Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Büszkeségeink 2017-ben – 4. rész

Büszkeségeink 2017-ben – 4. rész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hazánk művészei idén is bizonyították rátermettségüket – a magyar zenészek híre a világ minden sarkába eljutott. Sorozatunk utolsó részében az ötven feletti zenészek és énekesek 2017-es sikereire emlékezünk.

- hirdetés -

Vásáry Tamás – Februárban a Cziffra György Fesztivál Életműdíjával jutalmazták Vásáry Tamás zongoraművész-karmestert, augusztusban pedig a Magyar Szent István-rend kitüntetését vehette át Áder János köztársasági elnöktől.

Takács-Nagy Gábor – Bartók Béla születésének 136. évfordulóján adták át a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjakat. Azokat a művészeket tüntették ki, akik a zenei élet fejlődését szolgálják, és Bartók szellemiségét is őrzik. A díjazottak egyike Takács-Nagy Gábor volt, aki a Takács Quartet primáriusaként futott be szédületesen gyors karriert.

Takács-Nagy Gábor

Gulyás Márta – A hazai hangversenyélet egyik meghatározó alakja, Gulyás Márta kapta idén a Weiner Leó Emlékdíjat. Művészete mellett pedagógiai munkájáról is megemlékeztek: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Madridi Királyi Zeneakadémia professzoraként évtizedek óta szolgálja a kamarazenei kultúrát.

Csaba Péter – A Francia Köztársaság legmagasabb kitüntetésével jutalmazták Csaba Pétert, a MÁV Szimfonikus Zenekar karmesterét. A Lyonban alkotó művész a francia kultúráért végzett munkájával érdemelte ki a Becsületrend lovagi fokozatát, fesztiváligazgatóként és egyetemi professzorként is bizonyított, továbbá az erdélyi, magyar és francia kapcsolatok elmélyítésén dolgozott. Csaba Péter néhány hónnappal később a „Finn Fehér Rózsa Lovagrend” kitüntetését is átvehette.

Sümegi Eszter – Művészeinek kitüntetésével ünnepelte Erkel Ferenc születésnapját az Operaház. A Závodszky Zoltán-díjat, amit a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészek kaphatnak meg, idén Sümegi Eszter vehette át.

Sümegi Eszter az Erkel Színház öltözőjében Nedda szerepére készül

Tóth Péter – Az Erkel Ferenc Vegyeskar 2011 óta díjazza tagjait, illetve azokat, akik művészi tevékenységükkel hozzájárulnak az együttes sikereihez. Idén Takács Zoltánné Annamária kórustag mellett Tóth Péter zeneszerző vehette át az elismerést. A díjátadón Scherzo című művének ősbemutatójára is sor került.

Eötvös Péter – Tizenötödik alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, művészet, tudomány és sport legjelentősebb képviselői. Zeneművészeti kategóriában a Kossuth-díjas Eötvös Pétert tüntették ki, akit jelenleg a világ egyik legelismertebb zeneszerzőjeként tartanak számon.

Eötvös Péter (fotó: Emmer László)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X