Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

2018 6. hetében a kultúrák találkozása amolyan búvópatakként tért vissza beszélgetéseinkben, híreinkben.

- hirdetés -

“Ritka, hogy egy énekes, egy bőgős és egy ütős játszik trióban, mindenféle harmóniahangszer nélkül. Iszonyatosan jól sikerült a koncert, és elhatároztuk, hogy májusra turnét szervezünk a triónknak. Szinte rögtön eszembe jutott a ZsiMü, egyrészt azért, mert májusban van, másrészt azért, mert tudom, hogy nyitott az ilyen útkereső és izgalmas nemzetközi produkciókra.” Dés András Grzegorz Kanars és Alan Wykpisz lengyel muzsikusokkal közös projektjéről beszélt.

,,Ha többen hallgatnának kortárs improvizatív zenét, jobb hely lenne a világ”

- hirdetés -

Eötvös Péter írt már operát japán, orosz, német, angol, olasz nyelvű szövegekre, magyarra viszont még nem. Erről így fogalmazott: “Minden nyelv más kultúra. A legelső operám japán volt, most is japán szövegen dolgozom. Az, hogy ismeretlen szöveg, nyelv szokáig ismeretlen marad, pozitív: biztosítja az absztrakcióját. Tulajdonképpen csak nyersanyagnak használom. A különböző szavak jelentéséhez, súlyozásához persze kell külső segítség.”

Eötvös Péter: „Olyan korban élünk, hogy csak ámulunk-bámulunk, mi történik körülöttünk”

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar új karmestere, Dubóczky Gergely is a sokféleségben rejlő erőt emelte ki: “Rendkívül teherbíró az összes zenész kolléga, ki akarják hozni az adott szituációból a maximumot. Én új és új produkciókkal – a fehérvári közönség örömére – szeretnék itt dolgozni.”

Dubóczky Gergely: „A zenekar hatalmas perspektíva előtt áll”

Egy másik karmester, Daniel Harding viszont távozásra készül Párizsból. Két, egymásnak jórészt ismeretlen világ találkozásának nevezte közös munkájukat, de az Orchestre de Paris zenei kultúrájához, hagyományaihoz nem tud kapcsolódni, azokkal nem tud azonosulni, az egyszerűen nem az övé, írta a zenekar tagjainak címzett levelében a karmester. Miközben épp ez a különbözőség hathat inspirálóan és termékenyen, azt semmiképp sem szeretné, hogy megváltoztassa a párizsi szimfonikus zenekar arculatát, azt egyszerűen “rombolás”-nak nevezte, amit egyáltalán nem szeretne.

Daniel Harding távozik Párizsból

A Highlights Hungary kreatív gyűjtés 55 kiemelkedő kulturális, társadalmi vagy művészeti kezdeményezést választott ki a tavalyi évből, amiket egyediségük miatt a nagyközönségnek mindenképpen érdemes megismernie. A sokszínűség ezen a listán is feltűnik.

Debrecen Magyarország legjobbjai között

A héten átadták az Artisjus-díjakat is. Ismerje meg a kitüntetetteket!

Jeney Zoltán és Brandenburg Ádám Artisjus-díjas

A nemrég elhunyt Dmitrij Hvorosztovszkij fontos szülővárosának.

Hvorosztovszkij nevét őrzi a krasznojarszki operaház

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.