Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Büszkeségeink 2017-ben – 2. rész

Büszkeségeink 2017-ben – 2. rész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Idén is megbizonyosodhattunk arról, hogy Magyarország tele van tehetségekkel – legyen szó zenéről, énekről vagy akár komponálásról. A tizenéves korosztály 2017-es sikereit már sorra vettük, most a feltörekvő harminc alattiakkal folytatjuk évzáró listánkat. 

Ránki Fülöp – Díjkiosztó ünnepséggel zárult a második Cziffra Fesztivál a Zeneakadémián: Ránki Fülöp zongoraművészt Tehetség-díjjal tüntették ki. A fesztivál szervezői kiemelten fontos feladatként kezelik a tehetségkutatást, hiszen maga Cziffra György is számos fiatal művészt indított el a pályán.

- hirdetés -

Bánkövi Bence Balázs – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka szakirányának hallgatója, Bánkövi Bence Balázs kapta idén a Vásáry Tamás ösztöndíjat, melyet 2013-ban alapítottak a zongoraművész-karmester 80. születésnapjának alkalmából.

Boros Tekla – Harmadik helyen zárta a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt, aki korábban a Cziffra György Fesztivál Zongoraversenyén is sikeresen szerepelt. A nemzetközi megmérettetésen 18 fiatal mutatkozott be, a magyarok mellett román, szerb és japán művészek is versenyeztek.

Tarnai Dávid – Döntőbe jutott, majd a különdíjat is elnyerte Tarnai Dávid a szlovákiai XIX. Iuventus Canti Nemzetközi Énekversenyen. Az első fordulóban egy Mozart-áriával és egy Muszorgszkij-dallal nyűgözte le a nemzetközi zsűrit, a döntőben Figaro cavatináját énekelte Rossini operájából, és egy Kodály-dalt is előadott.

Zemlényi Eszter – Harmadik helyen végzett Zemlényi Eszter az észtországi Klaudia Taev Nemzetközi Énekversenyen. Blonde áriáját énekelte Mozart Szöktetés a szerájból című operájából, illetve Kunigunda szerepét Bernstein Candide-jéből. Előadását még a kísérő zenekara is kivételes tapssal jutalmazta.

Demény Balázs fotó: Bokodi Anna

Demény Balázs – Az első díjat és a Párizsi Magyar Intézet különdíját is elhozta Demény Balázs az Ile de France Nemzetközi Zongoraversenyről. Mocsári Károly, a zsűri magyar tagja szerint kiemelkedő teljesítményét tovább növeli, hogy Liszt-művekből álló nehéz versenyprogramját egy átmeneti, de roppant zavaró betegségtől szenvedve adta elő.

Vörös Szilvia – Első helyezést ért el Vörös Szilvia, a Magyar Állami Operaház magánénekese az olaszországi Concorso Lirico Internazionale di Portofino nemzetközi versenyen, ahol harmincöt ország 130 operaénekese lépett fel. Eboli áriáját adta elő Verdi Don Carlos című operájából.

Berecz Mihály, Ruszó Alexandra – Ruszó Alexandra énekművész és Berecz Mihály zongoraművész is arany minősítést kapott a II. Nemzetközi Manhattan Zenei Versenyen, ezzel bekerültek a Carnegie Hall tehetségfigyelő rendszerébe, és próbalehetőséget kaptak a világ egyik leghíresebb koncerttermében.

Vox Caelestis – Két kategóriában is indult a Szebellédi Valéria által vezetett Vox Caelestis együttes a XI. Rimini Nemzetközi Kórusversenyen. Folklór és vegyeskari programjukért is arany minősítést kaptak, utóbbi kategóriát az egész verseny egyik legmagasabb pontszámával nyerték meg.

Balázs János – Átadták a 2017-es tagozati díjakat a Magyar Művészeti Akadémia tisztújító közgyűlésén. A Zeneművészeti Tagozat idén Balázs János Prima és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, a Cziffra-fesztivál alapítóját ismerte el.

Balogh Máté, Tornyai Péter – Ötödik alkalommal rendezték meg az UMZF Zeneszerzőversenyt. A 29 beérkezett pályamű közül 8 jutott a döntőbe, ahol a zsűri nagyzenekari kategóriában Tornyai Péter Chorus Sturnorum című darabját, kamara kategóriában pedig Balogh Máté Pseudomarsch című alkotását találta a legjobbnak.

Balázs István, Balogh Tamás, Horti Lilla, Kovács Levente, Lukács Gergely, Sztán Attila, Varga Oszkár – Tizedik alkalommal adták át a Junior Prima Díjakat. Balázs István gordonkaművész, Balogh Tamás jazz-zongoraművész, Horti Lilla operaénekes,
Kovács Levente zeneszerző, Lukács Gergely tubaművész, Sztán Attila harsonaművész továbbá Varga Oszkár hegedű- és brácsaművész is elismerésben részesült.

Balog Alexandra és Tanaka Kendzsi forrás: ODPictures Art

Balog Alexandra – Ötödik alkalommal rendezték meg a Bartók Nemzetközi Zongoraversenyt Grazban, amelynek első díját Balog Alexandra hozta el. A legjobb Bartók-műért járó elismerést is ő érdemelte ki, az Improvizációk magyar népdalokra Op. 20 előadásával.

Ádám Zsuzsanna – Két hét alatt három versenyen diadalmaskodott Ádám Zsuzsanna.
Második díjat kapott a düsseldorfi Anton Rubinstein Énekversenyen, az Otto Edelmann Nemzetközi Operaverseny finalistájaként ünnepelte a bécsi közönség, majd a milánói Antonio Bertolini Énekverseny fődíjával és a bresciai operaház különdíjával zárta körútját.

Előző cikkA Lulu vajon mi?
Következő cikkA calliope és a pyrophone

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X