Papageno Radio
Címlap Lehár, Straus és egy ál-Tauber sírja

Lehár, Straus és egy ál-Tauber sírja

Bad Ischl, Grazer Strasse; Ausztria, Oberösterreich

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A folyóparti Lehár-villától a Grazer Strassén öt-tíz perc sétával elérhetjük Bad Ischl (az aranykorban egyszerűen csak Ischl) város csodálatos fekvésű köztemetőjét.

A főbejárattól balra, a Schulzbachfeldweg utca felőli oldalon, a fal mellett, körülbelül középen találjuk Lehár Ferenc (1870–1948) sírját (a műholdas térképen csillaggal jelöltem).

Lehár Ferenc munkával töltött, elismerésekben, népszerűségben és anyagiakban gazdag életút után a második világháború idejében – élete alkonyán – rendkívül nehéz, fenyegetett időszakot volt kénytelen átélni nem „megfelelő” származású feleségéhez való ragaszkodásának következtében. Svájci rövid emigráció után szinte az utolsó pillanatban érkezett vissza kedves nyári rezidenciájába, Ischl-i villájába. Még megérte, hogy szeretett városa díszpolgára lehessen, s hálából Ischlre hagyta híres nyaralóját – teljes berendezésével együtt – amely ma múzeumként Bad Ischl egyik fő vonzereje. Abban a villában hunyt el 1948. október 24-én. Gyászistentiszteletét a helyi plébániatemplomban tartották és kívánsága szerint a köztemetőben helyezték örök nyugalomra. Együtt nyugszik 1906-ban elhunyt édesanyjával és feleségével, akit a svájci emigrációban veszített el.

Lehár sírjának közelében találjuk Oscar Straus (1870–1954) nyughelyét. A bécsi operett úgynevezett ezüstkorának kiváló mestere 1876-ban, azaz kisgyermekként járt először Ischlben, amelynek egyik leghűségesebb kedvelője lett. Itt halt meg 84 éves korában, 1954. január 11-én.

Egy, szintén a Lehár-nyughely közvetlen közelében álló sírkövön Richard Tauber (1891–1948), Lehár jó barátja, művei tenor szerepeinek ihletője és első előadója nevét olvashatjuk. Neki is volt villája Bad Ischlben, közel Lehár nyaralójához. Ám ez nem az ő sírja. Tauber is emigrált a nácik elől, ő Londonba. Ott halt meg és a Londonhoz közeli Brompton Cemeteryben temették el, sírját ott lehet meglátogatni. Ebben a sírban egy rokona, Max Tauber nyugszik; Richard Tauber nevét emlékezésként vésték a kőre. Nyilván nemes volt a szándék, hogy a nagy énekes előtt hazájában is le lehessen róni a kegyeletet, de egyben félrevezető is…

Ismerje meg a blogból Bad Ischl további nevezetes helyeit:

– a mai Lehár Filmszínházat, ami egykor teátrumként üzemelt,

– a helyet, ahol Johann Strauss villája állt,

– a Városi Múzeumot, amely egykor hotel volt, és ahol Ferenc József és Sissi megismerkedtek,

– a Café Ramsauert, ahol Lehér és Kálmán is törzsvendég volt,

– Alexander Girardi villáját

Promóció

X
X