Papageno Radio
Blogok Adventi kalendárium 19. ablak: Boldog születésnapot!

19. ablak: Boldog születésnapot!

1844. február 20-án született Munkácsy Mihály, és 1900. május 1-jén hunyt el. A békéscsabai asztalosinasból lett festőművészről azonban nem csupán a jeles évforduló miatt írtunk idén több alkalommal…

Munkácsyt ünnepelték Szolnokon és Debrecenben, ahol smét látható a Golgota, miután a magyar állami 3 milliárd forintért megvásárolta a képetEgy géniusz története – Munkácsy Mihály életútja címmel pedig a festőművész születésének 175. évfordulójára három projektorba csomagolta kiállítását a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Az ország legnagyobb Munkácsy-közgyűjteményének anyagából válogató, három projektorral kivetíthető összeállítást zene, narráció és szöveges időszalag is kíséri. Az Egy géniusz története – Munkácsy Mihály életútja című digitális válogatás nem csak afféle virtuális monográfia, hisz az életrajzi tudnivalók mellett más jellegű ismereteket is közvetít, Munkácsy korának felfedezéseire, fontosabb eseményeire is ráirányítja a figyelmet.

Új koncepció alapján rendezték újra a Magyar Nemzeti Galéria állandó Munkácsy Mihály-kiállítását, a tárlat a realizmus változásait járja körül. Az újrarendezett tárlat a művészettörténet szemlélet- és hangsúlyváltozásait tükrözi, ráadásképp eddig raktárban fekvő alkotásokkal is bővült a kiállítás. A Változatok realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig (ugye, tegnapi ablakunkat is megnyitották?) című kiállítás, amely hagyományosan Munkácsy Mihály életművét állítja középpontba, az utolsó egység a 19. század egészét bemutató állandó kiállítótermek sorában.

A Christie’s aukciósház vitt Párizsban kalapács alá egy nagyobb anyagot a francia-svájci zongoraművész, Alfred Cortot hagyatékából. A főleg zenei vonatkozású tételek között számos Liszt Ferenchez köthető darab is volt, köztük egy különleges darab: Munkácsy Mihály rajza a már idős Liszt Ferencről: a kettős magyar vonatkozású tétel 2375 euróért (792.371 forint) került új tulajdonoshoz. A történet azonban itt nem ért véget, kattintsanak csak a következő cikkre:

Ide kapcsolódik:
Hazatért Munkácsy Liszt Ferencről készített rajza

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!