Papageno Radio
- hirdetés -
Zene Összegyűjtöttük 2020 legeredményesebb hazai zeneművészeit

Összegyűjtöttük 2020 legeredményesebb hazai zeneművészeit

2020-ban is számos elismerésben részesültek zeneművészeink a Kossuth-díjtól kezdve a Nemzet Művésze címen át az Artisjus-díjig. Az év lezárásaként – a teljesség igénye nélkül – állítottuk össze az alábbi dicsőséglistát! Tekintve, hogy a lista nem rangsor, így legjobb szándékunk ellenére sem lehet teljes. Amennyiben hozzáírnátok, akkor a cikk alatti Facebook kommentben várjuk az ajánlásokat.  

  • Kossuth-díjjal tüntették ki Berczelly István operaénekest, Káel Csaba rendezőt, a Müpa vezérigazgatóját, Kolonits Klára operaénekest és Várjon Dénes zongoraművészt.
  • Liszt Ferenc-díjat kapott György Ádám zongoraművész, Ruppert István orgonaművész, Szamosi Szabolcs orgonaművész és Várnagy Andrea zongoraművész.
- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ők 2020 legsikeresebb fiatal zeneművészei

  • Művészeit díjazta az Operaház november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján. Az örökös tagok közé Pitti Katalin operaénekest választották, Domahidy László és Gregor József operaénekesek, valamint Fülöp Attila, az Opera egykori magánénekese, főtitkára és ügyvezető igazgatója pedig posztumusz részesült az elismerésben.

Operaház blogunkban további írások is olvashatók.

  • Az Opera mesterművésze Berczelly István operaénekes lett, a Sudlik Mária-díjat Zempléni Mária kapta, a Solymosi Művészeti Díjat a zenekari tagok közül Dimcevski Alexandre koncertmester vehette át. Az együttesek belső szavazásai alapján a 2019/20-as évad énekkari művésze Haris Nadin és Zsigmond Géza, zenekari művésze pedig Szélpál Krisztina oboaművész lett.
  • Ránki Dezső zongoraművészt a Nemzet Művésze címmel tüntették ki.
  • A Dohnányi Ernő-díjat Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli fő-zeneigazgatója vehette át.
  • Kelemen Barnabás hegedűművész Bartók–Pásztory-díjban részesült.
  • Kamarazenei kategóriában Gramophone-díjat nyert Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich közös lemeze.
- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
„Itt és most többről van szó, ez nemes ügy” – Interjú Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással

Ide kapcsolódik:
Lakatos Mónika: „A Womex Életműdíj hírét viszi kultúránknak”

  • Artisjus Előadóművészeti Díjban részesült komolyzenei kategóriában Fejes Krisztina zongoraművész és Wiedemann Bernadett operaénekes. Az Artisjus Zenetanári Díjat Fülep Márk fuvolaművész; Ittzés Tamás egyetemi docens, hegedű- és kamarazene tanár; Nemes László Norbert egyetemi tanár, a Zeneakadémia professzora, a Zeneakadémia Kodály Intézetének igazgatója; Puskás Levente szaxofontanár, valamint Stébel Ildikó, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium, Zeneiskola Kodály Könyvtárának megszervezője és korábbi vezetője vehette át.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!