Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda A hét világsztárja: Juan Diego Flórez – #Papagenda

A hét világsztárja: Juan Diego Flórez – #Papagenda

A héten Budapestre érkezik Juan Diego Flórez és születésnapot ünnepel az Angelica kórus. Felcsendül egy különleges Mendelssohn-mű és Horváth Bálint zeneszerző új műveiből is keresztmetszetet kaphatunk.

Ingyenes koncertek október 21. és 27. között

október 21.
19.00 Zeneakadémia, Solti Terem – Doktorandusz koncertek
20.00 Fonó – Fonó Session
21.00 Szimpla Kert – Szimpla táncház
22.30 BJC – LFZE Monday Open Jam

október 22.
10.00 Müpa – Hangulat junior
21.00 Szimpla Kert – Kárpáti Dódi Priváti Project
21.00 Fonó – Fonó Session

október 23.
19.00 Ciszterci Szent Imre-templom – Anima Musicae Kamarazenekar, Ars Nova Sacra kórus (vez.: Csányi Tamás)
22.00 BJC – Wednesday Open Jam

október 24.
20.30 Fonó – Kamaracsütörtök (Bujdosó János, Ágoston Béla)
22.00 BJC – Cafe Jam

október 25.
17.00 Újlipótvárosi Klub Galéria – Operandevú Baranyi Ferenccel
19.00 Megbékélés Háza – Endreffy Attila (orgona)
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

október 26.
11.00 Pinceszínház – Legyél a Cimboránk!
19.00 Zeneakadémia – A Zeneakadémia és a rigai Lett Zeneakadémia közös zeneszerző-projektje
20.00 Fonó – IV. Meybahar-est – Martha Mavroidi, Giorgos Ventouris
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

október 27.
18.00 Deák téri evangélikus templom – Dóbisz Áron, Finta Gergely (orgona)

Juan Diego Flórez áriaestje

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Egy tenor, aki évtizedes tilalmat tört meg a milánói Scalában

- hirdetés -

A koncerten – többek között – a legismertebb Verdi, Puccini, Mascani áriákat is hallhatják majd, de ez alkalommal – az operairodalom klasszikusai mellett – híres operettekből is felcsendülnek majd ismert dallamok. A világ egyik legtehetségesebb tenorját az Erkel Színházban október 22-én az Operaház zenekara kíséri majd. A karmester: Jader Bignamini lesz.

Vajda Gergely és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

Vajda Gergely – fotó: Szalóky Béla

A zenekar mesterei nevű bérletben a Zeneakadémia hallgatóiból álló szimfonikus együttes mutatja meg tudása legjavát. A növendékeket az elmúlt években több jól ismert karmester is vezényelte, most Vajda Gergely áll a zenekar élére. Mivel Vajda zeneszerzőként is tevékenykedik, így mint karmestert is elsősorban a kortárszene szakértőjeként tartják számon. A hangverseny első felében magyar műveket hallhat a közönség: Liszt Ferenc és Ligeti György egy-egy kompozíciója szólal meg. A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költemény Liszt utolsó alkotása ebben a műfajban – az idős zeneszerzőt Zichy Mihály tollrajza ihlette meg. Ligeti György az 1960-as években írta csellóversenyét, ezt a kéttételes, avantgárd művet. Október 22-én a darab szólistája Rohmann Ditta neves gordonkaművész, a Zeneakadémia tanára lesz. A szünet után Brahms drámai IV. szimfóniája zárja a hangversenyt.

James Carter Organ Trio

A New York-i szaxofonost nyugodtan nevezhetjük multiinstrumentalistának is, hiszen kontrabasszus- és basszusklarinéton is játszik, szabadidejében pedig antik és új fúvós hangszereket gyűjt. Október 22-én zenésztársaival a Budapest Jazz Clubban lép fel.

Mendelssohn: Paulus

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus – fotó: Nagy Attila

Vashegyi György együtteseitől október 26-án a Müpában ismét egy remekművet hallhatunk, amelyből Pál apostol történetén keresztül a szerző, Mendelssohn személyes érintettsége, valamint mindennapi életünk problémái is kirajzolódnak. A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Angelica 30

Ide kapcsolódik:
Gráf Zsuzsanna: „Harminc év elteltével is töretlen odaadással viszem az Angelica kórust ”

Három évtized a kodályi-bartóki örökség szolgálatában. Egy igazi sikertörténetet ünnepel a Városmajori Gimnáziumból indult kórus, akik a jubileumi koncerten Kodálytól Rachmaninovon át egészen a nemrég elhunyt Kocsár Miklós műveiig válogatnak Gráf Zsuzsanna vezetésével október 26-án a Zeneakadémián.

Horváth Bálint zeneszerzői estje

Ide kapcsolódik:
Horváth Bálint: „Állandó megismerési vágy hajt”

Horváth Bálint zeneszerző, tanár. Jelenleg a budapesti Weiner Konzervatórium zeneszerzés-tanára és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa. Szóló-, kamarazenei, szimfonikus zenekarra írott és színpadi művei elhangoztak valamennyi jelentős hazai kortárs zenei fórumon, számos országos pályázat díjazottja. Zeneszerzői tevékenységében kiemelt helyet foglalnak el a vokális műfajok. Az október 26-i BMC-beli koncert műsora az utóbbi években írt kamaraművei, dalai közül válogat.

Borbély-Dresch Quartet

Borbély-Dresch Quartet

Van egy zenekar, ahol két Jan Garbarek-szintű fúvós is muzsikál. És ez Magyarországon található. Hogy a két Misi, Borbély és Dresch érzelemgazdag, kicsit melankolikus világa mennyire megfér egy csárdában, kvartettjük sikere is jelzi. Legközelebb október 26-án lépnek fel az Opus Jazz Clubban.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!