Papageno Radio
Papagenda Utazzunk Weimarba! – #Papagenda

Utazzunk Weimarba! – #Papagenda

Karácsonytájt kevesebb a hangverseny, de az ünnepek után ismét kinyitnak a koncerttermek, sőt akár táncos cipőt is érdemes előkapni a cipősszekrényből!

Ingyenes budapesti koncertek december 23. és 29. között

 

december 24.

12.00, 15.30 Deák téri evangélikus templom – Karácsonyi harangjáték

 

december 25.

11.00 Ciszterci Szent Imre templom – 300 éve született Leopold Mozart

 

december 27.

18.00 Óbudai Társaskör – Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek hangversenye

 

december 28.

18.00 Deák téri evangélikus templom – Dobszay Péter (orgona)

 

Bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek. Kérjük, minden esetben érdeklődjön a koncert szervezőjénél.

Händel–Mozart: Messiás

Ide kapcsolódik:
Mozart átiratában szólal meg Händel Messiása az Erkel Színházban

Az Operaház Keresztény Évadának egyik fénypontjaként lesz látható-hallható Händel Messiása, méghozzá egy egyedülálló, Mozart által készített átiratban. A barokkot elhagyó, sokkal inkább a mozarti operára jellemző sűrűbb hangzás Kesselyák Gergely keze alatt elevenedik meg Anger Ferenc rendezésében december 23-án, 25-én és 28-án az Erkel Színházban.

Klasszikus Karácsony

Óbudai Danubia Zenekar

Az Óbudai Danubia Zenekar december 23-án délután és este is koncertet ad a Kongresszusi Központban. Mindkét alkalomra az ünnep meghitt zenéivel és filmzenével készülnek, hogy a közönség igazán karácsonyi hangulatba kerüljön.

Parno Graszt karácsonyi koncert

A Parno Graszt, a Highlights of Hungary díjazottjai – fotó: Talabér Géza

A világ legismertebb paszabi zenekara kifejezetten kedveli az Akvárium terét, hiszen már a Gödör-időkben is rendszeres fellépő volt az Erzsébet téren. A közel harminc éve létező Parno Graszt autentikus cigányzenéje még mindig friss és eleven – nem véletlen, hogy a Nagyhallban lépnek fel december 26-án, hogy sok-sok embernek segítsenek a bejgli letáncolásában.

Matinékoncert (nem csak gyerekeknek)

A Liszt Múzeum december 28-i koncertjén Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Hartmann Domonkos (cselló) és Kovács Gergely (zongora) lép pódiumra. A közönség Mozart 4. (E-dúr) zongoratrióját és Beethoven: 7. (B-dúr) zongoratrióját hallgathatja meg.

Prima Klasse Weimar

Ide kapcsolódik:
A 150 éve született Mahatma Gandhi előtt tiszteleg a Szent Efrém Férfikar új videóklipje

Nehéz pontosan felmérni, hogy mit adott a világnak és az európai kultúrtörténetnek egy látszólag jelentéktelen türingiai kisváros: Weimar. Pedig Johann Wolfgang von Goethe választott otthona lett az európai klasszicizmus egyik legjelentősebb fellegvára: a költőóriáson kívül itt alkotott még Schiller, Herder, Liszt, Richard Strauss, itt mutatták be a Lohengrint, itt élt élete végén Friedrich Nietzsche, innen indult a Bauhaus mozgalom. Csaknem 10 évig itt komponálta remekműveit Johann Sebastian Bach és az ifjú Felix Mendelssohn is itt bontogatta szárnyait az idős Goethe mellett. Egy kevéssé hivalkodó, ám annál kiműveltebb ékkő Weimar városa, a klasszikus műveltség egyik zászlóvivője, ahová a Szent Efrém Férfikar december 28-30. között, az idei év zárásaként három napra beköltözteti a Budapest Music Center közönségét – és ahol mindenki megtapasztalhatja Goethe mester lényegre törő bölcsességét: „A művészet a kimondhatatlan tolmácsa.”

Csík zenekar: Sose lesz vége – óévbúcsúztató koncert

Ide kapcsolódik:
Közös dalt írt Grecsó Krisztián és a 30 éves Csík Zenekar - Videó

Már hagyomány vált a Csík zenekar év végi fellépése: tavaly harmincadik szülinapjukat ünnepelték Grecsóval, Lovasival, Kisstibivel, Pici bácsival, Szalonnával és a többiekkel. December 28-án a Kongresszusi Központban az emberi élet fordulópontjait mutatják be, a jeles eseményekhez kapcsolódó néphagyományokat, zenéket és gasztronómiai szokásokat. Gasztrovendég: Borbás Marcsi, táncosok: Fitos Dezső Társulat, próza és vers: Vecsei H. Miklós.

Muzsikás karácsonyi koncert

Ide kapcsolódik:
Portréfilm készül Sipos Mihályról, a Muzsikás prímásáról

December 28-án a Muzsikás és vendégei a Müpában távoli magyarlakta vidékekre kalauzolnak, ahol a népzene a mindennapi élet részeként épült be a hétköznapokba, egyrészt örömforrásként, a mulatozás alapjaként, másrészt léleknyugtató, feszültségoldó szerként, gyógyírként a bajra. Idén az est még több élménnyel kecsegtet: a rendkívül izgalmas táncos produkciónak, valamint a kiváló szólistáknak köszönhetően nemcsak megidézi a karácsony meghittségét, de elvezet az év végi ünnepkör vidám, felszabadult, világi, táncos-mulatós hangulatába is.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!