Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Magyarok a világ körül – heti hírösszefoglaló

Magyarok a világ körül – heti hírösszefoglaló

2019 negyvenkettedik hetében két jelentős művész távozott az élők sorából: Kurtág Márta és Alicia Alonso. Beszámoltunk arról, hogy magyar mecénásoktól kapta története legnagyobb adományát a Torontói Szimfonikusok, és Kolonits Klárát méltatta a francia kritika. Szintén örömteli hír, hogy újra szól Debrecen legendás orgonája, a Steinway pedig saját művészei közé választotta Balázs Jánost.

- hirdetés -

„A zene mint kötőszövet hatjá át különféle alkotói tevékenységeinket. Önismeretünk origója, identitásunk medre” – fogalmazza meg hitvallását Paár Julianna a Fonó kiadásában megjelent Kerekerdő című meselemezének ismertetőjében. Az énekesnő nevéhez több nemzetközileg is elismert népzenei album kapcsolódik, egyedi hangja és színpadi jelenléte által pedig már pályája elején kiemelkedett generációjának előadói közül. Saját gyermekei születése után kezdte el interaktív népzenés foglalkozásait zeneterápiás szemlélettel átitatva, melynek a Hangoló nevet adta. A zenei nevelésről szerzett tapasztalatait és gondolatait a lemezmegjelenés kapcsán osztotta meg velünk.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Paár Julianna: „Tévhit, hogy a gyerekeket éjjel-nappal szórakoztatni kell”

A héten több izgalmas kötet megjelenéséről is beszámoltunk. Jelentős zeneszerzőink 1956-os tapasztalatait és a forradalomhoz köthető műveit elemző írások is olvashatók az 1956 és a zenei élet: Előzmények, történések, következmények című tanulmánykötetben, egy válogatás pedig Arvo Pärt írásait, köszönőbeszédeit, illetve a vele készült legfontosabb interjúkat és beszélgetéseket tartalmazza. A könyvet egy Pärt életútját és gazdag életművét bemutató, részletes kísérőtanulmány teszi teljessé.

A Zeneakadémia Nagytermében az első sorban Kodály Zoltán, mellette, látcsővel felesége, Sándor Emma (1942) – forrás: Fortepan

Jelentős zenei versenyeken születtek számottevő magyar eredmények. Véget ért a harmadik alkalommal megrendezett Berlini Nemzetközi Zenei Verseny. A megmérettetésen több szekcióban hirdetettek győzteseket. A profi énekesek között a kategória legjobbja Ádám Zsuzsanna lett. Hontvári Gábor 2. lett a Német Zenei Tanács nemzetközi karmesterversenyén. A Deutscher Dirigentenpreis fináléjára október 18-án került sor Kölnben, ahol Hontvári Gábor a 10 ezer euróval járó második helyet szerezte meg.

Velence tanácsa bejelentette, hogy 2020. július 1-tól a világörökség részének számító városba látogató turistáknak hozzáférési hozzájárulást kell fizetni. A sokak által megkérdőjelezett adónem oka a túl sok turista, célja pedig az, hogy a város állandó lakosainak az életminőségét jobbá tegyék.

Velencei látkép – forrás: fenicehotels.com

A cambridge-i egyetemisták kölcsönzött műalkotásokkal díszíthetik szobáikat. A cambridge-i Kettle’s Yard galéria több évtizede kölcsönöz műalkotásokat a helyi egyetemistáknak; vendégkönyvük szerint a Tate galéria korábbi vezetője, Nicholas Serota is a kölcsönzők között volt. A hatvan év alatt egyetlen műtárgy sem sérült meg.

A héten megismertettük olvasóinkat egy karmester, Ronald Braunstein történetével, aki 1979-ben megnyerte a Herbert von Karajan Nemzetközi Karmesterversenyt, ezt követően pedig Európa számos országából és az Egyesült Államok zenekaraitól is sorra érkeztek a felkérések. Úgy tűnt, ígéretes karrier elé néz, az élet azonban másképp alakult, a bipoláris zavar nagy hatással volt pályájára. A közdelem évekig tartott, mára azonban úgy tűnik, győztesként került ki belőle.

Ide kapcsolódik:
Egy karmester hozzá hasonlóan mentális betegséggel küzdő emberekből szervezett zenekart

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.