Papageno Radio
Címlap Heinrich Heine Berlioznak írt leveleire bukkantak

Heinrich Heine Berlioznak írt leveleire bukkantak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nemrég került a düsseldorfi Heinrich Heine Intézet birtokába két kézzel írt levél, amit a német költő barátjának, a francia zeneszerzőnek írt. A leveleket a német városban április 14-én megrendezett múzeumok éjszakáján mutatják be.

A költő szülővárosa március 13-án vásárolta meg a leveleket egy Párizsi aukción. Az intézet igazgatója, Sabine Brenner-Wilczek kisebb szenzációnak nevezte a kézzel írt szövegek megvásárlását, amik a két művész barátságának lenyomatai.

forrás: swr.de

Az első levél keltezése 1848, amelyben Heine betegségéről ír, de a forradalomról is említést tesz. Sorait így zárja: “Liberte, egalite et fraternite sans musique…” vagyis “Szabadság, egyenlőség, testvériség zene nélkül…”. A második levél a költő halála előttről, 1855-ből datálódik, amelyben az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a “matracsír” (“Matratzengruft”) kifejezést is megemlíti. Heine korábban Berlioz Fantasztikus szimfóniája kapcsán a zeneszerző elragadó frizurájáról is írt, amit az első találkozás óta nem feled.

Géniuszok találkozása

A düsseldorfi intézet bír a világ legnagyobb Heinéhez kapcsolódó gyűjteményével, az ismert kéziratok mintegy 70%-át birtokolja. A mostani vásárlás elemzők szerint a német-francia kapcsolatok fejlesztésére is jó hatással lesz.

(Via dieWelt, swr.de)

Promóció

Stream és színház

X
X