Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Új rádióműsor és két közvetítés a Papagenótól – heti hírösszefoglaló

Új rádióműsor és két közvetítés a Papagenótól – heti hírösszefoglaló

2020 negyedik hetében számunkra nagyon fontos, mérföldkőnek számító dolgok történtek:a Lakatlan sziget után elindult a Papageno Rádió Portré című műsora is, emellett két alkalommal is volt Papageno Live, azaz élőben közvetítettünk az Erkel Színházból és a Várfok Galériából. A Kortárs Opera Showcase itt nézhető vissza, A két Kékszakállú című beszélgetés itt érhető el.

A hét blogja: Szomorú vasárnap

 

Faludi Andrásnak van egy mániája: ha valami nagyon megtetszik, akkor abból sok kell. Így esett meg vele, hogy észrevétlenül rengeteg feldolgozásban gyűlt össze a számítógépén a Szomorú vasárnap című Seress Rezső-dal. Nagyjából három-három és fél órányi melankólia – gondoltam; a végén majd még valami baj lesz. Nem lett. Sőt! 2017. február 5. óta vele indítjuk vasárnapjainkat.

- hirdetés -

Az International Classical Music Awards (ICMA) jelöltjeinek listájára több magyar vonatkozású felvétel került idén, melyek közül Fischer Ádám Beethoven-lemezsorozata díjat kapott. A január 21-én kihirdetett díjazottak között többek között Elisabeth Leonskaja, Kirill Gerstein és Gidon Kremer is szerepel, akik a közelmúltban Magyarországon is felléptek.

- hirdetés -

Az Osztrák Filmakadémia idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, mely Ausztria legrangosabb filmes díját adja át minden évben. Idén magyar vonatkozása is van a díjnak: Varga Judit a legjobb filmzene kategóriában került a jelöltek közé.

Varga Judit – fotó: Raffay Zsófi

Kiemelt meghívottként tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit Keller András együttese a januárban a franciaországi Folle Journée komolyzenei fesztiválon. A Concerto Budapest a fesztivál tematikájának megfelelően idén Beethovennel utazik és 8 különböző műsorral összesen 13 koncertet ad Nantes koncerttermeiben és a város környékén. A zenekar olyan szólistákkal áll színpadra, mint Anna Glöckel és Ayana Tsuji hegedűművészek, illetve Nicholas Angelich, Jean-Efflam Bavouzet, David Kaduch és Nelson Goerner zongoraművészek.

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt január 23-án tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB). A Budapest-Berlin-Taiwan Express című koncertsorozaton az UMZE Kamaraegyüttes mutat be alkotásokat két magyar és egy tajvani fiatal zeneszerzőtől.

Rangsorolták a világ legjobb dirigenseit. A világ top száz karmesterének listáján nyolc nő szerepel, többek között Marin Alsop, Mirga Gražinytė-Tyla, Simone Young, Susanna Mälkki és JoAnn Falletta. Bár a 8 százalékos arány elenyészőnek tűnik, a 2013-as felméréshez képest előrelépés történt – az ugyanis csupán egy női karmesterről, Marin Alsopról tudott beszámolni.

Ide kapcsolódik:
8 nő került fel a 100 legjobb karmester listájára

Idén egy olyan művész kapta a 250.000 euróval járó Ernst von Siemesről elnevezett kortárszenei díjat, aki sok szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen a salzburgi Mozarteumban Végh Sándor volt a tanára, 1984-es budapesti versenygyőzelme szintén fontos állomás volt a pályáján: Tabea Zimmermann. Szerencsére vissza-visszatér hozzánk a világ legjobb brácsaművésze, aki otthon érzi magát a klasszikus repertoárban, de írt már neki darabot Ligeti György is.

Ide kapcsolódik:
Tabea Zimmermann brácsaművész kapja az Ernst von Siemens Zenei Díjat

A tavalyi év hazai árverésein értékesített tíz legdrágább képzőművészeti alkotása közül hat a Virág Judit Galéria aukcióin került kalapács alá. 2019 legmagasabb áron eladott festménye 190 millió forintos leütési árral Rippl-Rónai József Kertben című műve lett, de nem sokkal maradt el mögötte Vaszary János Dunaparti korzója sem, amely 140 millió forintért talált gazdára. A harmadik és negyedik helyen Dénes Valéria Bruges című alkotása és Kádár Béla Concertinája osztozik; mindkét alkotás 110 millió forintért kelt el.

Ide kapcsolódik:
Rippl-Rónai-festmény volt 2019-ben a hazai árverések sztárja

Két rejtélyes képzőművészeti esetre is kaptunk megoldást.

Az olasz műkincsrablások egyik legrejtélyesebb esetére derült fény: művészettörténészek a múlt héten megerősítették, hogy Klimt: Bildnis einer Frau című 1916-17-ből származó festménye került elő a piacenzai Ricci Oddi kortárs művészeti galéria falának egy üregéből, a képet 23 évvel ezelőtt lopták el a galériából.

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.

Sajnos, ezen a héten is jelentős életművet maguk után hagyó művészeket veszítettünk el: elhunyt Kraszna László klarinétművész és Richly Zsolt rajzfilmrendező.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.