Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Fedezd fel a Tavaszi Fesztivál programjait a Papagenóval!

Fedezd fel a Tavaszi Fesztivál programjait a Papagenóval!

Március 30-tól három héten át közel 40 helyszínen, több mint 150 programmal várja a közönséget Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje, a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál.  

A fesztivál minden évben több meghatározott tematika, évforduló, fontos motívum köré szerveződik, Liszt Ferenc alakja és életműve pedig évről évre központi szerepet tölt be. Rendhagyó módon idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál nagypénteken kezdődik,

Liszt monumentális oratóriuma, a Szent Erzsébet legendája nyitja meg az eseménysorozatot.

A címszerepben a Kolozsvári Operából induló, az elmúlt évben a New York-i Metropolitan színpadán is szereplő kiváló Kele Brigitta látható, olyan partnerekkel, mint napjaink egyik legkeresettebb Wagner-énekese, Albert Pesendorfer. Húsvét vasárnapján, április első napján Telemann kései korszakának egyik ékköve, a Jézus feltámadása és mennybemenetele című mű csendül fel Vashegyi György vezényletével, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, de húsvéti tematikával és interaktív ünnepi programokkal készül március 30. és április 1. között a Várkert Bazárban a PONT Fesztivál is.

A fesztiválon kiemelt szerepet kap egy hangszer is: a zongora

kiválóságai közül itt lesz Martha Argerich és a Kremerata Baltica, a 2018-ban Grammy-díjjal elismert Danyiil Trifonov, az izraeli–amerikai zongoraművész, Yefim Bronfman és a Bécsi Filharmonikusok, Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra.

Húsvét Telemann-nal és az Orfeo Zenekarral

Daishin Kashimoto és Andreas Ottensamer kíséretében érkezik az extravagáns zongoravirtuóz, Yuja Wang, a Londonban élő zongoristalegenda, Frankl Péter pedig Várdai Istvánnal lép színpadra, és lenyűgöző Liszt-programmal készül a Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor is.

Hosszú évtizedek alatt formálta Liszt ezt a zongorasorozatot

A régizene műfajának egyik legjelentősebb karmestere, Emmanuelle Haïm saját, világhírű együttese, a Le Concert d’Astrée élén látogat hazánkba. Ám a régizene szerelmesei egy vadonatúj rendezvény születését is figyelemmel kísérhetik:

idén debütál a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen életre hívott Zsabó Fesztivál,

melynek keretében olyan kiváló együttesek és szólisták lépnek színpadra, mint a La Cetra d’Orfeo, a barokk furulya (blockflöte) és fuvola mestere, Anneke Boeke, az ifjú holland tehetség, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely.

A 100 éve született zsenit, Leonard Bernsteint A Quiet Place című művével ünnepli a fesztivál:

a Neue Oper Wiennel közös produkció Walter Kobéra karmester vezényletével alig néhány nappal a bécsi bemutató után érkezik Budapestre. Szinte azonnal a bayreuthi premiert követően láthatja a fesztiválközönség Kovalik Balázs rendezésében Hasse Artaserse című operáját is.

Walter Kobera

A Budapesti Tavaszi Fesztivál a jazz, az elektronikus és a könnyűzene műfajában is a legizgalmasabb előadókat és együttműködéseket vonultatja fel:

a fesztivál egyik legjobban várt jazzeseménye Kurt Elling koncertje,

ahogy az elismert jazzénekesnő, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új kvartettjének fellépését is hatalmas érdeklődés kíséri. A Balázs Elemér Group legújabb, Sounds of Diversity című lemezét mutatja be, Lukács Miklós cimbalomművész olyan kiváló zenésztársakkal lép színpadra, mint Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, Dresch Mihály és Balogh Kálmán, a provokatív stílusáról híres ikonikus amerikai jazzformáció, a The Bad Plus trió pedig a Budapest Jazz Clubban mutatja be új lemezét.

Kurt Elling – fotó: Palma Kolansky

A fesztivál a táncművészet terén is igazi csemegéket tartogat. Legújabb koreográfiáját hozza el a fesztiválra Wayne McGregor, napjaink egyik legfontosabb koreográfusa, a néptánc rajongói pedig két fontos premiernek is örülhetnek. A Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg című bemutatója április 12-én, Foltin Jolán Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar táncművész, koreográfus-rendező új alkotása, a Feketetó́ pedig április 18-án látható a Fesztivál Színház színpadán.

Wayne McGregor koreográfiája – fotó: Andrej Uspenski

Közel 70 kiállítótér, múzeum és műterem nyitja meg kapuit a Budapest Art Week keretében,

és számos fővárosi múzeum és galéria ekkorra időzítette legújabb kiállítását. A fesztivál a legfiatalabbakról és szüleikről sem feledkezik meg, a Családok Éve 2018 kezdeményezéshez többek között a Cinemira – Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál és a PONT Fesztivál programjaival kapcsolódik.

Az Akvárium Tavasz Teraszon, valamint Budapest utcáin és terein is meglepetésekkel találkozhatnak majd a járókelők a #felafejjelbudapest városi sétáitól kezdve a Magyar Költészet Napján debütáló zsebkönyv-automatáig. 2018-ban sem marad el, ám rendhagyó módon az eseménysorozat záróakkordja lesz a sokak által várt és szeretett, a várost átszelő összművészeti kavalkád, a Fesztiválzáró Promenád.

Fedezd fel a BTF programjait tematikus blogunkban ide kattintva!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!