Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Ezek voltak 2020 legfurcsább hírei

Ezek voltak 2020 legfurcsább hírei

Ezeket nem láttuk jönni… Egészen döbbenetes, mire volt képes az emberi elme 2020-ban is. A kreativitás felcsillanása vagy teljesen fölösleges időpocsékolás? Döntsék el önök az év legkülönösebb híreiről!

- hirdetés -

2020-at a SARS-CoV-2, közkeletű nevén a Covid-19, röviden a koronavírus határozta meg. Az új koronavírus tüskefehérjéjét amerikai tudósok egy csoportjának köszönhetően hanghatások formájában is megismerhetjük. Ráadásul a megzenésítés, azon kívül, hogy szokatlanul megnyugtató élményt kínál, a kutatók munkáját is segíti. Azt sajnos nem tudjuk, hogy a vakcinafejlesztést mennyire gyorsította fel ez a háttérzene.

- hirdetés -

A koronavírus nem csupán a kulturális intézmények büdzséjére volt komoly hatással: a csőd szélére került az Egyesült Államok legnagyobb gitárforgalmazója, a túlélésért küzd a New York-i Metropolitan Opera. A londoni Királyi Operaház a világjárvány miatti bevételkiesés ellensúlyozása céljából árverésre bocsátotta David Hockney egy megrendelésre készített festményét, de a British Airways is megvált sokmillió fontot érő műgyűjteménye néhány darabjától, hogy pénzhez jusson, és ne kelljen elküldenie dolgozóit.

Így alkalmazkodott a koronavírus miatt bevezetett új ültetési rendhez a Kaposvári Csiky Gergely Színház

A múzeumokat viszont a gyűjtemény újfajta gyarapítására ösztönözte. Míg a Kiscelli Múzeum a koronavírushoz kapcsolódó új kiállítási tárgyakkal várta látogatóit, a London Múzeum a járvány alatti álmaik megosztására kérte fel a brit főváros lakóit.

A tavaszi járványidőszakban, amikor hamar hiánycikké vált a toalettpapír, egy texasi csellista vécépapír-kihívásba kezdett. Liszttel és élesztővel szobrászok kezdhettek volna világméretű mozgalomba, de nem tették. Köszönjük nekik utólag is. Ezek pedig azok a videók, amiktől egy kicsit jobb lett a kedvünk a karantén alatt.

A Papageno-olvasók állatbarátok és remek a humorérzékük. Szerintünk ezért érdekelte önöket az, hogy elkészült a napköszöntő madárdalok első világtérképe, és a múzeumlátogató pingvineknek leginkább Caravaggio nyerte el a tetszését. A macskák viszont speciális esetek – őket valójában az a muzsika nyugtatja meg leginkább, amit személyesen nekik komponálnak. Persze, lehet, hogy az is elég, ha egy zenész gazdi, például Anthony Hopkins, nekik muzsikál.  Azt egyébként tudták, hogy Cannes-ban a filmes kutyák is kapnak díjat

forrás: Müpa

A hangszerekkel és a művekkel nem viccelünk. Vagy mégis? Előrefelé jól ismerjük Chopin Gyászindulóját. De ellenkező irányban? Valentin Guérin olyan dolgot alkotott, amiről mindannyian csak álmodtunk ezidáig – legalábbis a rézfúvósok biztosan: lángszóróvá változtatta a harsonáját. Maradjunk még ennél a hangszercsoportnál. Bizarrul hangzik, de nemes céllal hirdetést adott fel gyerekeknek egy New Orleans-i zenész: Trombitát fegyverre cserélnék.

Nézzünk néhány különleges ünneplési módot. Beethovennek idén nem adózhattunk méltóképpen az egészségügyi helyzet miatt, de a németországi Utting am Ammersee közelében lévő mezőn egy bajor család egy mezőn megalkotta a zeneszerző portréját. A még élő Elton John tiszteletére pedig emlékérmét adott ki a brit Királyi Pénzverde.

2019 a mesterséges intelligencia, az online zenehallgatás és a kazetták előretörésének éve volt. Idén viszont a vinyl tört előre. Gondolták volna, hogy A 80-as évek óta először előzte meg a bakelit a CD-t Amerikában?

Míg megmosolygtuk, hogy működő hangversenyzongorát dob piacra a LEGO, az már csak első hallásra hangzott viccesnek, hogy tejszínhab szobrot állítanak fel Londonban. A hübrisznek és a közelgő összeomlásnak állított emléket Heather Phillipson óriási alkotása, amelyet július 30-án lepleztek le a londoni Trafalgar tér negyedik oszlopán.

Döbbenetes, milyen károkat okozhat a jóindulat. Szép dolog, ha valaki laikusként is törődik a kulturális örökséggel, félti az elmúlt évszázadokból ránk maradt kultúrkincseket, és szeretne tenni azok megóvásáért. Újabb önkéntes spanyol restaurátor tett tönkre egy szobrot, és a dilettantizmusból fakadó rombolásra nincs mentség.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.