Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Ismét magyar Oscarért drukkolhatunk – heti hírösszefoglaló

Ismét magyar Oscarért drukkolhatunk – heti hírösszefoglaló

2019 ötvenedik hetében kiderült, hogy az Akik maradtak is szerepel az Oscar-díjra esélyes nemzetközi filmek szűkített listáján. Magyar zeneszerző hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Filmfesztiválról, Rippl-Rónai-életműrekord született, és hazatért Munkácsy Liszt Ferencről készített rajza. A zenei élet gyászolt: meghalt Benkő Dániel és Heltay László karnagy, Kodály egykori tanítványa.

A hét blogja: Képzőművészeti Aktuál

 

Blogunk a hazai kortárs képzőművészet legaktuálisabb folyamatait szeretné különböző aspektusokból körbejárni. Graffiti, street art, geometrikus festészet, urbánus elemek – néhány szegmens Imreh Sándor művészetéből. Legutóbb a magát vizualistának aposztrofáló képzőművésszel beszélgettünk a definíció kibontása, illetve közelgő kiállítása kapcsán.

- hirdetés -

Gyorsabban és pontosabban dolgoznak a sebészek, ha a műtőben klasszikus muzsika szól, ezt állítja az a tanulmány, amely az International Journal of Surgery szaklapban jelent meg. Abban nincs újdonság, hogy a műtétek közben zene szól, a British Medical Journal szerint több ezer éve jellemző ez a gyakorlat: már Kr. e. 4000-ből vannak arról adatok, hogy papok és zenészek muzsikáltak orvosi beavatkozások alatt. Egy új kutatásban már meglevő eredményekre támaszkodva skót, svéd és finn kutatók összehasonlították és értékelték 18 nemzetközi kutatás eredményét, 9 cikket és 212 megkérdezett orvos válaszait.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Az orvosok jobban műtenek klasszikus zenére

A héten is több érdekes interjút olvashattak a Papagenón.

Nádasdy Ádámtól azt tudakoltuk, hogy ha valakinek a szülei annyira kötődnek az operához, és magához az Operaházhoz is, mint neki, akkor vajon adott-e, hogy szereti a műfajt.

A Keresztény Évad egyik fénypontjaként látható-hallható Händel Messiása, egy egyedülálló, Mozart által készített átiratban. A decemberi bemutató részleteiről és a színpadra állítás nehézségeiről az alkotópárost, Anger Ferenc rendezőt és Zöldy Z Gergely díszlettervezőt kérdeztük.

Rácz Rita, Kovács István, Schöck Atala, Cser Krisztián – fotó: Berecz Valter

A zeneiskolák életét átszövő versenyek és fesztiválok sorából kiemelkedik egy új kezdeményezés, a 2019. november 15-én megrendezett I. Kortárs Kamarazenei Fesztivál, amelynek elnevezése pontosan megjelöli azt a három kulcsfogalmat, amely létrehozását inspirálta. Megkérdeztük az esemény szakmai védnökét, Fekete Gyula zeneszerzőt – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetőjét, tudományos és nemzetközi rektorhelyettest –, hogy miként értékeli a zenetanárok darabválasztását.

A lázadó Beethovenről és forradalmi zenéjéről a hazai és nemzetközi zenei élet két kimagasló egyéniségét, az óriási tapasztalattal rendelkező Vásáry Tamás zongoraművészt, karmestert és a fiatal, de már rendkívüli eredményeket elért hegedűművészt, Kelemen Barnabást kérdeztük.

Nemes Anna 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, Bukta Imre osztályában. A Várfok Galéria állandó művészköréhez 2016-ban csatlakozott, és jelenleg a Galéria legfiatalabb művésze. A Várfok Galéria Project Roomjának idei kiállítási programját Nyitott testek című kiállítása zárja. A tárlat kapcsán rövid interjút készítettünk a művésszel, melyben legújabb képeiről mesél.

Látogatórekordot döntött az idén kétszáz éves madridi Prado, amelynek kiállításait december közepéig több mint 3,3 millióan látták. A múzeum naponta átlagosan 8800 látogatót fogadott, 61 százalékuk külföldi, 39 százalékok spanyol volt. A 2010 óta tartó renoválási munkák után megnyitották Krakkóban Európa egyik leggazdagabb műkincstárát, a 19. század elején megalapított Czartoryski-gyűjteményt, amelyben a világ egyik legértékesebb festménye, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című képe is megtekinthető. Hogy Krakkó is olyan népszerű lesz-e, mint a Prado, meglátjuk.

Ide kapcsolódik:
Kilenc évig tartó felújítás után megnyílt Krakkóban a Czartoryski-gyűjtemény

Ha megnézzük a világban nyilvános árveréseken elkelt legdrágább műtárgyainak a listáját, a topon, vagyis a 100 millió dollár feletti eladások tizenhat tétele között egyetlen egy olyat találunk, amelyiket nem vagy Christise’s, vagy a Sotheby’s árverésén, és ne New Yorkban vagy Londonban ütöttek volna le (az az egy – a hetedik helyen – egy pekingi eladás a Poly International Auctionnál). De vajon miért nem hallunk a hírekben többször a világ más részein működő árverezőházak eredményeiről? Erre is magyarázatot adtunk a héten.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.