Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Kortárs magyar képzőművészeti galéria nyílik Londonban

Kortárs magyar képzőművészeti galéria nyílik Londonban

Tavaly október elején számoltunk be itt a Senki többet? blogban a budapesti Dobossy aukciósház első londoni árveréséről. Az akkori sikeres angliai magyar műtárgypiaci bemutatkozás egyik fő szervezője, a budapesti kortárs aukcióikról már évek óta ismert Kováts testvérpár egyik tagja, Dávid most újabb jelentős lépést tesz a nemzetközi piaci részvétel felé: decemberben megnyitja Londonban az első, (egyelőre) kizárólag magyar művészek munkáit kínáló kortárs galériát. 

- hirdetés -

Kováts Dávid (1982) tulajdonképpen „beleszületett” a műkereskedelembe: édesapja, Kováts Lajos (1953) 1991-ben alapította meg az egyik első hazai művészeti magánvállalkozást, a – megszakításokkal – mai napig működő Blitz Galériát, ahol hamarosan már árveréseket is tartottak. Kováts Lajos 2000-ben társ-alapítója lett az egykori újpesti bőrgyár ipari csarnokaiban működött MEO Kortárs Művészeti Gyűjteménynek, ahol már Dávid is elkezdett ismerkedni a szakmával. Később ő is saját bemutatótermet nyitott, a Falk Miksa utcai White Galériát, ahol külföldi kortárs alkotókat mutatott be a magyar közönségnek; legnagyobb visszahangot kiváltó kiállítása 2008 őszén az osztrák Hermann Nitsch műveinek – és magának a művésznek – Budapestre hozása volt.

- hirdetés -

A következő évben Kováts Dávid Londonba költözött, és elkezdte tanulmányait a Sotheby’s árverezőház Institute of Art művészeti és üzleti iskolájában. Diplomája megszerzése után előbb gyakornokként, majd munkatársként dolgozott a világ egyik legnagyobb árverezőházának londoni központjában, így az elmélet után a gyakorlatban is kitanulhatta a műkereskedelem legmagasabb szintjének működését. Miután 2017-ben visszaköltözött Magyarországra, testvérével, Kováts Nórával megalapították saját árverezőházukat, a Dobossyt, amellyel azóta Budapesten eddig nyolc kortárs aukciót rendeztek, illetve 2019 őszén a már említett első londonit is. Dávid ennek előkészítése és lebonyolítása miatt akkor egy hónapot töltött ismét az angol fővárosban, és az árverés sikere után úgy gondolta, hogy érdemes lenne megpróbálni valamilyen állandó jelenlétet kialakítania a műkereskedelem egyik legfontosabb nemzetközi színterén.

Mivel elsősorban a magyar – és távolabbi tervként a kelet-európai – művészet ottani piaci bevezetését tűzte ki célul, ezért úgy gondolta, első lépésben egy galéria nyitása jobb megoldásnak tűnhet egy aukciósházzal szemben. Úgy tűnt, szerencséje is van: talált egy ideális ingatlan-lehetőséget London belvárosában, ám a járványhelyzet alakulása miatt ez a helyszín végül kútba esett. Mire azonban ez kiderült, ő már annyira Londonra koncentrált, hogy úgy érezte, az első kudarc miatt nem fordulhat vissza. Így aztán szeptemberben családostól kiköltözött az angol fővárosba, és két hónapos keresgélés után sikerült is megszereznie egy nyolcvan négyzetméteres üzlethelyiséget a Covent Garden városrészben, a Waterloo Bridge, a Trafalgar Square és a British Museum háromszögében, két saroknyira a Királyi – más néven Covent Garden – Operaháztól, egy klasszikus, keskeny, vöröstéglás, négyemeletes ház nagy kirakatablakos utcai üzlethelyiségében (ahol korábban egy süteménybolt működött). Külön előnye a helynek, hogy a londoni belső terekhez képest szokatlanul nagy a belmagassága, ami kifejezetten előnyössé teszi egy művészeti galéria működtetésére.

A járvány miatti jelenlegi szigorú angliai helyzet tervezett decemberi lazításakor megnyíló David Kovats Gallery az első lépésben négy magyar képzőművész képviseletét vállalja: Nyári István és a Horror Pista néven alkotó Máriás István festők mellett két szobrász, Kovách Gergő és a fiatal Combarro Petra alkotja a művészkört. Mint Kováts Dávid érdeklődésünkre elmondta: nem akart műfaji határokat szabni, sokkal inkább az volt a fontos a számára, hogy a galéria az ő saját ízlését képviselje, hogy azt mutassa be, amit ő maga magas minőségnek gondol a mai magyar művészetből, illetve hogy olyan alkotókat válasszon, akikkel jól fog tudni együttműködni a nemzetközi porondon.

Horror Pista: Csodaszarvas – forrás: David Kovats Gallery

Az első kiállítás a tervek szerint december elején Horror Pista csempékre festett munkáiból nyílik, amelyek közül több már kifejezetten a londoni bemutatkozásra készült; ezt követi majd januárban Nyári István képeinek tárlata. Nyárinak idehaza eddig a kortárs aukciós sikerlistán két 6 millió forintos leütése is volt: az egyik 2017 májusában éppen a Blitz Galéria árverésén, a másik ugyanabban az évben decemberben a Kieselbach Galériában, vagyis a munkái iránt láthatóan van komoly kereslet – remélhetőleg Londonban is lesz.

Nyári István: Killer scene – forrás: David Kovats Gallery

Az pedig kifejezetten jó jel lehet Kováts Dávid számára, hogy a Dobossy tavalyi angliai árverésén Kovách Gergő egy szobráért 1100 fontig, Combarro Petráéért pedig 850 fontig licitáltak az érdeklődők (és ezekre leütési árakra még 23 százalékos jutalékot is fizettek a vásárlók). Mindenesetre a még meg sem nyílt galéria iránti érdeklődést jelzi, hogy az Antiques Trade Gazette, a brit műkereskedelmi piac 1971 óta megjelenő legfontosabb hetilapja november 21-én megjelent számában Laura Chesters összeállításában már be is számolt – több más friss műkereskedelmi vállalkozás mellett – az új galéria nemsokára történő megnyitásáról.

Kovách Gergő: Próféta – forrás: Dobossy Aukciósház

Addig pedig az érdeklődők a már működő davidkovats.com honlapon kezdhetnek el ismerkedi a magyar művészek munkáival. 

Combarro Petra: A császár új ruhája – forrás: Dobossy Aukciósház

Kérdésünkre Kováts Dávid még azt is elmondta: attól, hogy most egyelőre az új galériára és az angol fővárosra koncentrál, azért testvérével együtt mindenképpen tovább viszik a magyarországi Dobossy árverezőházat is: decemberben – online, ahogyan már tavasszal is – itt is tartanak egy újabb kortárs árverést, amelynek az anyagát december elejétől lehet majd megtekinteni a ház honlapján.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!