Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Klassz a pARTon! Érdi Márta: „Nélkülük ma nem lenne zongoraművész a fiam”

Érdi Márta: „Nélkülük ma nem lenne zongoraművész a fiam”

A 2018-as Klassz a pArton! fesztivál egyik motorját, Érdi Mártát kérdeztük a rendezvénysorozat idei mérlegéről és jövőjéről, de beszélgettünk a látássérültek magyarországi helyzetéről és egy készülő könyvről is.

- hirdetés -

– A Klassz a pArton! fesztivál már több éves múltra tekint vissza. Hogyan kezdődött?

- hirdetés -

– Varsóban vetődött fel bennünk először a gondolat, amikor a hatalmas Chopin-szobor alatt Tamás több ezer ember előtt koncertezett, hogy milyen jó lenne, ha Liszt és Bartók nálunk is ekkora népszerűségnek örvendene, mint a lengyeleknél Chopin. Ekkoriban még csak irigykedtünk, és nehezen érettük meg, mi ösztönzi a lengyel közönséget arra, hogy a legnagyobb melegben eljöjjön egy komolyzenei koncertre.

Zsoldos Bálint zongoraművész és Devich Gergely csellóművész estje – Klassz a pArton 2018 – fotó: Érdi-Harmos Réka

Később egy zeneakadémiai hangverseny után találkoztunk néhány muzsikussal az Óbudai Danubia Zenekarból, akik lelkesen emlegették az egykori Cimbora táborokat, a különleges zenei élményeket. Ez a találkozás erősítette meg bennünk a hiányérzetet a balatonalmádi zenei műsorok iránt, és sarkallt bennünket arra, hogy egy új kezdeményezésbe fogjunk a Cimbora Alapítvánnyal. Be kell vallanom, nem gondoltam, hogy ilyen rövid idő alatt lehet sikeres az ötletünk, és ennyi támogatóra találunk.

– A múltidézés mellett mi volt az elsődleges célotok a fesztivállal?

– Hosszú idő óta csak a könnyűzenétől zengett a Balaton-part, mostanra pedig úgy látom mintha divatot csináltunk volna a nyári, vízparti klasszikus zenei koncertekkel. Büszkén említem, hogy ebben az évben megkeresett bennünket a balatoni programokat összefogó Nagyon Balaton csapata is, akiknek szépséges programfüzetébe mindig is szerettünk volna bekerülni. Az elmúlt négy év alatt valóra vált az álmunk. Rekordot tudtunk dönteni a komolyzenei koncertekkel az északi parton, idén pedig 56 programunkkal tömegeket tudtunk megmozgatni.

– Kik voltak azok, akik az első pillanattól a támogatásukról biztosítottak?

– Kezdetben egykori Cimboráinkat hívtuk, akik időközben világhírű művészek lettek, és lelkesen nosztalgiáztunk velük. Rendszeres fellépőink között van Oláh Vilmos, Kelemen Barnabás és Gazda Bence, de Keszei Bori és az Ewald Rézfúvósok is, akik tizenévesen az almádi vízparton muzsikáltak először együtt. Később Szepesi Bence, egykori Cimborám mesterkurzusával kapcsolódott hozzánk, s ma a világ leghíresebb fúvósaival zárja a balatonfüredi fesztiválnapokat.

Klassz a pArton! 2018 – fotó: Érdi-Harmos Réka

– Mik az idei fesztivál tapasztalatai?

– Sok öröm ért bennünket ebben az évben. Sikeresek voltak a gyerekkoncertek, úgy érzem meghódítottuk a strandokat, játszótereket, s a Cimbora tovább él. Megcéloztuk a legkisebbeket is, de a kamaszoknak is sok örömük volt. Zongorát vittünk a homokozóba, A varázsfuvola szólalt meg a vízben, a Cimbora Együttes jóvoltából pedig táncoltak és énekeltek velünk a gyerekek egy-egy fürdés közben. A Klassz a pARTon! fesztivál a Kulturális Örökség Európai Éve hivatalos rendezvénye lett, amit a Fesztivál házigazdája, Érdi Tamás nyitott meg, az év egyik nagyköveteként. Ezzel lehetőség nyílt, hogy kilépjünk az országból, a nyitó koncertünket, ami a Vigadóban volt, másnap megismételtük a csodálatos pozsonyi Prímás-palotában.

