Papageno Radio
Színház Tiszeker Dániel: „A sokírós projektben hiszek”

Tiszeker Dániel: „A sokírós projektben hiszek”

Betlehemi játék, az életbe vetett hit visszanyerése, apró csodák észrevétele, sokírós forgatókönyves fejlesztés, forgatás, szereplők, no és persze karácsonyi vásár minden mennyiségben. Nemrég indult Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjének forgatása. A rendezővel beszélgettünk.

Hogyan jött az ötlet a Nagykarácsonyhoz?

– Osváth Gáborral, a film egyik producerével 2008-ban dolgoztunk együtt a Made in Hungária forgatásán. Sokat beszélgettünk arról, hogy milyen típusú műfaji filmek hiányoznak szinte teljesen a magyar filmes palettáról. Mindketten nagy rajongói voltunk (és vagyunk) a karácsonyi filmeknek, és megállapítottuk, hogy nem is készült még igazi magyar karácsonyi film.

Teltek az évek, bennem pedig egyre árnyalódott a témakör, ami rendkívül komplex, hiszen mindenkinek mást jelent. Van, akinek a felhőtlen boldog ünnepet jelképezi karácsony, előfordul olyan, aki a magány legkínosabb periódusaként éli át ezeket a napokat, vagy az is lehet, hogy valakinek nem jelent többet bármelyik másik ünnepnél. Elhatároztam tehát, hogy rendezem ezeket a gondolatokat, és elkészítek egy magyar kontextusba ágyazott karácsonyi mozit.

– Hogyan talált támogatókra az inspiráció?

– A #Sohavégetnemérős premierje után, leültem beszélgetni Lévai Balázs és Osváth Gábor producerekkel a további elképzeléseimről, terveimről. Mindketten nyitottan és pozitívan fogadták a karácsonyi filmes ötletem. A történetet 2016 végén kezdtük fejleszteni az akkor még Magyar Nemzeti Filmalap, most Nemzeti Filmintézet segítségével.

Csuja Imre, Tiszeker Dániel, Pataki Ádám – fotó: Takács Attila / Nagykarácsony Film Kft.

Ki a forgatókönyvíró?

– Három fiatal írta a könyvet, Horváth András Dezső, Fehér Gáspár és Fehér Boldizsár, dramaturgként pedig Angyalosy Eszter társult hozzánk. Magyarországon nem elterjedt tendencia, de én a sokírós projektben hiszek. Itthon inkább sorozatokon dolgoznak többen, de a játékfilmre nem szokványos a több forgatókönyvíróval való együttműködés. Olykor komplikált ez a folyamat, de maximálisan megéri. Véleményem szerint sokkal színesebbé teheti több ember ízlése és látásmódja – esetünkben humora – a szkriptet.

– Miről szól a Nagykarácsony?

– Ahogy már említettem egy tudatosan magyar karácsonyi történetről van szó, amiben nem a Mikulás, hanem a családi együttlét, a Betlehemi játék, a karácsonyi vásár áll középpontban. A film főszereplője egy tűzoltó, aki a sztori elején komoly válságon megy keresztül. Hitét veszti mindenben, ennek tetejében még a munkahelyén is lefokozzák. Nem mehet bevetésekre, hanem beosztják egy karácsonyi vásárba tűzvédelmi ellenőrnek, gyermekek közé egy pásztorjátékhoz – egyszóval a létező legmegalázóbb helyzetbe kerül, amibe csak egy hős tűzoltó kerülhet. Itt azonban találkozik egy olyan csapattal és tanárnőjükkel, akik lassan visszaadják számára a réményt. Rengeteg érdekes, humoros mellékszál gazdagítja az ő lelkileg felfelé ívelő fejlődéstörténetét.

Ötvös András – fotó: Takács Attila / Nagykarácsony Film Kft.

– Kiket kértél fel a főbb szerepekre?

– A két főszereplő Ötvös András és Zsigmond Emőke, de Rujder Vivien, Szabó-Kimmel Tamás, Csuja Imre, Pokorny Lia, Scherer Péter, Szerednyey Béla és Mészáros Máté is látható lesz a filmben.

– Elárulhatsz néhány helyszínt, ahol forgattok?

– Alapvetően Budapest-központú helyszíneink vannak, például a 11. kerületi tűzoltóság, a Deák téri óriáskerék, a Szent István-bazilika, az Andrássy út vagy a Várkert Bazár.

– Mennyire nehezíti meg a járványhelyzet a munkát?

– Nagyon féltünk a covid19 okozta felfordulásaitól, de azt mondhatom, hogy minden a legnagyobb rendben megy. Gördülékenyen folyik a munka, nagyon jól kiépítettük a tesztelési rendszert és a maszkviselési stratégiákat. Ami jelenleg nagyobb kihívást jelent a járványhelyzetnél, az az időjárás. Téli filmet külső helyszíneken nehéz csinálni, viszont annyira klassz a stáb, hogy még a legnagyobb zimankóban is mosolygósan telnek a munkanapok, szuper hangulatban dolgozhatunk.

Ide kapcsolódik:
Zsigmond Emőke: „Alulról kezdeném az építkezést”

– Mikorra tervezitek a premiert?

– Az adventi időszak legelején szeretnénk bemutatni, reméljük, hogy addigra már megnyílnak a mozik és sokkal oldottabb, felszabadultabb hangulatban lehet majd befogadni a filmet.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!