Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Balaton minden időben

Balaton minden időben

Nekünk a Balaton a Riviéra, ezt évtizedek óta tudjuk. Azzal talán kevesebben vannak tisztában, hogy a tó – vagy magyar tenger – körül milyen zenei programok és emlékhelyek várnak. Nekik segítünk.

Egész nyáron Klassz a pARTon

Részletes programokért keresse a Papageno különszámát, háttéranyagokért, interjúkért, ajánlókért olvassa blogunkat!

- hirdetés -

A július 8. és szeptember 22. között megrendezésre kerülő, ingyenes programokat kínáló Klassz a pARTon fesztivál elsődleges célja már negyedik éve a klasszikus zenei örökség népszerűsítése, több generáció megszólítása, a  fiatal tehetségek bemutatása. Koncertekkel nem csak színesebb és változatosabb lesz vízpartjaink kulturális kínálata, hanem olyan településekre is eljutnak leghíresebb muzsikusaink, ahol egyáltalán nincs, vagy csak jóval kevesebb lehetőség adódik hasonló programokon való részvételre. A Kulturális Örökség Európai Éve 2018 hivatalos rendezvényeként megvalósuló fesztiválon Keszthelyen, Balatonalmádiban, Paloznakon, Gyulakeszin, Szigligeten, Balatonfüreden, Tihanyban és Salföldön olyan fellépőkkel találkozhatunk mint Érdi Tamás, a Bruno Walter Szimfonikus Zenekar, a Szent Efrém Férfikar és Sebestyén Márta, a Corridor Fagott Quartet, Rohmann Ditta, Oláh Vilmos és Szűcs Máté, a MOL Új Európa Alapítvány tehetségtámogató programjának nyertesei, az Eckhardt Quartet, Kocsis Krisztián, Szamosi Szabolcs, Zsoldos Bálint és Devich Gergely, a Budapest Saxophone Quartet és Kertesi Ingrid, Radnóti Róza és Ránki Fülöp, Onczay Zoltán, az Óbudai Danubia Zenekar, valamint a Lutosławski Quartet.

Művészetek Völgye huszonnyolcadszor

A részletes programért keresse a Papageno különszámát, érdekességekért, izgalmas interjúkért és beszámolókért olvassa tematikus blogunkat!

- hirdetés -

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja nem a tó partján, de a Balaton-felvidéken várja régi és új látogatóit. Kapolcs és Vigántpetend templomai július 20-29. között megtelnek komolyzenével. Minden nap egy újabb zeneszerzőt ismerhet meg a közönség úgy, ahogy a könyvekből sosem, nevetős- tanulságos sztorikkal, sok-sok zenével. A számunkra legkedvesebb helyszínen. Vigántpetenden a Papageno Klasszik szervezésében a legjobb hazai és külföldi előadók mutatják meg a tudásukat – a szólózongorától a kamarazenekarig. Folytatódnak a rendkívüli népszerűségnek örvendő ismeretterjesztő előadások, Tóth Endre és Szalai Éva zenetörténeti kalandozása, valamint Dr. Pap Janó „Hang- és humoroskolája”. Fellép Várallyay Petra, Illés Szabolcs, Balog József és a kifejezetten erre az alkalomra összehívott nemzetközi kamarazenekar Hsin-ni Liu, Stephanie Matthews és Reenat Pinchas közreműködésével.

Rév-Hang a Nemzeti Filharmonikusokkal

„Fantasztikus művész barátaim, zenész kollégáim segítségét kérve egy olyan fesztivál létrejöttét álmodtuk meg, mely a nyár, a Balaton nyújtotta könnyed kikapcsolódást kívánja ötvözni az igényes szórakozás lehetőségével” – fogalmazott Hamar Zsolt, a kezdeményezés művészeti vezetője. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatójának életében fontos szerepet játszik Révfülöp: csaknem negyven éve tölti a nyarai jelentős részét a Balaton egyik legszebb fekvésű településén. Július 25. és 28. között esténként Érdi Tamás, a Nemzeti Filharmonikusok kamaraegyüttesek és a Nemzeti Énekkar kamarakórusa várja az érdeklődőket Révfülöp új szabadtéri színpadán.

