Papageno Radio
Címlap Marina Abramović is kiállít a negyedik Jeruzsálemi Biennálén

Marina Abramović is kiállít a negyedik Jeruzsálemi Biennálén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az ősz egyik legizgalmasabb izraeli képzőművészeti eseményének a negyedik Jeruzsálemi Biennále ígérkezik, amely jom kippur után, október 10-én kezdődik és november 28-ig tart.

A dinamikusan növekvő és egyre népszerűbb Jeruzsálemi Biennále megálmodója és művészeti igazgatója a közgazdász-filozófus Ram Ozeri. A kezdeményezés célja a kortárs művészet, valamint a zsidó hagyomány, gondolatvilág és szellemiség keresztmetszetének feltérképezése hivatásos, zsidó és nem zsidó képzőművészek és kurátorok segítségével.

Anne Sassoon: Kificamodott táj, 2005 © Jerusalem Fine Art Print Ltd., Yair Medina

Az első, 2013-as biennále résztvevőit főként izraeli művészek alkották, akik a kortárs zsidó képzőművészet mibenlétére és létjogosultságára keresték a választ. A Dávid-torony köré szervezett második biennále középpontjában Moshe Zabari retrospektív kiállítása állt, míg a harmadik, „Watershed” (Vízválasztó) néven megrendezett alkalommal a személyes tapasztalatra került a hangsúly.

A nemzetközi seregszemlén az izraeli művészeken túl amerikai, angol, ausztrál, indiai, orosz, szingapúri és magyar alkotók is képviseltették magukat.

Az idei biennálén 15 ország mintegy 200 művésze állít ki Jeruzsálem különböző helyszínein. Az eseménysorozat mottója, For Heaven’s Sake!, kettős jelentéssel bír. A közismert „az ég szerelmére” fordulat mellett egyúttal egy misnai idézet is (Pirké Ávot, 5:17), amely egyfelől a zsidó hagyományban fontos szerepet játszó vita katalizátor szerepére hívja fel a figyelmet, másrészről rákérdez a művészi alkotás létrehozása mögött meghúzódó indítékokra is.

Leora Wise: Velence Jeruzsálem, 2019 – fotó: Leora Wise

A világhírű szerb Marina Abramović installációja mellett a hazai közönség számára kevéssé ismert alkotók, a dél-afrikai Anne Sassoon és az izraeli Chani Cohen Zada egyéni kiállításai is láthatóak lesznek. Az egyes alkotóknak szentelt tárlatokon túl tematikus kiállítások is helyet kapnak, melyek középpontjában az izraeli szüfrazsett mozgalom, a Talmud és indiai ezoterikus áramlatok kapcsolata, Varsó zsidó öröksége, illetve a globális felmelegedés állnak. A hét hétig tartó rendezvény további kitüntetett eseménye lesz a tavaly nyugdíjba vonuló neves judaikakészítő mester, Israel Dahan tárlata is.

Ide kapcsolódik:
Berlinben jelenhetett meg a világ első héber nyelvű, művészetről szóló zsidó folyóirata

További információ a biennále hivatalos oldalán található.

Promóció

X
X