Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo A magyar előadói és kutatói sikerek hete – heti hírösszefoglaló

A magyar előadói és kutatói sikerek hete – heti hírösszefoglaló

2019 huszonegyedik hetében komoly sikert ért el Pusker Júlia: 5. lett az Erzsébet Királyné Zenei Versenyen. Ismét díjat nyert a Wagner-napok megújult arculata, és 700 darab mosolygó Beethoven-szobor került a bonni Münsterplatzra. Tovább aratták sikereiket a magyar filmek is: a Napszállta elnyerte a France Culture diákzsűrijének díját, és a Global Short Film Awards döntőjébe került a 13 éves Százados Ábel filmje

A hét blogja: Könyv-papír-olló

Könyv-papír-olló blogunkban egy restaurátor szemével vizsgáljuk a könyvet és a papírt, azt, hogy milyen munkafolyamatokon keresztül, milyen technikákat és anyagokat alkalmazva jutunk el, egy kupac látszólag használhatatlan papírtól a helyreállított műtárgyig. A blogban végigkövethettük egy Rossini-kötet megújulását, felfedezhettük a Bibliát, amit egykor Liszt Ferenc forgatott, és azt is megmutattuk, hogyan újul meg a 20. századi magyar operajátszás egyik legismertebb alkotásánaka, Ránki György Pomádé király új ruhája című gyermekoperájának kézirata.

- hirdetés -

A salzburgi székhelyű Nemzetközi Mozarteum Alapítvány (Internationale Stiftung Mozarteum) munkáját immár több mint hetven esztendeje támogatja a legkiválóbb Mozart-kutatókat tömörítő Akademie für Mozart-Forschung. A jelenleg Ulrich Konrad elnökletével működő szervezet 2019. áprilisi közgyűlésének napirendjén tagválasztás is szerepelt, és a megjelentek az OSZK Zeneműtárának vezetőjét, Mikusi Balázst is az Akadémia tagjai közé választották. Az alapszabály szerint az Akademie für Mozart-Forschungnak egyszerre legfeljebb 25 aktív (azaz 70 év alatti) tagja lehet.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A salzburgi Mozart-akadémia tagjává választották Mikusi Balázst

A japán kormány a „Felkelő Nap Rendje Aranysugarak a Nyakszalaggal” kitüntetést adományozza Onczay Csaba csellóművésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzor emeritusának.Onczay Csaba a kitüntetést a zene területén a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok előmozdításához, valamint a fiatal japán zenészek képzéséhez és szakmai fejlődéséhez való hozzájárulásáért veheti át.

Ide kapcsolódik:
Japán állami kitüntetést vehet át Onczay Csaba csellóművész

A seattle-i Music of Remembrance társulat Radnóti Miklós költészetét és életének utolsó pillanatait helyezte a középpontba legújabb színpadi művében. Az 1998-ban Mina Miller által alapított csoport legfőbb feladatának tekinti a holokausztnak áldozatul esett életek és életművek, művészsorsok bemutatását. A társulat eddig harminc produkciót tudhat a háta mögött, legújabb, május 19-én bemutatott kamaraoperájuk fókuszában pedig az Egyesült Államokban kevéssé ismert költő, Radnóti Miklós áll.

Ide kapcsolódik:
Hallgasson bele a Radnóti Miklósról készült kamaraoperába - Videó

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.