Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Íme, a legnagyobb hírességek kedvenc képzőművészei

Íme, a legnagyobb hírességek kedvenc képzőművészei

Tudják, mi a közös Elton Johnban, Jay-Z-ben és Leonardo DiCaprióban? Túl azon persze, hogy híresek, tehetségesek és gazdagok. Nos, mindhárman rajongva tisztelik Jean-Michel Basquiat művészetét. Mi, rajongók igyekszünk minél többet megtudni rajongásunk tárgyairól, a vörös szőnyegen, pompás ruhakölteményekben fotózkodó, videoklipekben tátogó vagy filmekben, sportpályákon, hangversenytermekben jeleskedő hírességekről. Ők pedig próbálnak megőrizni valamicskét a magánéletükből, ez persze ez nem is olyan egyszerű. Kiváltképpen, ha még azt is tudjuk, milyen festmények lógnak a hálószobájuk falán. Ismerjék meg a műgyűjtő hírességek ízlését!

- hirdetés -

A huszonháromszoros Grammy-díjas Beyoncé Knowles 2018. június 16-án publikálta Youtube-csatornáján a házastársával, az ugyancsak huszonhárom Grammy-vel büszkélkedő Jay-Z-vel közös, APES**T című dalát, amelyet eddig közel 160 millióan tekintettek meg a zenemegosztó oldalon. Ha eddig nem tették, most nézzék meg önök is.

- hirdetés -

A klip különlegessége, hogy a párizsi Louvre-ban (minden bizonnyal éjszakánként) forgott. A világ egyik legismertebb múzeumának igazgatósága 2019 januárjában arról tájékoztatta a sajtót, hogy az amúgy sem elhanyagolható látogatói számaik az előző évihez képest 2018-ban 25%-kal emelkedtek. És siettek hozzátenni, hogy szerintük ez nagy részben annak köszönhető, hogy engedélyezték az említett klip forgatását. Azóta az intézmény egy kimondottan az APES**T helyszíneit bejáró és a videóban feltűnő műtárgyakra fókuszáló, 90 perces, tematikus tárlatvezetést is kínál, amely érinti mások mellett a klipben hosszabb-rövidebb időre felbukkanó milói Vénuszt, a Mona Lisát, Jacques-Louis David A Horatiusok esküje, Napóleon és Madame Récamier című vásznait, Veronésétől A kánai menyegzőt és Géricault Medúza tutaja című festményét.

A Louvre közleménye szerint Beyonce és Jay-Z több látogatót vonzott a múzeumba, mint Eugène Delacroix kiállítása, ami azért felettébb elgondolkodtató.

Az feltétlenül kellett azonban hozzá, hogy a sztárpár régtől fogva tudatni igyekszik rajongóival: figyelnek és érzékenyen rezonálnak a képzőművészetre. Egy jelmezes mulatságon például Jean-Michel Basquiatnak és Frida Kahlonak öltözve jelentek meg.

Beyoncé és Jay-Z mint Frida és Basquiat – forrás: artnet.com

Beyoncé egy pár éve készült interjúban Ed Ruschát, Donald Juddot és Tracey Emint nevezte kedvenc művészeinek, Jay-Z kívánságlistáján pedig szinte mindenki szerepel, aki számít, Michelangelótól Jeff Koonsig, Rembrandtól George Condóig. Egy alkalommal arról is beszélt, hogy az egyik dalszövegét Damien Hirst egy munkája inspirálta, Hirst híres drágaköves koponyájából pedig ő is őriz egy nyomatot. Az igazságot persze nem tudhatjuk, de mindez nem tűnik sokkal mélyebb inspirációnak a pontosan kieszelt márkaépítésnél.

Ide kapcsolódik:
Ők a leggazdagabb műgyűjtők kedvenc alkotói

Leonardo DiCaprióról elmondható viszont, hogy a gyűjteményében legalább annyira sokféle képzőművész kap helyet, amennyire sokfélék az általa megformált karakterek. Nála egyértelműen erősebb kötésről beszélhetünk tehát, amit túl azon, hogy az Oscar-díjas színész különböző művészeti vásárok állandó látogatója, jól érzékeltet például az is, hogy a kasszarobbantó szerepek mellett a közelmúltban szánt időt egy végtelenül személyes projektre, a lengyel származású Stanisław Szukalski életéről és művészetéről szóló dokumentumfilm elkészítésére is. Ami az 500 éve elhunyt Leonardóról elnevezett szupersztár gyűjteményét illeti, abból nem hiányozhatnak Basquiat munkái, mint ahogy Walton Ford történelmi tablói, Jean-Pierre Roy szürreális-apokaliptikus képei vagy éppen a román Adrian Ghenie bizarr, Takashi Murakami színpompás-vidám vagy Andreas Gursky letisztult művei sem.

Ide kapcsolódik:
Basquiat UV-fényben: titkos részletek a brooklyni művész festményein

Nézzünk egy másik párost, akik hozzávetőleg annyira híresek és gazdagok, mint az imént emlegetettek. Kim Kardashiant és Kanye Westet. A hip-hop megújítójaként ünnepelt Kanye előszeretettel hivatkozik a jellemzően a tengerentúli fekete közösség életképeit festő Kerry James Marshallra, mint ihletőjére és inspirálójára (egy másik rapmogul, P Diddy is nagy tisztelője Marshall munkáinak), de a Kid Cudival közösen kiadott lemezük borítóján például egy – DiCaprio által is gyűjtött képzőművész –Takashi Murakami-mű szerepel. Kanye zengett már George Condo Picassóig és Magritte-ig visszavezethető munkáiról is hozsannát. Különös véletlen, hogy Condo éppenséggel a feleségének is dizájnolt kézitáskát.

Kerry James Marshall: Cím nélkül (Klubjelenet) – forrás: MoMA

Sir Elton John úgy írta körül a gyűjteményét egy alkalommal, mint egy Austin Powers által kurált galéria anyagát. A főként fotográfiákat gyűjtő Elton kollekciójában Robert Mapplethorpe, Cindy Sherman és Man Ray képei is megtalálhatók. Annyira jelentős gyűjteményről van szó, ahogy a londoni Tate Modern 2016-ban kiállítást is rendezett belőle. Elton John azonban nem kizárólag fotográfiákat gyűjt. Beyoncéhoz hasonlóan kifejezetten rajong Tracey Emin munkáiért, de előszeretettel vásárol Keith Haring- és (ugye, ezen nem lepődünk most már meg) Jean-Michel Basquiat-alkotásokat is.

Ide kapcsolódik:
Patti Smith Frida Kahloék házában vendégeskedett – Galéria

Madonna az art decóért, a nőművészek munkáiért és az aktokért rajong. Kedvencei között előkelő hely jut Frida Kahlónak és a kubista és art deco hatásokat művein egybegyúró Tamara de Lempickának is. New York-i lakásában Man Ray, Diego Rivera és Salvador Dalí munkáit is megtaláljuk, akárcsak Fernand Léger, Picasso vagy Banksy műveit.

Ide kapcsolódik:
A British Museumba került Banksy egyik legismertebb műve

Barbra Streisand 18. és 19. századi bútorok között érzi igazán jól magát, de kortárs amerikaiakat is gyűjt. A komikus Steve Martin főként ugyancsak amerikai, valamint kanadai alkotók munkáiból halmozott fel jelentős kollekciót, de van egy komoly De Kooningja is. Az egykori teniszcsillag, John McEnroe pedig – akiről Andy Warhol is készített különben portrét – többek között Chuck Close és Richard Estes művészetére esküszik.

(Via artnet.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!