Papageno Radio
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2018 tizenegyedik hetére esett március 15., és hagyományosan a legmagasabb állami kitüntetések átadása. Elhunyt Stephen Hawking, akit Stravinsky és Poulenc zenéje kápráztatott el, a híreket pedig az opera műfaja uralta.

A nemzeti ünnep hetében átadták a Liszt- és Erkel díjakat, illetve a többi művészeti ágat érintő középdíjakat, a Kossuth-díjakat, az érdemes és kiváló művész kitüntetéseket, valamint az érdemkeresztek különböző fokozatait.

Maradva az elismeréseknél: Károly walesi herceg, a Royal College of Music (RCM) elnöke díszdoktori címet adományozott Schiff Andrásnak, aki az elmúlt években többször tartott mesterkurzust az intézményben.

Schiff András díszdoktori címet kapott a walesi hercegtől

A náci Németországból az Egyesült Államokba menekült Schönberg életének utolsó időszakát Tod Machover dolgozza fel Simon Robson librettója alapján. A bemutató Bostonban lesz.

Opera készül Arnold Schönberg utolsó éveiről

Különleges színpadi művet készít Marina Abramovic is egyik nagy példaképéről, Maria Callasról.

Callas és a Hét halál

Nagy-Britanniában a kampányt operaénekes és operarendező nők, céljuk pedig az, hogy pozitív változások történjenek a műfajban a nemi arányok tekintetében. Egy londoni opera már melléjük állt, a közösségi médiában érdemes a #Womenspire és a #ParentsInPerformance hashtageket keresni.

Kampány az esélyegyenlőségért az operában

A Met hivatalos közleménye arról számol be, hogy a karmester karrierje elején bizonyíthatóan több művésszel szemben élt vissza szexuálisan a hatalmával, aminek következtében azt a döntést hozták, hogy minden az operaházzal kapcsolatos tisztségétől megfosztják.

Végleg, minden tisztsége alól felmenti James Levine-t a Metropolitan

A Soundshirt anyagába 16 aktuátort építettek be, ezek vezeték nélkül és valós időben alakítják adattá a zenét, amit a kabát viselője a testén, szenzuális élményként érezhet.

Ezzel a kabáttal a hallássérültek is átélhetik a zene élményét

 

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X