Papageno Radio
Címlap Georgy Tchaidze: „Vallásos áhítattal fordultam Richter művészete felé”

Georgy Tchaidze: „Vallásos áhítattal fordultam Richter művészete felé”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Augusztus 30. és szeptember 3. között kerül sor a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusra. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál kiemelt vendége Georgy Tchaidze szentpétervári születésű zongoraművész lesz, aki először lép fel hazánkban. Az alig harminc éves művész exkluzív interjút adott lapunknak.

– Koránt sem volt egyértelmű, hogy zongorista lesz. Hogyan kezdődött?

– Hét éves voltam, amikor szinte egy időben kezdtem zongorán és hegedű tanulni, aztán végül az előbbi győzött. Pontosabban nem is olyan biztos, mert évekkel később vettem magamnak egy hegedűt, és elkezdtem feleleveníteni, amit gyermekként tanultam. Ki tudja, mit hoz még a jövő? (Nevet.)

– Tanulmányait Moszkvában és Berlinben végezte. Az orosz zongorista hagyományok után, mennyire más egy nyugat-európai iskola?

– A hagyományok és a kultúra eltérő, de azt hiszem, hogy a modern világban egyre inkább elmosódnak a nemzeti iskolák felfogásbeli különbségei, a klasszikus zene is uniformizálódik. Hogy ez helyes-e, nem tudom, a berlini továbbtanulás számomra viszont magától értetődött – 11 évesen Németországban szereztem első nemzetközi versenygyőzelmemet.

Georgy Tchaidze

– A példaképe azért mégiscsak Szvjatoszlav Richter.

– Nos, ha valami, akkor az ő játéka döntötte el, hogy a zongorát választom. Rengeteget hallgattam a felvételeit, amik szinte megbabonáztak. Visszagondolva, egyfajta vallásos áhítattal fordultam a művészete felé. Érdekes egyébként, hogy jelenleg azt a célt tűztem ki, hogy összegyűjtöm Gilels összes fellelhető lemezét, a zongoristáét, akit általában egy Richterrel szembeni pólusként határozunk meg.

– 2009-ben megnyerte a kanadai Honens Nemzetközi Zongora Verseny nagydíját, felkérték, hogy Schiff Andrást helyettesítse a Lofoten Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon és a Van Cliburn Zongoraverseny döntőjébe is bekerült. Mi a lesz következő?

– Egyelőre új darabokat szeretnék tanulni, Schubert, Bach és Beethoven zenéje érdekel. Utóbbit szeptember 2-án, a budapesti szólóestemen is játszom Schumann és Szkrjabin társaságában.

Ide kapcsolódik:
Miranda Liu: „A zenében nem létezik korkülönbség”

– Most lép fel először Magyarországon, hogyan találták meg egymást Miranda Liuval?

– Valójában ő találkozott az én felvételeimmel, majd úgy döntött, hogy meghív az általa megálmodott New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválra, amiért igazán hálás vagyok. Izgatottan várom a találkozást, Brahms-darabját játsszuk majd együtt szeptember 1-jén.

Ide kapcsolódik:
Georgy Tchaidze orosz zongoraművész először lép színpadra Magyarországon

– Milyen tervei vannak a közeljövőben?

– Megtanulok franciául. (Nevet.) Nemrég a dél-franciaországi La Roque-d’Anthéronban adtam koncertet egy fesztiválon, és beleszerettem a helybe. A csillagos ég alatt zenéltünk, ehhez fogható élményt a világ egyetlen hangversenyterme sem tud nyújtani.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X