Papageno Radio
Intermezzo Világhírű építészek tiltakoznak a Jeruzsálem ősi városképét veszélyeztető felvonó terve ellen

Világhírű építészek tiltakoznak a Jeruzsálem ősi városképét veszélyeztető felvonó terve ellen

A világ vezető építészeinek huszonhét fős csoportja a Jeruzsálem óvárosához vezető drótkötélpályás felvonó terveinek elvetését kérte levélben Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől, mert szerintük veszélyezteti Jeruzsálem ősi városképét – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

A vitatott terv bírálói között van többek közt a spanyol Santiago Calatrava, az amerikai Thom Mayne és Peter Eisenman, valamint az Izraelben született világhírű építész, Moshe Safdie is. „Az elképzelést erős érdekcsoportok támogatják, akik turisztikai és politikai céljaikat fontosabbnak tekintik Jeruzsálem kulturális kincseinek megőrzésénél. Jeruzsálem ősi városképe az egész emberiség öröksége. A vallási és kulturális értékeket nem szabad a rövid távú érdekeknek felülírniuk” – fogalmaznak a levélben. Az építészek szerint

egyetlen jelentős történelmi városban sem építettek drótkötélpályás felvonót, nemzetközi konszenzus van arról, hogy az ősi városokba nem valók ilyenek. Az évente több millió látogatót vonzó Athén vagy Róma sem épített hasonlót.

Izrael idegenforgalmi minisztériuma tavaly ősszel hagyta jóvá a Jeruzsálem óvárosába közlekedő drótkötélpályás felvonó elképzelését, amely a forgalmi dugókkal teli utakat kikerülve szállítaná az óvárosba, Siratófalhoz a turistákat, de a terv már születésekor kivívta a palesztin lakosok és a várostervezők haragját.

Ide kapcsolódik:
Jézus arcának szokatlan, korai ábrázolására találtak egy izraeli templomban

A terv szerint 73, egyenként tízszemélyes kabin haladna a drótkötélpályán a Siratófal melletti kapunál tervezett végállomáshoz, így csúcsforgalomban óránként akár háromezer utast is szállíthatnának. A terv ellenzői szerint a drótkötélpályás kabinok rontanák a városképet,

„mert Disneyland-szerűvé változtatnák a szent helyek környékét”

és a 15 betonoszlop – köztük több 26 méteres – elcsúfítaná a környezetet.

Ide kapcsolódik:
Képfelvétel került elő Bernstein 1967-es történelmi izraeli koncertjéről

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!