Új klasszikus zenei fesztivált rendeznek a Balatonnál

Víz-tiszta kultúra a Kultkikötőben

Ha nyár, akkor Balaton, és ha Balaton, akkor Kultkikötő, ahol garantált a szlogen szerinti víztiszta kultúra. A Balázs Elemér, Fekete-Kovács Kornél, Náray Erika zenekaraival nem egyszerűen kellemesnek ígérkező jazz és a bor fesztiválja előtt, alatt és után remek színházi előadások, köztük bemutatók és ősbemutatók szerepelnek a kínálatban. A környéken nyaraló gyerekes családokról nem feledkeznek meg sem a hétköznapokon, sem a hétvégéken, a szabadtéri mozizás szerelmeseinek pedig esténként kultfilmeket vetítenek. A helyszínek egészen augusztus 26-ig: Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves, Badacsony.

Múzeumok, emlékszobák, galériák esős napokra

Keljünk együtt virtuálisan útra, kövessük muzsikusok lábnyomát! A Kataliszt blog ellátogat szülőházaikba, lakóházaikba, barátaikhoz, ismerőseikhez, ahol ők is megfordultak, de templomokba, szállodákba, kávéházakba, és még sok másfajta, életükhöz, pályájukhoz kapcsolódó helyszínre, egészen a temetőkig – Magyarországon és külföldön. Kalauzunk: Kocsis Katalin.

Fonyód, különösen a fonyód-bélatelepi villasor, amely Szaplonczay Manó kaposvári tiszti főorvos kezdeményezésére jött létre, csodákat rejt. A Balaton egyik legszebb panorámájú helyén, a fonyódi Várhegyen megnézhetjük Ádám Jenő villáját, vagy ellátogathatunk a Fonyódi Múzeumba. Az egykori villában festett balatoni tartózkodásai idején hozzávetőleg tíz képet Szinyei Merse Pál, ma pedig itt látható a Huszka Jenő-emléksarokban a Lili bárónő híres részlete, a Tündérkirálynő, légy a párom kezdetű kettős kézirata. Péchy Erzsi, a primadonna, akinek a zeneszerző az operettet komponálta, két nővérével közösen szintén itt vásárolt villát.

Siófokon született Kálmán Imre. Szülőházában, amelyet először 1955-ben jelöltek meg emléktáblával, 1970-ben özvegye, Kálmán Vera jelenlétében emlékszobát avattak. A mostani, gazdagabb anyagú emlékmúzeumot a zeneszerző születésének 105. évfordulója alkalmából, 1987. október 22-én nyitották meg.

Nincs túl messze a Balatontól Andocs, az a falu sem, ahol Sárdy János élt gyerekkorában.

Molnár József (1820–1899) Aligai szakadék (1895 körül) – olaj, vászon – magángyűjtemény

A KOGART Tihanyban várja a képzőművészet szerelmeseit. A Táj-kép-történetek címmel július 7-től új kiállítás látható az idén 5. születésnapját ünneplő galériában. A magyar tájképfestészet korai aranykorát az ideális és a romantikus tájfestészet jellegzetes témáin és motívumain keresztül bemutató tárlaton reprezentatív válogatásban jelennek meg a mitológiai témák, és néhány művön keresztül a várábrázolások, valamint az orientalista tájképek, vagyis elsősorban azok a műtípusok, amelyek a konkrét tájakat mitikus, illetve történelmi távlatba helyezik. Hol a táj szolgál egy történet hátteréül, hol pedig maga a táj hordoz történeti aspektust. A tárlaton elsősorban az Itáliában letelepedett id. Markó Károly, valamint magyar tanítványainak (Ligeti Antal, Telepy Károly és mások) munkái láthatók, mivel ezen művészek képei nyomán emelkedett európai színvonalra a magyar tájfestészet és született meg a nemzeti táj típusa.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.