Papageno Radio
Címlap Nyáron sem tart pihenőt az Operaház társulata

Nyáron sem tart pihenőt az Operaház társulata

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Sok rajongó kétségbeesett, amikor hírét vette az Ybl-palota elhúzódó felújításának, ám az Opera gondoskodik arról, hogy egyetlen érdeklődő se maradjon minőségi komolyzene nélkül. Természetesen nem csak Budapesten, és nem csak a színházi főszezon idején.

A cikk eredetileg az Opera Magazinban jelent meg.

- hirdetés
- hirdetés -

Mert együtt erősebbek vagyunk: erről is szólt a Visegrádi Négyek égisze alatt, az Opera művészeinek közreműködésével létrejövő, határokon átívelő sorozat. Magyarország töltötte be a V4 soros elnöki tisztét, aminek tiszteletére tavaly decemberben a Müpában ünnepi operagála született. A négy nemzet zeneszerzőire, énekeseire, muzsikusaira komponált est idén tavasszal Pozsonyban, Varsóban és Prágában is nagy sikerrel mutatkozott be. A közönség hallhatta a világhírű szlovák koloratúrszopránt, Edita Gruberovát, a lengyel basszust, Krzysztof Bączykot, továbbá Schöck Atalát és Vörös Szilviát is. Az Opera zenekarát Peter Valentovič, illetve Kovács János dirigálta.

A gálaműsor mellett szcenírozott előadásokkal is vendégeskedett a budapesti Opera a V4-országokban. Június 7-én a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház várta a Magyar Nemzeti Balett társulatát, hogy a Bartók TáncTriptichonnal, vagyis Frenák Pál, Seregi László és Juhász Zsolt koreográfiáival kápráztassák el a nézőket.

A vendéglátást illően viszonozzuk: a tervek szerint 2019 nyarán a pozsonyi teátrum zenés előadásai érkeznek majd az Erkelbe. A Magyar Nemzeti Balett a Brnói Nemzeti Színházzal is szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatot, melynek első lépéseként június 16-án három Hans van Manen-egyfelvonásossal mutatkoztak be a táncművészek.

Idén szeptemberben az Opera repertoárjának két darabja indul visegrádi miniturnéra. Varsó, Pozsony és Prága közönsége először láthatja majd Vidnyánszky Attila legendás rendezését, Janáček Jenůfáját, illetve Kodály Székely fonójának a lengyel rendező, Michał Znaniecki jegyezte új feldolgozását. Ez utóbbihoz – mint a budapesti előadásokon – csatlakozik Pál István Szalonna és bandája, hogy tüzes talpalávalóval örvendeztesse meg a hallgatóságot.

Hogy a turnén mindenki jól érezze magát – bemutatkozik az Opera művészeti titkársága

Folytatódik a közös munka a világ egyik legfényesebb operacsillagával, Anna Nyetrebkóval. A tavaly őszi berlini Waldbühnén aratott közös siker, és az Erkelben együtt megszólaltatott Andrea Chénier után idén szeptemberben Kölnben ad közös gálaestet a díva és férje, Yusif Eyvazov, valamint a Michelangelo Mazza vezényelte Opera Zenekar.

Németországba egyébként 2019 júliusában még visszatérnek a magyar muzsikusok, két Richard Strauss-művel a Deutsche Operben. És ha már a világsztároknál tartunk, nem feledkezhetünk el Juan Diego Flórez áriaestjéről sem, amelyre a Muscati Királyi Operaházban kerül sor októberben, Kovács János karmesteri irányítása alatt.

2014-ben született újjá a Gördülő Operának a második világháborút követően egyszer már igen népszerű sorozata, melynek célja, hogy az Opera egyes előadásait azok is láthassák, akiknek erre egyébként nem volna lehetősége. 2018 szeptemberében Székelyföld több városának lakói kivételes élményben részesülhetnek, hiszen Toronykőy Attila vadonatúj Szerelmi bájital-rendezésének előadásaival ők találkozhatnak majd elsőként. Donizetti legnépszerűbb operájának dallamai a színpaddá alakítható kamion tövében Cser Ádám vezényletével csendülnek fel. (2019 őszén pedig jön a többi magyarlakta terület a román határ másik oldalán: következik Közép-Erdély, Bánát és a Partium.)

