Papageno Radio
Da capo Ki megy Amszterdamba? – heti hírösszefoglaló (2020. január 27.–február 2.)

Ki megy Amszterdamba? – heti hírösszefoglaló (2020. január 27.–február 2.)

2020 ötödik hetében Grammy-díjat kapott Joyce DiDonato és Gustavo Dudamel. Kiderült, Beethoven halálát ólommérgezés okozhatta, és hamisnak nyilvánítottak egy hosszú ideig Gauguinnek tulajdonított szobrot. Ingyen színházjeggyel jutalmazza Bécs a tömegközlekedőket, és azt is megmutattuk, micsoda operaházat terveznek Oroszország közepére.

A hét blogja: Cziffra Fesztivál

 

A zene szabadsága mottóval február 16-án veszi kezdetét az 5. Cziffra György Fesztivál. A jubileumi esemény kiemelt vendégművésze Vagyim Repin hegedűművész. A klasszikus zenei hangversenyek mellett izgalmas, a művészetet a tudománnyal összekötő estékkel is találkozhat a közönség. Ezen felül bárest, kiállítás és jazz koncert is színesíti a programokat. Mint minden évben idén is jelentős figyelmet fordítanak a fiatalokra, nekik szóló programokkal, mesterkurzusokkal várják őket, valamint átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál rangos díjai is. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre fesztiválját, melyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének, Cziffra György emlékének ajánlott.

Hamarosan kezdődik a Cziffra Fesztivál. Az ötödik évét eseménysorozat színes kínálattal várja az érdeklődőket. Balázs Jánossal, a fesztivál alapítójával és művészeti vezetőjével többek között az idei programokról, az improvizáció fontosságáról és a tehetséggondozásról beszélgettünk.

Ide kapcsolódik:
Balázs János: „Fontosnak tartom, hogy egy fiatalban legyen szenvedély és akarat”

Találkoztunk az egyik legsokoldalúbb magyar muzsikussal, a zenei ismeretterjesztés elkötelezettjével, Hollerung Gáborral: a Budafoki Dohnányi Zenekar karmestere, aki gimnazista évei óta hisz abban, hogy a zene megváltoztatja az életünket. Némedi Csabát Bellini Az alvajáró című operájáról kérdeztük.

Lobogó lelkesedésű zenész és higgadt, összefüggéseket átlátó orvos – mindkét leírás illik dr. Tóth-Vajna Zsomborra, akinek két hivatásából tökéletes harmónia születik, és ez egész környezetére gyógyítóan hat. A billentyűs hangszerek specialistájával és karmesterrel februári csembalóestje előtt beszélgettünk.

Mitől aktuális egy zenemű? Mondhatjuk egy korszakra, hogy már lezárult? Lehet-e klasszikus stílusokban újat alkotni? A 2020 januárjában elindult Szimpla Classic-sorozat alkalmain minderre választ kaphatunk: az estéken kortárs és klasszikus zeneszerzőktől hallhatunk műveket – de vajon felismerjük-e, hogy melyeket írták akkor és melyiket most? A kezdeményezéshez februártól Dobri Dániel zeneszerző is csatlakozik, aki beavatott minket a program további részleteibe.

Ide kapcsolódik:
Dobri Dániel: „A hagyomány és a kortárs közti hidat próbáljuk szemléltetni, ahogy azt Ravel is tette”

Izgalmas könyv jelenik meg hamarosan. Az Ajtón lakattal – Zeneszerzés a Kádár-kori Magyarországon (1956-1989) című monográfia az első olyan összefoglaló munka, amely szisztematikusan vizsgálja és értékeli az 1956-től 1989-ig tartó Kádár-korszak teljes zeneszerzői termését. Dalos Anna kötete elsősorban azt kívánja bemutatni, miképp reflektáltak a különböző generációkhoz tartozó magyar zeneszerzők a kortárs nyugat-európai, illetve észak-amerikai zeneszerzői technikákra, miképpen igyekeztek új zenei tapasztalataikat beépíteni saját életművükbe, hogyan gondolkodtak a modern zenéről és általában véve a zeneszerzésről.

Közel egy éve írtunk arról, hogy az amszterdami Concertgebouw Zenekara nevesebbnél nevesebb vendégkarmesterekkel dolgozik együtt azért, hogy közülük válassza majd ki az együttes leendő zeneigazgatóját. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a zenekari tagok január 25-én szavaztak, holland sajtóértesülések szerint pedig az első három legtöbb voksot kapott művész Andris Nelsons, Valerij Gergijev és Fischer Iván. A lap azt írja, hogy a zenekar a következőkben egyeztetésbe kezd a három jelölttel, de a továbbiak pontos menetéről nincsenek információk.

Január elején két cikket is közöltünk itt a Senki többet? blogban a Sotheby’s január 29-i New York-i aukcióinak előzeteseként: az egyikben Giovanni Battista Tiepolo Rózsafüzéres Madonna angyalokkal című festményére, a másikban Andrea Mantegnának a Julius Caesar diadalmenete című festménysorozata egyik képéhez készített előtanulmányára hívtuk fel a figyelmet, mindkét alkotás kapcsán azt is megemlítve, hogy sikeres licitek esetén esélyük lehet megdönteni szerzőjük eddigi árverési rekordját. Nos, a művek megszerzéséért küzdő gyűjtők visszaigazolták a várakozásainkat…

Ide kapcsolódik:
A kiemelkedő ritkaságokra mindig van kereslet a műtárgypiacon

2020. január 1-jén felszabadultak a Richard Strausshoz köthető zeneművek jogai. Ehhez kapcsolódóan a drezdai Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek (Szász Tartományi Könyvtár – Állami és Egyetemi Könyvtár) a Staatskapelle Dresden archívumával együttműködésben számos forrásanyagnak számító dokumentumot tett online elérhetővé. Böngésszék, érdemes!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!