, máshol nem olvasható és látható exkluzív anyagok a koncertek fellépőiről, a mesterkurzusok tanáriaról és diákjairól, a nemzetközi hegedűverseny versenyzőiről és zsűrijéről, a zenés sétáról, a színházi előadásokról, a fotókiállításról és a kerekasztal-beszélgetésekről, avagy Mindent a Fesztivál Akadémiáról. Olvassa blogunkat!

Megújult arculattal várja közönségét a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével megvalósuló kamarazenei programsorozat. Július 20. és 28. között is élettel és zenével telik meg a Zeneakadémia patinás épülete, hiszen ismét koncertekkel, mesterkurzusokkal és előadásokkal találkozhatunk a Fesztivál Akadémia keretében. A programsorozat néhány napja alatt a világ legkeresettebb és legjelentősebb művészei adnak kamarazenei hangversenyeket, amelyeken a zeneirodalom slágerei és valódi ritkaságok, fiatal magyar szerzők ősbemutatói egyaránt elhangzanak. A legrangosabb nemzetközi professzorok tartanak mesterkurzusokat, és újra megrendezik a Magyarországon egyedülálló, tizenkilenc év alatti gyerekeknek meghirdetett III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelynek döntőjére július 24-én, díjkiosztó gálahangversenyére július 26-án kerül sor.

Ide kapcsolódik:
Szabadon látogatható a ma kezdődő Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny

A koncertező művészek sorában olyan neveket fedezhetünk fel, mint Joshua Bell, Vilde Frang, Alina Ibragimova, Maxim Rysanov, Dejan Lazič, Ránki Dezső vagy José Gallardo.

Ide kapcsolódik:
Fesztivál Akadémia Budapest 2019 - különszám

A kísérőprogramok között megtekinthetjük Dobos Tamás fotókiállítását, esti koncerten vehetünk részt a Széchenyi fürdőben, vagy zenés sétát tehetünk Budapest legszebb könyvtáraiban. Lesznek privát koncertek a történelmi Hubay-szalonban, felolvasóest, élőzenés zenetörténeti előadások többek között Fazekas Gergellyel, kerekasztal-beszélgetések és éjszakába nyúló, autentikus kávéházi cigányzenével kísért vacsorák is.

Veszprémi Régizenei Napok

Idén már hatodik alkalommal, július 22-27. között kerül megrendezésre a Veszprémi Régizenei Napok. Az egyhetes nyári fesztivál során elsősorban régizenei kamaraegyüttesek, kisebb vokális együttesek lépnek fel.

Le Basses Réunies – forrás: Veszprémi Régizenei Napok

A kies Veszprém-völgyben álló jezsuita romtemplom minden tekintetben tökéletes helyszíne a fesztiválnak. Idén is fellép Bruno Cocset, Maude Gratton és a Le Basses Réunies.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.