Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Magyar sikerek Moszkvában – heti hírösszefoglaló

Magyar sikerek Moszkvában – heti hírösszefoglaló

Túl az év felé: 2019 huszonhatodik hete áll mögöttünk. Előkerült Rossini gyermekkori csembalójaRómában parkot neveztek el Claudio Abbadóról, közel 13 millió forintot adtak Beethoven hajfürtjéért, kiderült, hogy Dominique Meyer vezeti 2021-től a milánói Scalát, és szerencsére megmentették az önjelölt restaurátorok által megrongált Szent György-szobrot. A legnagyobb örömhír Moszkvából érkezett: Duleba Lívia fuvolaművész a Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen 7. helyezést ért el, Granik Anna pedig kísérői különdíjat vehetett át.

A hét blogja: Régi Zenei Napok

Ismét barokk fesztiválra hívja a Filharmónia Magyarország Vác város lakóit és minden Vácra látogatót június 29. és július 6. között. A hangversenyek mellett barokk táncház, zenés irodalmi est és orgonaséta is várja az érdeklőket. Blogunkban ajánlókat és beszámolókat olvashatnak az igazán különleges város hangulatához, építészeti emlékeihez, történelméhez autentikusan kapcsolódó fesztivál kapcsán.

- hirdetés -

Sajnos, ez a hét sem telt el gyász nélkül: elhunyt Erőd Iván, Ökrös Csaba, Radnai Annamária, Bart István, Ungvári Tamás.

- hirdetés -

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar dél-koreai turnéjának koncertjeit a dunai hajóbalesetben elhunyt áldozatok emlékének szentelte. Az együttes tagjai a szöuli koncertprogram elején egy koreai dalt adtak elő, mely a végtelen várakozásról szól.

Ide kapcsolódik:
Megható emlékkoncertet adott a Fesztiválzenekar Dél-Koreában - Videó

Két tehetséges fiatal magyar látványtervező művész, Nagy Fruzsina és Kuti Letícia munkáit is beválogatták egy moszkvai kiállításra. „A különleges projektben jelmeztervek, fotók, videók és 3D-s modellek láthatók olyan dizájnerektől, akik 2000 és 2019 között kezdték el szakmai pályafutásukat és alkottak kiemelkedő, innovatív munkát. 60 nemzet 112 kurátora dolgozott azon, hogy izgalmas, magas színvonalú nemzetközi válogatás jöjjön létre. A három körös kiválasztási folyamat után a közel 1500 beérkezett pályaműből 47 ország 250 alkotója mutathatja be közel 300 munkáját. Moszkva emblematikus épületei adnak otthont a tárlatnak, úgy mint a Vörös téren található Történelmi múzeum, ahol a nyitó eseményt is szervezték” – mondta Susan Tsu a kiállítás vezető kurátora.

Nagy Fruzsina és Kuti Letícia

Maradjunk a magyar sikereknél. Az olaszországi Mittelfest, a régió egyik legfontosabb összművészeti fesztiváljának idei szlogenje, hívószava, címkéje: #leadership, azaz vezetés. A fesztivált nyitó koncerten, a cividalei Szent Ferenc-templomban a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködik.

Lengyel, magyar, két jó barát… a mondás azonban akár új folytatást is kaphat: egymás íróit, költőit olvassák. Petőfi Sándor költeményeiből összeállított, Lant és kard című lengyel válogatást mutattak be Varsóban, egy új lengyelországi magyar könyvsorozat első köteteként. A kötet összeállítója és fordítója Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet, irodalomtörténész-professzor, aki a Petőfi pályáját bemutató előszót, valamint a költő lengyelországi fogadtatásáról szóló zárótanulmányt is írta a könyvhez.

A kizárólag kortárs magyar alkotókat fölvonultató árverést a Dobossy Aukciósház szervezi október elején Londonban. Ráadásul azon a héten zajlik a szakma egyik legkiemelkedőbb eseménye, a Frieze, így a nemzetközi műtárgypiac fontos és elismert szakembereinek és gyűjtőinek is esélye nyílik alaposabban megismerkedni az alkotásokkal. Az ismertebb művészek mellett feltörekvő, fiatal alkotók művei is szerepelnek az árverésen, olyanoké is, akiknek ez lesz az első bemutatkozásuk a nemzetközi piacon.

Ide kapcsolódik:
Először rendeznek kizárólag kortárs magyar művekből aukciót Londonban

A kultúra és a művészetekkel való találkozás csodákra képes a mentális problémákkal közdő betegeknél, és egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a művészetterápia jól hat a fizikai egészségére is. Kanadában ebből a tapasztalatból egy eddig példa nélküli kezdeményezés született: az orvosok ingyenes múzeumlátogatást is írhatnak fel a legkülönbözőbb betegségekben szenvedő pácienseiknek, legyen az akár depresszió, cukorbetegség vagy más krónikus betegségek. Évi 50 ingyenes múzeumlátogatást rendelhetnek el a kanadai orvosok a program keretében, Montrealban a Szépművészeti Múzeum tavaly november óta fogadja el a beutalót belépőjegyként.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.