Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív Lakatlan sziget Cimbalomzenével jelentkezik a Papageno Rádió Lakatlan sziget című műsora

Cimbalomzenével jelentkezik a Papageno Rádió Lakatlan sziget című műsora

Lakatlan sziget címmel indult el a Papageno Rádió új, tematikus műsora, amelyben hétről hétre a hazai művészeti élet meghatározó képviselőinek személyes kedvenceit hallhatjátok majd.

Az első néhány adásban azokat a felvételeket mutatjuk meg, amiket a Papageno csapatának egy-egy tagja vinne magával egy lakatlan szigetre.

- hirdetés -

A január 21-i műsorba Balogh Kálmán cimbalomművész eddigi felvételeiből válogattam néhány dallamot, amelyeket a nem mindennapi, bravúros játéktechnikán túl az idén Prima Primissima díjjal kitüntetett zenész mély gondolatisággal, stílusokon és műfajokon rég túlmutató, egyedi játékmóddal tölt meg.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Tematikus műsorral jelentkezik a Papageno Rádió

„A magyar cimbalom története 1874-ben kezdődött, amikor Schunda Vencel József modern hangszert épített. Ez jelentős szerepet játszott a nemzeti kultúra felélesztésében, emellett alkalmassá vált klasszikus zenei igények kielégítésére is. A „magyar zongora” jelkép lett: a szalonokban arisztokrata hölgyek játszottak rajta, az akkori slágerekből átiratok készültek cimbalomra, a cigánymuzsikusok a kor popzenészei lettek” – tudhattuk meg Jászay Tamás a Müpa Magazinban megjelent, Balogh Kálmánnal készült interjújában, melyből az is kiderült, hogy nemcsak a népzene, a népies stílusok vagy a jazz kiemelt hangszere a cimbalom, hanem a kortárs komponisták is gondolkodnak benne, vele: „a klasszikus zeneszerzők közül Kurtág Györgyöt és Eötvös Pétert említeném, de világszerte sokan írnak kifejezetten cimbalomra.”

Ide kapcsolódik:
Balogh Kálmán: „A cimbalom mögött ülve kiélhetem minden idézőjeles hatalomvágyamat”

Hallgassátok velünk a Papageno Rádió keddenként, 22 órakor kezdődő műsorát, melyben 60 percnyit hallhattok azokból a zenékből, amelyeket mi biztosan magunkkal vinnénk egy lakatlan szigetre. Valójában ez már nem is elképzelhetetlen, hiszen a rádió már mobilapplikáción is elérhető, amit androidra itt, iPhone-ra pedig innen tudtok letölteni.

Ismétlés csütörtökön 15, szombaton pedig 16 órától.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.