Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Da capo, avagy a héten történt!

Da capo, avagy a héten történt!

Szabadságon volt? Száműzetésbe vonult az internettől? Felhőszakadás következtében beáztak a kábelek? Izgalomra semmi ok! Szép sorban, időrendben összegyűjtöttük a 2017 22. hetének (május 29.-június 4.) legfontosabb eseményeit, híreit, hogy ne maradjon le semmiről!

- hirdetés -

Fischer Iván

- hirdetés -

Fischer Iván Mozartról Verdire vált: 2018 márciusában megrendezi az olasz zeneszerzőzseni utolsó operáját, mosolygós búcsúját a világtól, a Falstaffot.  A szcenírozott koncerten a főszerepet Nicola Alaimo játssza, akit ebben a szerepben láthatott már a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is. Drukkolunk, hogy a siker akkora legyen, mint a Mozart-operák esetében.

A 2016-os CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon járt nálunk legutóbb a karmester- zeneszerző, Krzysztof Penderecki, akit a Lengyel Művészeti Akadémia díjával tüntettek ki, bizonyítva, hogy lehet valaki próféta a saját hazájában is.

Kocsis Zoltán születésnapján 24 órán át a legjobb felvételeiből válogattunk a papageno.fm műsorán. Hallgatta? Volt kedvence? Kommenteljen!

A King’s Singers neve nem csupán a geek komolyzenerajongók számára ismerős, hiszen már a fekete-fehérben sugárzó, egycsatornás Magyar Televízió nézői is láthatták felvételeiket. Azóta kicserélődött az énekegyüttes tagsága – az évek, ugye -, de a minőség továbbra is változatlan. A héten Debrecenben jártak, ahol szigetországi népdalfeldolgozásokat és Kodály-műveket is előadtak a Kodály Filharmóniával közös koncerten. Ha ott volt, és nem bírja magában tartani élményeit, ne habozzon, ossza meg velünk!

VIII. Orbán pápasága idején Gregorio Allegri komponálta az egyik a bűnbánati zsoltár (Miserere mei, Deus) legnépszerűbb zenei változatát, amit sokáig nem akartak kiengedni a Vatikán falai közül. A fifikás, továbbá zseniális hallású és memóriájú Mozart azonban véget vetett a titkosításnak. Hogyan? Elárulhatnánk, de inkább olvassa el!

Kovács Géza

Két cikkünket is elláttuk a kovács géza taggel: egy interjút pályájáról és döntéseiről, az Nemzeti Filharmonikusoknál végzett munkáról, az NFZ elhagyásáról, és a Magyar Rádió Zenei Együtteseire vonatkozó terveiről, továbbá egy nagyszerű hírt, mely szerint az Európai Előadó-művészeti Munkáltatók Ligájának elnöke lett. Előbbi kapcsán köszönjük őszinteségét, utóbbihoz pedig természetesen gratulálunk.

Vannak ezek az irgalmatlan hosszú Wagner-operák, ugye. És van a szintén irgalmatlan hosszú prózai alapmű, A Nibelungok gyűrűje, ami nélkül gyakorlatilag képtelenség követni a Ringet. Akit csupán ennyi választott el attól, hogy a Budapesti Wagner Napokra jegyet vegyen, van egy jó hírünk: megjelent A Nibelung-sztori. Tótfalusi István könyvében benne van a teljes „sztori”, ám rendkívül jól olvasható formában, így aki belefeledkezik a történetbe, „tágabb, élményszerű képet kap arról a mitikus világról, amelybe a zeneszerző beleágyazta művének cselekményét”. Elolvassuk és beszámolunk róla!

Plácido Domingo fáradhatatlan: énekel, rendez, operaigazgat, vezényel, versenyt talál ki fiataloknak, tehetségeket patronál. Bécs és Berlin közönsége nemrég ünnepelte a tenorként és baritonként is számontartott Domingo ötvenedik színpadi jubileumát. Reméljük, a június végi pécsi események a tiszteletére rendezett fesztiválon szintén emlékezetesek lesznek neki.

Európa egyik legjobb zenekara – írta a Cappella Savariáról a kanadai Opus Magazin. Nos, ez az együttes Kalló Zsolt közreműködésével, Nicholas McGegan dirigálásával a Hungarotonnál vette fel Mozart összes, hegedűre és zenekarra írt művét. Derűs atmoszférájú versenyművekről van szó, ezért nyári estékre igazán ajánljuk az albumot.

A Virtuózok győztese: Kristóf Réka

Virtuózok-lázban égett az ország. Lezajlott a döntő, az abszolút győztesnek, Kristóf Rékának sok sikert kívánunk. A győztes egy éven át havi egymillió forintot, valamint külföldi fellépési lehetőségeket kap. Pályáját követni fogjuk, ezt megígérjük.

Kis túlzással nincs hét, hogy ne olvassunk valamit a Stradivarik kapcsán: hol egy többmillió fontos árverési tétel, hol egy vakteszt, hol egy 3D-ben nyomtatott hasonmás. Úgyhogy egyszer és mindenkorra tisztázni kellett a helyzetet. Megtettük: kiderítettük a rejtély titkát. Reméljük, így már nyugodt vasárnap estének néznek elébe olvasóink!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.