Papageno Radio
Da capo A kereszttűzben: Schiff András – heti hírösszefoglaló

A kereszttűzben: Schiff András – heti hírösszefoglaló

2019 harmincegyedik hetében bejelentették, hogy a Nyugati pályaudvar mellett épül fel az új Fővárosi Nagycirkusz. Két Nagy-Britanniát érintő hír is lázba hozta a kultúra iránt érdeklődőket: 50 év után ismét brit zeneigazgató állhat a Londoni Filharmonikusok élén, és gyűjtés indult, hogy az országban tartsák Turner egyik festményét.

A hét blogja: Brüsszeli Csipke

Hírek, érdekességek, benyomások Brüsszelből, klasszikus zene, kiállítások, interjúk, magyar vonatkozás – ez mind jellemzi Brüsszeli Csipkét, Rumbold-Molnár Eszter blogját. A blogger legutóbb Pusker Júliát kérdezte, akinek az elmúlt hónapokban több fontos fellépése is volt a belga városban. Miután komoly sikereket ért el az Erzsébet Királyné Zenei Verseny idei döntőjében, a Királyi Szépművészeti Múzeum Musicorum Festivalján is koncertezett. Júlia kulisszatitkokat is megosztott olvasóinkkal: „Kelemen Barnabás, a 2001-es verseny díjazottja ott volt az eredményhirdetésen. Baráti Kristóffal pedig hihetetlen dolog kapcsol össze bennünket: a hangszerem egy Michael Guttman tulajdonában lévő csodálatos darab, amivel 1997-ben ő is versenyzett, ráadásul a döntőben ő is Beethoven D-dúr hegedűversenyét játszotta.”

A héten két, a maga műfajában kiváló művésszel találkoztunk: interjúk készítettünk Joshua Bell-lel és Bordás Barbarával is.

Joshua Bell – fotó: Fazekas István / Zeneakadémia

Schiff András nem lép fel egy nagy hagyományú fesztiválon, a Schubertiadén. A zongoraművész júniusi koncertidőszak után írt üzenetet Gerd Nachbauernek, melyben először megköszönte a Schwarzenbergben töltött időt, valamint méltatta a fesztivál rangját, ugyanakkor aggályát fejezte ki, hogy a 2020-as programban egy másik zongorista fogja játszani azt a műsor, amit eredetileg ő szeretett volna. A fesztiváligazgató arról tájékoztatta Schiff Andrást válaszában, hogy kérései későn érkeztek be, az általa leadott műsort pedig már hat hónappal korábban egy másik zongoristával egyeztették. Az igazgató emlékeztette a művészt arra is, hogy Schiff az elmúlt időszakban rendszeresen kritizálta a fesztivál rendelkezésére álló Steinway hangszereket, majd jelezte, hogy a közönség pedig éppen az ő játéka kapcsán fejezte ki több alkalommal elégedetlenségét, amit saját kérésére Bösendorfer zongorán adhatott elő. A Kaukázusban azonban, ahol egy új fesztivál, a Verbier művészeti vezetőinek dirigálásával, hallhatják a zongoraművészt az érdeklődők.

Ide kapcsolódik:
A Verbier Fesztivál mintájára szerveznek koncerteket a Kaukázusban

Augusztusban a Fonó Budai Zeneház két lemeze vezeti a rangos nemzetközi világzenei listát, a World Music Charts Europe-ot (WMCE). Az első helyen a Boban Marković Orkestar Mrak című albuma, a másodikon Lajkó Félix és a Vołosi lemeze szerepel. Nemzetközi viszonylatban egy kiadónak sem sikerült eddig a világzenei toplista két vezető helyét megszereznie.

Lajkó Félix és a Volosi Band – fotó: Knap Zoltán

Hírt adtunk már arról, hogy a német államvasutak a hangszórókból szóló atonális zenével igyekszik a drogosokat elűzni a megállókból, de épp az ellenkező hatást érték el, és arról is, hogy Londonban klasszikus zenével örvendeztették meg a metrót használó utasokat. A héten Floridára vetettük vigyázó szemeinket, ahol West Palm Beach város vezetői bizarr módon hisznek a zene erejében. Klasszikus muzsikával próbálták elűzni bizonyos területekről a drogdílereket, amivel csak azt érték el, hogy a hangszórókat szétverték. Ezúttal egy másik műfajjal, a gyerekdallal próbálkoznak, amit a hajléktalanok ellen vetnek be.

Ide kapcsolódik:
Floridában gyerekdalokkal próbálják távol tartani a hajléktalanokat a középületektől

Mi már lassan csomagolunk, hiszen idén már a SZIGET Fesztivál egész ideje alatt képviselteti magát klasszikusokkal, operával, jazzel és kortárs zenével a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad. Augusztus 7. és 13. között a napi programot a kórusok indítják, bemutatkozik a Superar program, amely hátrányos helyzetű gyerekek számára teszi lehetővé, hogy ingyenesen vehessenek részt zenei oktatási programokon. Eljön a berlini MGV Walhalla zum Seidlwirt, a nyolctagú Octovoice Énekegyüttes, az idén tízéves Kayamar Vorti Virgo Kamarakórus, és a szintén jubileumát ünneplő a cappella formáció, a Jazzation. A fesztivál első három napján hat órától karmesterként is kipróbálhatják magukat az érdeklődők a Sziget Symphony Orchestra és Dobszay Péter karmester segítségével. A további napokon pedig a Magyar Zene Háza interaktív, Zenéljünk együtt! programjai során tapasztalhatjuk meg a közös zenélés élményét.  A kifejezetten a SZIGET-re összeállt, fiatal nemzetközi szimfonikus zenekar három koncertet ad, a Szent Efrém Férfikar Wings című műsorát hozza. Az operaprodukciót a Philipp György vezette, hivatásos énekesekből álló Á la c’ARTe független, kreatív zenei társulásszolgáltatja. A CineConcertek alkalmával a francia Radiomentale két produkciója Hitchcock-filmekkel érkezik, egy estére magukkal hozzák a szintén francia NFL3 improvizációs hangszeres csoportot, négy estén pedig közel százéves magyar mozgóképeket láthatunk Darvas Ferenc és fia, Darvas Kristóf zongorakíséretével. Az esti sávban az elmúlt évekhez hasonlóan a jazz kap főszerepet. Érkezik a Sárik Péter Trió, Romhányi Áron és Szendőfi Péter valamint az ifjú szegedi rézfúvós csapat, a Suncity Brass. Koncertet ad az idei Jazz Showcase-győztes Nagy Emma Quintet és a temesvári Jazzy BIT is, továbbá bemutatkozik a fiatal, improvizációt kedvelő francia-szíriai zeneszerző-fuvolista-énekesnő, Naïssam Jalal és együttese. Fellépők és a programok bemutatását már megkezdtük!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!