Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Leonardo és Rembrandt éve – 10 kihagyhatatlan kiállítás 2019-ben

Leonardo és Rembrandt éve – 10 kihagyhatatlan kiállítás 2019-ben

Maradt még pár nyitva tartó, izgalmas tárlat az óévből – Vajda Lajost és Júliát feltétlenül nézzék meg Szentendrén, és Korniss Dezsőt se hagyják ki a Magyar Nemzeti Galériában –, viszont Európa legnagyobb múzeumaiban számos kihagyhatatlan kiállítás nyílik idén is. Mondunk tízet, amelyekért érdemes autózni, vonatozni vagy repülni!

- hirdetés -

Idén van Leonardo halálának 500. évfordulója. Ez a félezer év talán a legfontosabb jubileum 2019-ben a képzőművészeti világban. Ha valaki nagyon siet, január 6-ig elcsípheti még a Szépművészeti Múzeum kamaratárlatát, októberben azonban a Louvre-ban nyílik hatalmas Leonardo-kiállítás. A múzeum saját gyűjteményéhez tartozó 5 festmény és 22 rajz mellett nagyszámú kölcsönzött munkát is ígérnek a rendezők. Minden bizonnyal a legteljesebb Leonardo-kiállítás készül Párizsban.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Lapozzon bele Leonardo da Vinci vázlatfüzeteibe!

Ha nem is félezer, de félszáz, viszont ugyancsak október. Ekkor nyílik kiállítás a londoni National Portrait Gallery-ben Paul Gauguin portréiból, amelyen a posztimpresszionista mester 50 festményét mutatják be.

Idén egy másik fontos jubileumot is vár a képzőművészeti világ. Rembrandt halálának 350. évfordulóját. A legnagyobb Rembrandt-gyűjteményével rendelkező amszterdami Rijksmuseumban februárban nyílik grandiózus kiállítás, amelyen 22 festményt, 60 rajzot és 300-nál is több nyomatot láthatunk. A bécsi Bruegelt úgy hirdették: a mi életünkben feltehetően nem lesz még egyszer hasonló alkalom, hogy ilyen széles merítést kapjunk az életműből, és ez alighanem Rembrandtra is igaz. A rajongók kezdhetik is tehát böngészni az amszterdami repjegyeket!

Ide kapcsolódik:
Kövesse nyomon élőben Rembrandt Éjjeli őrjáratának restaurálását!

Várhatóan különös élmény lesz a londoni Royal Academy termeiben január végén nyíló tárlat, amely egyszerre mutatja be Michelangelo rajzait és szobrát az amerikai Bill Viola videómunkáival. Bár kis híján ötszáz év választja el kettejüket, témáik – a születés, az élet és a halál – különösen közel hozza őket egymáshoz. Egy jól megrendezett tárlat megrendítő végeredményt ígér.

Első blikkre ugyancsak különös páros David Hockney és Vincent van Gogh, akiket az amszterdami Van Gogh Múzeumban láthatunk együtt márciustól májusig. A Természet öröme című tárlat az élénk színekkel dolgozó és különleges perspektívákat alkalmazó Hockneynak a yorkshire-i tájat ábrázoló képeit teszi majd van Gogh festményei mellé. Habár biztosan számos közös motívumot fedezhetünk majd fel közöttük, abban biztosan különböznek, hogy míg van Gogh csak halála után lett híres, addig Hockney munkái már életében csillagászati összegekért cserélnek gazdát.

Ide kapcsolódik:
Hockney először, másodszor, harmadszor! - az artportal : képző előadásán jártunk

Az évtized legnagyobb Van Gogh-showját a Tate Britain ígéri, amely a tervek szerint a holland zseni és Nagy-Britannia viszonyára fókuszál majd. Márciustól augusztusig lesz látogatható.

Ha már angol földön járunk, ne hagyjuk ki a Tate Liverpool Keith Haring-kiállítását. Rajzokat, festményeket és szobrokat állítanak ki a nyolcvanas évek New York-i színterének egyik legfontosabb alkotójától.

Keith Haring munkája

Picasso rajongóinak igen erős év lesz az idei. A kék és a rózsaszín korszakot, vagyis a korai munkákat a svájci Beyeler alapítvány kiállítóhelyén lehet majd látni februártól, a késői remekművekért pedig Potsdamba kell repülni, a Barberini Múzeumba.

Hazafelé feltétlenül álljunk meg egy kávéra Bécsben, és ne hagyjuk ki a Kunsthistorische Museum Rothko-tárlatát. A kiállítás 40 művet ígér a korai figurális festményektől a klasszikus absztraktokig.

(Via artnet.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.