Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Beszélő képek Németh Marika, a 20. század egyik legnépszerűbb operettprimadonnája

Németh Marika, a 20. század egyik legnépszerűbb operettprimadonnája

Az operett műfajában aratott sikert, pedig operáról, Mozartról, Zerlináról, Blondéról ábrándozott az ifjú koloratúrszoprán, akiből a hazai színpadok egyik legismertebb primadonnája lett. Azon kevesek közé tartozott, aki a Csárdáskirálynő Szilviáját és Cecíliáját is alakította.

- hirdetés -

Németh Marika 1925. június 26-én született, és 1996. február 26-án hunyt el Németh Marika primadonna, a Budapesti Operettszínház örökös tagja, aki Országos Színészegyesület színiiskoláját 1947-ben végezte el, de már előtte, 1946-ban egy évadra a Vígszínházhoz szerződött. A Nebáncsvirágra szóló szerződést édesapja jelenlétében írta alá.

- hirdetés -

Puskás Sándor és Németh Marika színművészek a Terefere a Strauss-családról című darab szereplői – forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Ezt követte a Művész Színház, ahol a Csókos asszony főszerepe várta, majd 1949 és 1965 között Operett, a teátrum, amelyet csak akkor hagyott el, amikor külföldi származású férjével az NSZK-ban élt, ahol Koblenz és Köln közönsége is megismerte őt. Hazatérése után, 1969-ben ismét a Fővárosi Operettszínházba szerződött. Megannyi filmben játszott, többek között a Mágnás Miskában, a Díszelőadásban vagy a  Falusi idillben, és hanglemezen közreműködött. Sokat vendégszerepelt külföldön, fellépett Ausztriában, Ausztráliában, Olaszországban, Kanadában, Hollandiában és az Egyesült Államokban is.

Ide kapcsolódik:
Honthy Hanna, a magyar operett nagyasszonya

A Film Színház Muzsika portréjában 1977-ben így írtak róla:

Németh Marika nem azért primadona, mert primadonnaszerepeket játszott és játszik, ő csakugyan az első hölgy, ha belép a színpadra, lehetnek körülötte még tucatnyian. Ez az első-hölgy-sugárzás nem érhető el kinevezéssel, ráfogással, még ráolvasással sem. Vagy van, vagy nincs. Ez: a személyiség, az egyéniség problémája. Németh Marikának nem probléma. Alighanem így született. És megtanult hozzá mindent, ami kell.

Tehetségét több díjjai is elismerték: Jászai Mari-díjjal, Érdemes és Kiváló művész kitüntetéssel, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.