Papageno Radio
PR Gálvölgyi Dorka: „Szeretnénk megmutatni Terézváros kulturális gazdagságát”

Gálvölgyi Dorka: „Szeretnénk megmutatni Terézváros kulturális gazdagságát”

Új fesztivál indul útjára Budapest szívében. Augusztus 27. és 29. között jön az első TErézvárosi FESZTivál, a TE! FESZT az Eötvös10 Művelődési Ház rendezésében. A fesztivál előzményéről, nevéről és felépítéséről Gálvölgyi Dorkát, az Eötvös10 vezérigazgatóját kérdeztük.

Milyen alapötletből született meg a fesztivál?
– Korábban az Eötvös10 minden év októberében megrendezte a terézvárosi búcsút. Amikor én tavaly átvettem a vezetést, tudtam, hogy ebben a formájában nem szeretném továbbvinni a rendezvényt. Egyrészt októberben kockázatos szabadtéri eseményt tartani, másrészt a búcsú egyházi jellegű esemény, az Eötvös10 viszont nem kötődik semmilyen felekezethez. Ehelyett egy többnapos, nyárbúcsúztató programsorozatot szerettem volna létrehozni, ahol minden művészeti ág képviseltetheti magát.

– Hogyan épül fel a TE! FESZT programja?

– A VI. kerület Budapest második legkisebb kerülete, de a legtöbb színház itt található, nem véletlenül hívják a „pesti Broadwaynek” is. Az összes terézvárosi színház jelen lesz, mint például az Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Játékszín, a Radnóti Színház, de a kört kibővítettük más kerületekhez tartozó színházakkal is, többek között a Vígszínházzal és a Madách Színházzal vagy az Átriummal.

Ide kapcsolódik:
Grandiózus fesztivállal zárja a nyarat az Eötvös10

– A színházi előadások mellett milyen programokkal várjátok a látogatókat?

–  Úgy állítottuk össze a napi programokat, hogy minden generáció együtt tudjon lenni. Lesz két színpadunk, ahol gyerek- és felnőttprogramokkal, táncelőadásokkal, bábszínházzal, esti koncertekkel készülünk. Jönnek artisták, gólyalábasok, lesz kézművesvásár, és az Iparművészeti Múzeum is kitelepül egy szabadtéri kiállítással. Jelen lesznek a kerületben működő civil szervezetek. Szeretnénk minél jobban megmutatni, hogy mennyire gazdag Terézváros kulturális élete.

A belépés minden programra ingyenes, de védettségi igazolványhoz kötött.

– A fesztivál helyszíne az Andrássy út Kodály körönd és Izabella utca közti szakasza lesz. Miért esett erre a választás?

– A fesztiválszervezésnél nagyon meghatározó a helyszín. Az Andrássy út adta magát, ez a VI. kerület legkiemeltebb része, és Magyarország egyetlen igazi sugárútja történelmi épületekkel.

– Hogyan alakult ki a fesztivál neve?

– Sok ötletünk volt, de aztán nem szerettük volna túlbonyolítani, és végül e mellett az egyszerű név mellett döntöttünk. Te-rézváros, TE! FESZT… Van ennek egy játékossága, sokféleképpen lehet formálni, alakítani.

TE! Feszt

– Nemcsak a név hordoz magában játékosságot, az arculat is ezt juttatja eszembe. Erre külön hangsúlyt fordítottatok?

– Nem titkolt szándék, hogy hagyományteremtő céllal rendezzük meg a TE! FESZT-et. Ehhez pedig szükség van arra, hogy legyen egy jól elkülönülő arculata a fesztiválnak, egy olyan logója, amiről be tudják azonosítani az emberek. Egyébként az Eötvös10-nek is volt egy arculatváltása, mióta itt vagyok. Megújult a honlapunk és a Facebook-oldalunk, fiatalosabbá, dinamikusabbá váltak ezek a felületek. Nekem ez fontos volt, hiszen sok mindent elárul egy arculat.

– Neked személy szerint mit jelent Terézváros?

– Ezer szállal kötődöm a kerülethez. Az édesapám szülei a Csengery utcában laktak, így a Hunyadi téri piacra jártunk vásárolni a nagymamámmal. Néhány évig egy VI. kerületi iskolába jártam, édesapám (Gálvölgyi János – a szerk.) a régi Thália Színházban dolgozott, korábbi munkahelyeim is idekötnek. Bár most máshol, zöldövezetben lakom, a VI. kerületben is otthon érzem magam.

* Az interjút Gálvölgyi Dorkával Tuska Borbála készítette.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!