Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

2017 36. hetéhez érkeztünk. Indul a koncertszezon, évadot hirdetnek szimfonikus zenekaraink, az Opera az új körülményekhez alkalmazkodva játszik, és a színházi évad kezdete is tartogat Bartókhoz kapcsolható csemegét.

- hirdetés -

Az Operaház 134. évada az Ybl-palota és az Eiffel Műhelyház rekonstrukciós munkálatai miatt története egyik legnagyobb kihívása elé állítja az intézményt. A részleges bezárás ellenére az Opera idén 12 premiert rendez az Erkel Színházban, a Müpában és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, emellett 14 operát és 12 balettprodukciót tart műsoron, a különböző fesztiválok és események keretei között pedig további koncertszerűen előadott művek is szerepelnek az évad kínálatában. Az Opera és a Magyar Nemzeti Balett művészei ősszel Japánban turnéznak, februárban pedig folytatják a Kárpát-Haza OperaTúrát a többi szomszédos országban.

Az Eiffel Műhelyházban indult az Opera évada

- hirdetés -

A 2017/2018-as évadban már tíz bérletsorozatot – köztük két újat – mutat be a MÁV Szimfonikus Zenekar a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémián, az Olasz Kultúrintézetben, a Festetics-palotában, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumban. Emellett számos hazai és külföldi bérleten kívüli előadást szerveznek, valamint folytatódnak a nagy sikerű családi koncertek.

Különlegességek a MÁV Szimfonikusok repertoárján az új évadban is

A Pannon Filharmonikusok 42 alkalommal játszanak a pécsi koncertteremben az Energiaáramlás elnevezésű idény keretében. Kilencven nagyzenekari koncertet – köztük 25 bérletes hangversenyt – adnak, több ifjúsági és gyermekprogramot tartanak, a várható látogatószámot pedig 50 ezerre becsülik.

Kirobbanó formában a Pannon Filharmonikusok

New York és Edinburgh után ismét itthon játszik a Budapesti Fesztiválzenekar. (A Don Giovanni sikeréről itt írtunk.)  Őszi Közösségi Hetük alatt minden eddiginél több koncertet adnak 10 megye 26 településén.

26 ingyenes koncert a Fesztiválzenekartól

A spanyol kultúra gazdagsága megismerésre csábít, és erre módunk is van az Európai Hidak keretében.

Ibéria – Európai Hidak 2017

És különleges nézőpontokból, egy színészéből és egy zongoraművészéből ismerhetjük meg Bartók Béla két énjét. Az egyik alátámasztja a másikat: a felcsendülő zongoradarabok Bartók zenébe szublimált lelki énjének, a felhangzó levél-részletek pedig Bartók magánjellegű megnyilatkozásainak, emberi kapcsolatainak, szeretetének, szarkazmusának, figyelmességének fragmentjei. Ezek a fragmentek mégis egy teljes képet alkotnak, Bartóknál a részletek is a nagy egészbe oldódnak – fogalmazott Galgóczy Judit, az est rendezője.

Viva Bartók!

És ha már felfedezés, ne maradjon ki a Bartók Világverseny és Fesztivál sem, ahol a jelen tehetségeit, a jövő nagy művészeit ismerhetjük meg.

Kezdődik a Bartók Világverseny és Fesztivál a Zeneakadémián

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.