Papageno Radio

- hirdetés -

- hirdetés -

- hirdetés -

- hirdetés -

Blogok Adventi kalendárium 9. ablak: Hogyan emlékezzünk egy jelentős festőre?

9. ablak: Hogyan emlékezzünk egy jelentős festőre?

Ugorjunk vissza néhány száz évet a romantikából és az impresszionizmusból, és utazzunk is kissé nyugatabbra, hogy a 17. században, a Németalföldön találjuk magunkat. Hát persze, hogy Rembrandt miatt ugrunk át időt és teret.

- hirdetés -

350 éve halt meg, úgyhogy lehet rá gondolni egész évben, növelve az amúgy is szépen fogyó ajándéktárgyakból származó bevételt a Rijksmuseumban.

Ide kapcsolódik:
400 Rembrandt-mű látható a Rijksmuseum jubileumi tárlatán – Galéria

Valószínűleg nem ennek alkalmából lopnák el alkotásait, de ez is közrejátszik abban, hogy elkezdték az Éjjeli őrjárat restaurálását, az amszterdami Rembrandt-ház új kiállítást hozott létre, hogy még behatóbban megismerhessük munkaódszereit, és egészen biztos, hogy az applikáció, amelyen követhetjük híres anatómiai művének megszületését, az évforduló miatt készült el 2019-re. Annak pedig csak örülhetünk, hogy a mi Szépművészeti Múzeumunk is megemlékezett az aranykor festőjéről.

Történnek azért bizarr dolgok is. A pittsburghi Carnegie Melon Egyetemen idén rekonstruálták Rembrandt hangját önarcképei elemzésével. A korszerű technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy egy személy hangját a megjelenése alapján lehessen megalkotni. A művész önarcképeiből kiindulva a fejformája és becsült tüdőkapacitása alapján hozták létre beszédhangját. (Itt meghallgathatják.) Vajon a fönti, atipikus téli képekből mit állapítanának meg a kutatók a művész lelkéről? Akarnak beszélni róla? Kommenteljenek!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
- hirdetés -
X
X