Érdi Tamás – Klassz a pArton! 2018 – fotó: Érdi-Harmos Réka

Tamásnak lesz egy koncertje Rijekában is, ami egyben a Rijekai Magyar Napok megnyitója, ahová elvisszük azt a fotókiállítást, ami az elmúlt négy év eseményeit idézi fel. Érdi-Harmos Réka képei olyan sikert arattak nyári koncertjeinken, hogy még vásárolni is szerettek volna belőlük az érdeklődők.

– Hogyan tud a közönség figyelmét fenntartva, folyamatosan fejlődni a fesztivál?

– Kiváló ötfős csapatunk egy új munkatárssal bővült, Bíró Csilla személyében, aki már az idei fesztiválra is nagyszerű külföldi művészeket hívott meg. Velünk volt a világhírű Lutosławski Kvartett, a Prágai Szimfonikusok koncertmestere, Josef Špaček, a fesztivál nyitóegyüttese pedig a pozsonyi Bruno Walter Zenekar volt. Ennek megfelelően elmondhatjuk, hogy a visegrádi országok már csatalakoztak hozzánk, ugyanakkor szeretnénk tovább bővíteni ezeket a kapcsolatokat, és együttműködni Európa vízparti fesztiváljaival. Bízom benne, hogy egyre több médiatámogatóra is lelünk, hiszen nélkülük végesek a lehetőségeink.

– Milyen szerepe van a jótékonysági koncerteknek a fesztivál keretein belül?

– Nagyon sok szervezet tevékenységét érezzük magunk mögött, ami számomra személyes öröm, hiszen például a Szól a szív Alapítványnak, ami a Vakok Iskolájának támogatására jött lére Tamással együtt vagyok alapítója. Korábban ennek az alapítványnak a segítségével tudtunk egy uszodát is felépíteni a látássérült fiataloknak. Koncertezni kezdtünk, amiben olyan művészek támogattak – akkor még gyerekként -, mint Oláh Vilmos, Sárosi Péter, Vékes Erzsébet, Matuz Gergely, Zalai Antal vagy Józsa Péter.

A látássérült fiatalok javára koncertezik Érdi Tamás a Zeneakadémián

– Hogyan látod a látássérültek helyzetét hazánkban? Mennyire tudjuk őket a művészeteken keresztül segíteni?

– Erre nem szívesen válaszolok, mert itthon csak a véletlennek köszönhető, hogy Kocsis Zoltán ajánlására rátaláltunk az egyik legjobb zenetanárra, Becht Erikára, aki a legtöbbet tette és teszi ma is Tamásért. „Ő az én kottám és egyben a pótanyám” – szokta mondani. Ha én nem vagyok tévés, és nem mesélek Kocsis Zoltánnak Tamás korai zenei érdeklődéséről, akkor nem tudom mi történt volna.

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertje, Vásáry Tamás – Klassz a pArton 2018 – fotó: Érdi-Harmos Réka

Egyszóval a véletlenen múlt. Később „túlkorosságra” hivatkozva már nem is jelentkezhetett a Zeneakadémiára, ezért hetente többször jártunk Bécsbe, majd négy évig Torontóban éltünk. Ausztriában Joó Imola, Kanadában pedig Leon Fleisher azonnal meglátták Tamás tehetségét. Minden visszautasítás ellenére végül itthon is mentorokra találtunk. Vásáry Tamástól és Kocsis Zoltántól annyi szeretetet és odafigyelést kaptunk, ami felér néhány egyetemi szemeszterrel. Nélkülük Tamás ma nem lenne zongoraművész.

– Mesélnél a szeptember 18-i zeneakadémiai jótékonysági koncertről?

– Harmincadik születésnapját ünnepli a Szól a szív Alapítvány, amit a Klassz a pARTon! keretein belül a francia Hermés Kvartettel ünnepelünk. Az Alfred Brendel nevével fémjelzett együttes Schumann Esz dúr zongoraötösét játssza Tamással.

– Hamarosan könyved jelenik meg. Erről mit lehet tudni?

– Azt hiszem ebből a beszélgetésből is kiderül, hogy mennyi mesélni valóm van. „Akinek a madarak Chopint énekelnek” címmel írtam meg Érdi Tamás történetét, ami nagy örömömre elnyerte a Corvina Kiadó főszerkesztőjének tetszését. Tamás ötéves volt, amikor kivonszolt a teraszra, és azt mondta, ugye én is hallom a madarak énekében a Chopin-keringőket. Hozzá kell tennem, hogy a könyvben helyet kapott az Érdi Sándorral közös televíziós élettörténetünk is, mert e nélkül nem lenne teljes Tamás története sem, aki megszületése óta irányítja mindnyájunk életét. Nélküle a Klassz a pARTon! sem születhetett volna meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.