Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Komoly zenei fesztiválok fiatal művészekkel – #Papagenda

Komoly zenei fesztiválok fiatal művészekkel – #Papagenda

Figyelem, a következő napokban igen magas lesz a klasszikus zene koncentrációja a Hajógyári-szigeten, Sárospatak környékén és az Alpokalján!

Ingyenes koncertek augusztus 5. és 11. között

Az egész nyáron zajló Zenélő Budapest programjait ide kattintva lehet végigböngészni.

A júliustól másfél hónapon át tartó, a Balaton északi partján Balatonalmádi, Keszthely, Balatonfüred, Tihany és több más települést érintő Klassz a pARTon! programjai itt találhatók.

augusztus 7.
20.00 Szimpla kert – Kanizsa-Lamm-Szalay trió
22.30 BJC – Wednesday Open Jam: Oláh Kálmán Jr Trio

augusztus 9.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: ifj. Tóth István Trio

augusztus 10.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Egri János Jr Trio

Alpokalja Művészeti Napok

- hirdetés -

Idén hatodik alkalommal, augusztus 2. és 9. között kerül sor a Bozsoki Zenei Fesztivál néven megismert koncertsorozatra. A mesterkurzusokat ideiglenesen koncert- és előadássorozat váltja fel, amelyek aktuális programja a 19. századi romantika és realizmus pilléreire épül. A középpontba a magyar és francia kortárs zene gyökerei kerülnek, egészen az 1830-as évekig visszatekintve. A fesztivál vendégei között tudhatjuk Ránki Dezsőt, Klukon Editet és Ránki Fülöpöt, de eljön a nemrég új szólóalbummal jelentkező Fejérvári Zoltán, valamint hallhatjuk a Nemzetközi Fiatal Szólisták művészeti platform tagjait is, akik közül Simone Pirri, Balog Gabriella, Balog Alexandra, Tanaka Kendzsi és Katona Ágnes a fesztivál szervezésében is részt vesznek.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Új köntösben, friss lendülettel folytatódik a Bozsoki Zenei Fesztivál

A Magyar Zene Háza a Szigeten

Idén már a SZIGET Fesztivál egész ideje alatt képviselteti magát klasszikusokkal, operával, jazzel és kortárs zenével a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad. Augusztus 7. és 13. között a napi programot a kórusok indítják, bemutatkozik a Superar program, amely hátrányos helyzetű gyerekek számára teszi lehetővé, hogy ingyenesen vehessenek részt zenei oktatási programokon. Eljön a berlini MGV Walhalla zum Seidlwirt, a nyolctagú Octovoice Énekegyüttes, az idén tízéves Kayamar Vorti Virgo Kamarakórus, és a szintén jubileumát ünneplő a cappella formáció, a Jazzation. A fesztivál első három napján hat órától karmesterként is kipróbálhatod magad a Sziget Symphony Orchestra és Dobszay Péter karmester segítségével. A további napokon pedig a Magyar Zene Háza interaktív, Zenéljünk együtt! programjai során tapasztalhatjuk meg a közös zenélés élményét. A kifejezetten a SZIGET-re összeállt, fiatal nemzetközi szimfonikus zenekar három koncertet ad, a Szent Efrém Férfikar Wings című műsorát hozza. Az operaprodukciót a Philipp György vezette, hivatásos énekesekből álló Á la c’ARTe független, kreatív zenei társulás szolgáltatja. A CineConcertek alkalmával a francia Radiomentale két produkciója Hitchcock-filmekkel érkezik, egy estére magukkal hozzák a szintén francia NFL3 improvizációs hangszeres csoportot, négy estén pedig közel százéves magyar mozgóképeket láthatunk Darvas Ferenc és fia, Darvas Kristóf zongorakíséretével. Az esti sávban az elmúlt évekhez hasonlóan a jazz kap főszerepet. Érkezik a Sárik Péter Trió, Romhányi Áron és Szendőfi Péter valamint az ifjú szegedi rézfúvós csapat, a Suncity Brass. Koncertet ad az idei Jazz Showcase-győztes Nagy Emma Quintet és a temesvári Jazzy BIT is, továbbá bemutatkozik a fiatal, improvizációt kedvelő francia-szíriai zeneszerző-fuvolista-énekesnő, Naïssam Jalal és együttese.

Ismerje meg a fellépőket, olvassa SZIGET blogunkat!

Zempléni Fesztivál

Augusztus 9. és 18. között nyár, várak, templomok, pincék, irodalom és zene várja az érdeklődőket a Zemplénben. A nyitónapon a Budafoki Dohnányi Zenekar ad hangversenyt, a jazzsorozatban a hazai kiválóságok mellett az idei Jazz Showcase-ről is érkeznek formációk. Lesz filmzene, játszik az Új Binder Quartet, hallhatjuk Bábel Klára hárfaművészt, a Rákóczi Emlékév keretében pedig Kassán lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Ide kapcsolódik:
Íme a 28. Zempléni Fesztivál részletes programja

Babra

A Benczúr kerti esték programjában augusztus 7-én a déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra hallható. Az öttagú zenekar 2014-ben alakult Budapesten, tagjait a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a tradicionális dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. A zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg. Az együttes küldetésének érzi ennek a zenei gazdagságnak energikus színpadra állítását és egyedi, értékteremtő interpretálását.

Ide kapcsolódik:
A legrangosabb világzenei listára került a Babra debütáló albuma

Dés András Erdőkerülő Quartet

2019 nyarán Dés András három zenésztársával különleges stúdióba vonul, hiszen egy erdőben készülnek felvenni az Erdőkerülő Quartet új albumát. Az amúgy sem hétköznapi körülmények között születő lemezen a spontaneitás, a kockázatvállalás és az improvizáció – a jazz alapvető jellemzői – ezen túl is meghatározóak lesznek, hiszen Dés András nem viszi magával megszokott hangszer-szettjét, hanem a fákon, a köveken, a vizen, vagyis az erdőn fog zenélni. A lemezfelvételt megelőzően viszont hagyományosabb körülmények között és hagyományos hangszereken fogják eljátszani a BMC Records gondozásában megjelenő lemez anyagát kedvenc magyarországi fesztiváljaikon és klubjaikban, így augusztus 7-én az Opus Jazz Clubban is.

Ide kapcsolódik:
Egy erdőben rögzíti új albumát Dés András formációja

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.