Papageno Radio
Da capo Új rádióműsor és két közvetítés a Papagenótól – heti hírösszefoglaló

Új rádióműsor és két közvetítés a Papagenótól – heti hírösszefoglaló

2020 negyedik hetében számunkra nagyon fontos, mérföldkőnek számító dolgok történtek:a Lakatlan sziget után elindult a Papageno Rádió Portré című műsora is, emellett két alkalommal is volt Papageno Live, azaz élőben közvetítettünk az Erkel Színházból és a Várfok Galériából. A Kortárs Opera Showcase itt nézhető vissza, A két Kékszakállú című beszélgetés itt érhető el.

A hét blogja: Szomorú vasárnap

 

Faludi Andrásnak van egy mániája: ha valami nagyon megtetszik, akkor abból sok kell. Így esett meg vele, hogy észrevétlenül rengeteg feldolgozásban gyűlt össze a számítógépén a Szomorú vasárnap című Seress Rezső-dal. Nagyjából három-három és fél órányi melankólia – gondoltam; a végén majd még valami baj lesz. Nem lett. Sőt! 2017. február 5. óta vele indítjuk vasárnapjainkat.

Az International Classical Music Awards (ICMA) jelöltjeinek listájára több magyar vonatkozású felvétel került idén, melyek közül Fischer Ádám Beethoven-lemezsorozata díjat kapott. A január 21-én kihirdetett díjazottak között többek között Elisabeth Leonskaja, Kirill Gerstein és Gidon Kremer is szerepel, akik a közelmúltban Magyarországon is felléptek.

Az Osztrák Filmakadémia idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, mely Ausztria legrangosabb filmes díját adja át minden évben. Idén magyar vonatkozása is van a díjnak: Varga Judit a legjobb filmzene kategóriában került a jelöltek közé.

Varga Judit – fotó: Raffay Zsófi

Kiemelt meghívottként tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit Keller András együttese a januárban a franciaországi Folle Journée komolyzenei fesztiválon. A Concerto Budapest a fesztivál tematikájának megfelelően idén Beethovennel utazik és 8 különböző műsorral összesen 13 koncertet ad Nantes koncerttermeiben és a város környékén. A zenekar olyan szólistákkal áll színpadra, mint Anna Glöckel és Ayana Tsuji hegedűművészek, illetve Nicholas Angelich, Jean-Efflam Bavouzet, David Kaduch és Nelson Goerner zongoraművészek.

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt január 23-án tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB). A Budapest-Berlin-Taiwan Express című koncertsorozaton az UMZE Kamaraegyüttes mutat be alkotásokat két magyar és egy tajvani fiatal zeneszerzőtől.

Rangsorolták a világ legjobb dirigenseit. A világ top száz karmesterének listáján nyolc nő szerepel, többek között Marin Alsop, Mirga Gražinytė-Tyla, Simone Young, Susanna Mälkki és JoAnn Falletta. Bár a 8 százalékos arány elenyészőnek tűnik, a 2013-as felméréshez képest előrelépés történt – az ugyanis csupán egy női karmesterről, Marin Alsopról tudott beszámolni.

Ide kapcsolódik:
8 nő került fel a 100 legjobb karmester listájára

Idén egy olyan művész kapta a 250.000 euróval járó Ernst von Siemesről elnevezett kortárszenei díjat, aki sok szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen a salzburgi Mozarteumban Végh Sándor volt a tanára, 1984-es budapesti versenygyőzelme szintén fontos állomás volt a pályáján: Tabea Zimmermann. Szerencsére vissza-visszatér hozzánk a világ legjobb brácsaművésze, aki otthon érzi magát a klasszikus repertoárban, de írt már neki darabot Ligeti György is.

Ide kapcsolódik:
Tabea Zimmermann brácsaművész kapja az Ernst von Siemens Zenei Díjat

A tavalyi év hazai árverésein értékesített tíz legdrágább képzőművészeti alkotása közül hat a Virág Judit Galéria aukcióin került kalapács alá. 2019 legmagasabb áron eladott festménye 190 millió forintos leütési árral Rippl-Rónai József Kertben című műve lett, de nem sokkal maradt el mögötte Vaszary János Dunaparti korzója sem, amely 140 millió forintért talált gazdára. A harmadik és negyedik helyen Dénes Valéria Bruges című alkotása és Kádár Béla Concertinája osztozik; mindkét alkotás 110 millió forintért kelt el.

Ide kapcsolódik:
Rippl-Rónai-festmény volt 2019-ben a hazai árverések sztárja

Két rejtélyes képzőművészeti esetre is kaptunk megoldást.

Az olasz műkincsrablások egyik legrejtélyesebb esetére derült fény: művészettörténészek a múlt héten megerősítették, hogy Klimt: Bildnis einer Frau című 1916-17-ből származó festménye került elő a piacenzai Ricci Oddi kortárs művészeti galéria falának egy üregéből, a képet 23 évvel ezelőtt lopták el a galériából.

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.

Sajnos, ezen a héten is jelentős életművet maguk után hagyó művészeket veszítettünk el: elhunyt Kraszna László klarinétművész és Richly Zsolt rajzfilmrendező.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!