Papageno Radio
Film Filmvetítés, zongorakoncert és plakátkiállítás a 100 éve született Anda Géza emlékére

Filmvetítés, zongorakoncert és plakátkiállítás a 100 éve született Anda Géza emlékére

Idén novemberben ünnepeljük Anda Géza, magyar származású svájci zongoraművész születésének 100. évfordulóját. Ennek alkalmából a zürichi Anda Géza Alapítvány több különböző rendezvénnyel várja a budapesti közönséget. A Francia Intézet szeptember 24-én egyetlen este filmmel, koncerttel és kiállítással is tiszteleg a művész előtt.

Filmvetítés – Zongorakoncert – Plakátkiállítás

A Nemzeti Filmintézet égisze alatt megrendezésre kerülő Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében mutatják be a művész életéről és munkáságáról szóló 1966-ban készült filmet, ami igazi kuriózumnak számít. Az Anda Géza – Zongoraművész, karmester, pedagógus című fekete-fehér svájci dokumentumfilmet Richard Leacock és Rolf Liebermann rendezte. Richard Leacock a “direct cinema“ – magyarul megfigyelö film megteremtöje. A dokumentumfilmes irányzat célja a valóságélmény megteremtése, az esemény objektív rögzítése és a közvetlen megfigyelés. A film hüen tükrözi az irányzat jellemzöit. Az 53 perces filmet angol, német, olasz hanggal és magyar felirattal vetítik a Francia Intézetben.

Anda Géza
Anda Géza

Program
FRANCIA INTÉZET
2021. SZEPTEMBER 24. – 18.30
Filmvetítés Anda Géza életéről és munkásságáról

Koncert

A film után a háromévente Zürichben megrendezett Anda Géza-zongoraverseny egykori, egyetlen magyar nyertese, Várjon Dénes ad rövid koncertet a Francia Intézetben. 2021.SZEPTEMBER 24. -19:30 – Zongorakoncert: Esz-dúr Sonata quasi una fantasia op. 27 no.1.

Idén novemberben találkozhatunk újra Budapesten Anda Géza nevével a Zeneakadémián. A Kamara.hu egy Mozart-zongoraversenyekből álló esttel kíván emléket állítani a fesztivál idején éppen száz éve született zongoraművésznek. Művészeti vezetők Simon Izabella és Várjon Dénes.

A nagyszabású gálakoncerten hangversenyén Mozart versenyművei csendülnek majd fel. Az 1976-ban elhunyt magyar zongoraművész, a múlt század egyik legkiemelkedőbb pianistája, pedagógusként is nevezetes volt. Emlékezetét hangfelvételei mellett egy Zürichben 1979 óta 3 évente megrendezett zongoraverseny is őrzi, melynek első helyezettje 1991-ben a fesztivál egyik művészeti vezetője, Várjon Dénes volt. A szólisták között színpadra lép majd az idei verseny győztese is, a Keller András vezette Concerto Budapest közreműködésével.

Plakátkiállítás

A plakátsorozat a 100 évforduló alkalmából készült, melyen Anda Géza életéről szóló szövegek és tőle származó idézetek találhatók. Az öt retró stílusú plakát Magyarországon elöször a Francia Intézet vetítő termének elöterében tekinthető meg. A plakátok szövegei Anda Géza kalandos életútját dokumentálják, az idézeteiböl pedig visszaköszön a sajnos korán elhunyt müvész és pedagógus jelleme.

„A sok harcnak és küzdelemnek, melyeken életem folytán keresztül mentem, az az értelme, hogy másoknak segítsek. Talán a növendékeim között található a jövő nagy zongoristája. Ha csak egy kicsi hidat építhetek közé és a közönség közé vagy bizonyos megrázkódtatásoktól megkímélhetem, akkor egy boldog ember vagyok.“

100 éve született Géza Anda

szeptember 24. – 18:30 – Filmvetítés és plakátkiállítás a Francia Intézetben

szeptember 24. – 19.30 – Várjon Dénes rövid zongorakoncertje: Esz-dúr Sonata quasi una fantasia op. 27 no.1

Jegyvásárlás ide kattintva.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!