Operabeavató pezsgővel, partival és kedvezményes jegyekkel

Az Opera Zenekara azonban addig sem tétlenkedik, nyáron egyik fellépésük éri a másikat.  Igazi büszkeség, hogy július végén a Saaremaai Operafesztivál fővendége (egy sanghaji társulat mellett) a Magyar Állami Operaház volt. Négy estén összesen nyolcezer nézőt vártak három operaprodukcióra és egy különleges gálaestre: a Figaro házassága, a Traviata és A cigánybáró után az észt államiság centenáriumát ünneplő gálaműsoron örökzöld operaslágerek szerepeltek.

Három teltházas előadással vendégszerepelt az Operaház Észtországban – Videó

Az Opera Zenekara persze Magyarországon is számos rangos esemény vendége volt. Az idén jubiláló, tizenöt éves VeszprémFest történetének kezdeteihez nyúl vissza, amikor újra operaestre hívta nézőit. A veszprémi Historia Kertben július 13-án este kiemelkedően magas volt az egy főre jutó világsztárok száma: Miklósa Erika, Rost Andrea, José Cura és Ramón Vargas korábban még sosem lépett közösen színpadra, most Kocsár Balázs dirigálása mellett került sor a jeles eseményre.

Augusztus 19-én Sárospatakon hallható a zenekar. A Zempléni Fesztivál záróhangversenyét Medveczky Ádám vezényli, a műsoron pedig az Opera első főzeneigazgatója, Erkel Ferenc művei mellett a Filharmóniai Társaság számára írott népszerű munkák, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Weiner Leó és Kodály Zoltán alkotásai szerepelnek.

Több jubileumot is ünnepel az ide Zempléni Fesztivál

A nyári fesztiváldömpingben van néhány biztos pont, ahol évről évre találkozhatunk az Opera művészeivel. Július végén Balatonfüredre volt érdemes kiruccanni, ahol a Gyógy téren mára hagyománnyá erősödött az énekkari gála és a zenekari operagála bemutatása csakúgy, mint az OperaMozi szabadtéri vetítése. Apropó, szabadtér: bár az idei még csak a harmadik kiadása, máris komoly híre van a négynapos Tisza-tavi Fesztiválnak, ami a minőségi kultúrát, a mozgás szeretetét és a természet közelségét hozza harmóniába.

A meglepetés garantált a Sziget Fesztivál látogatói számára is, akik az Opera fiatal énekeseire kíváncsiak Európa legnagyobb nyári rendezvényén. Ismerős áriák, népszerű duettek, zenei csemegék az új generációtól az új generációnak, a Magyar Állami Operaház kisegyüttesének közreműködésével.

Vadonatúj műsorral jelentkezik az Opera a Sziget Fesztiválon

Az Opera gondol azokra is, akik klasszikusabb közegben akarják élvezni a jól ismert melódiákat. Sok éve tart az intézmény együttműködése a Budapesti Nyári Fesztivállal. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad hatalmas nézőtere zsúfolásig telt július 15-én, amikor az uruguayi basszbariton, Erwin Schrott lépett fel, akit legutóbb az Erkel színpadán Don Giovanniként köszönthettünk. Az Opera Zenekara az operaslágerektől a tangózenékig tartó nagy ívű utazáson maestro Francesco Ciampa irányításával kísérte a világhírű énekest.

Augusztus 10-én újra találkozunk a Margitszigeten: az amerikai komolyzene két óriása, Leonard Bernstein és George Gershwin életművéből tágas válogatást nyújt a szintén amerikai Nimrod David Pfeffer – a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny harmadik helyezettje-vezényelte est, ahol a West Side Story részleteitől a Kék rapszódiáig és tovább élvezhetjük az óceánon túli zene gyöngyszemeit.

Bernsteint és Gershwint ünnepli a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Ha Amerika, akkor nem lehet kihagyni a leltárból az Opera legújabb kori történetének egyik legfontosabb vállalását, az október végétől november közepéig tartó New York-i turnét. A Bánk bán, a Sába királynője, A kékszakállú herceg vára, a Mario és a varázsló a magyar operairodalom csillogó ékkövei, melyeket a David H. Koch Theater színpadán mutat be a társulat, miközben a Magyar Nemzeti Balett bőséges repertoárválogatással érkezik a baletthétre. A programot záró esten újra az Opera Zenekara kerül fókuszba: az intézmény történetében először léphet fel a világ egyik leghíresebb hangversenytermében, a Carnegie Hallban. Mások mellett Dohnányi és Bartók műveivel mutatják meg, hogy a magyar zenész színpada a nagyvilág.

Promóció

X
X