Papageno Radio
Intermezzo Szabó T. Anna: „Egyre kevésbé van hová visszahúzódni"

Szabó T. Anna: „Egyre kevésbé van hová visszahúzódni”

Szabó T. Anna költő, író nyitotta meg szeptember 2-án a budapesti Vörösmarty téren a 92. Ünnepi Könyvhetet, amely szeptember 5-ig százötvennél több könyvkiadó köteteivel az ország számos nagyvárosában várja az érdeklődőket. 

Az Ünnepi Könyvhét a papír és a nyomdafesték ünnepe – szólt a rendezvényről Szabó T. Anna, aki arra kérte az olvasókat, hogy keressenek kincset, de ne hagyják eltéríteni magukat kedvenc könyveiktől, vitatkozzanak, de közben legyenek kíváncsiak.

Szabó T. Anna költő, író a rendezvénysorozat megnyitóján elmondott beszédében felidézte, hogy George Orwell 1984 című regénye volt az egyik könyv, amely megváltoztatta az életét, amikor a romániai diktatúrából kiszabadulva először hozzáférhetett.

A kötetben ábrázolt világot ugyanis Szabó T. Anna Ceausescu Romániájából már jól ismerte: a cenzúrát, öncenzúrát, betiltást, szamizdatot, írógép-ellenőrzést, lehallgatást, a kongó könyvesboltokat, de legjobban a mindent átjáró hamisságot – jegyezte meg. Szabó T. Anna emlékeztetett arra is, hogy 1989-ben aztán elindult a könyvek sokszínű özöne, majd jött a kitágult világ megtapasztalása, és vele a pártállami félelem olvadása.

Ide kapcsolódik:
Dragomán György: „Egymás szerkesztői vagyunk minden pillanatban”

„Most, hogy az országban és a nagyvilágban fokozatosan visszatér és a vírus miatt most még jobban árad és gyakran még gyűlölködésbe is átcsap a (…) gyanakvás, egyre kevésbé van hová visszahúzódni” – hangsúlyozta a költő, aki elmondása szerint újra elővette a papírt.

„Az üres lap belém lát, de nem figyel meg, nem akar lehallgatni sem politikai, sem üzleti célból”

– fogalmazott megnyitó beszédében, hozzáfűzve: a becsületes írónak nincs miért szégyenkeznie, tehát az olvasóját sem tudja megszégyeníteni senki.

Érdeklõdõk a 92. Ünnepi Könyvhéten a belvárosi Vörösmarty téren a megnyitó napján, 2021. szeptember 2-án. MTI/Soós Lajos
Budapest, 2021. szeptember 2.
Érdeklõdõk a 92. Ünnepi Könyvhéten a belvárosi Vörösmarty téren a megnyitó napján, 2021. szeptember 2-án.
MTI/Soós Lajos

A pandémia miatt két év múlt el anélkül, hogy személyesen találkozhattak volna az olvasók, a kiadók és a szerzők, most azonban újra együtt vehetik birtokba a Vörösmarty teret, és azon túl a Vigadó téren át a Duna-korzóra is kinyúlnak a rendezvény „csápjai” – emlékeztetett Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

Mint hozzátette, idén a gyerekek nagyobb teret és önálló színpadon kapnak a Duna-korzónál.

Az Ünnepi Könyvhéten százötvennél több könyvműhely kínálja portékáját, az alkotások egy része pedig a karantén idejének szülötte, ami bizonyítja, hogy a pandémia idején sem lanyhult az olvasási kedv – mutatott rá az MKKE elnöke.

Ide kapcsolódik:
Újra megrendezik a Könyvhetet!

Ötvennél több írót, költőt, műfordítót vesztett el a magyar kultúra az utóbbi két évben, elhunyt mások mellett Karinthy Márton, Vekerdy Tamás, Konrád György, Bart István, Ungvári Tamás, Szőcs Géza, Csukás István, Révai Gábor, Kéri Piroska, Borbás Mária, Ráday Mihály, Kántor Péter, Fabó Kinga és Salamon Pál.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!